Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gozdawa biergisten  (gelezen 38063 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Gozdawa biergisten
« Gepost op: 07-02-2015 11:54 u »
Het aantal korrelgisten die voor ons hobbybrouwers beschikbaar komt neemt alsmaar toe.
In dit topic kun je ervaringen kwijt en kan over deze gisten gediscussieerd worden.


Als je kennis wilt maken met deze gisten kun je meedoen met een verloting van deze gisten op dit forum. Wie weet heb je geluk.
De link voor deze verloting zal ik zo dadelijk hier plaatsen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schne en HOP'n AROUND
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #1 Gepost op: 12-02-2015 17:05 u »
Wie heeft er ervaring met deze gisten?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #2 Gepost op: 22-02-2015 11:52 u »
Twee zakjes Gozdawa gist gewonnen. Gisteren de "Bavarian Wheat11"gebruikt om er een Weizen mee te maken.

Hieronder is het recept te vinden. Een redelijk conventionele stort en maischschema gebruikt voor een Weizen.

Het eind SG was 1053 en dat is drie punten hoger dan het uitgangspunt. Mede hierdoor geeft BrouwHulp aan dat er een kwart te weinig gist gebruikt is.
Netjes de gist gehydrateerd zoals de verpakking aangeeft. Waarschijnlijk mede hierdoor een snelle start van de vergisting. Tcontrol stuurde na een email dat de vergisting na 4,5 uur gestart was. Dit betekent dat de eerste 200 ml koolzuurgas van de vergisting geproduceerd is. Die 4,5 uur is snel, zeker voor een korrelgist. Bij giststarters herken ik dergelijke starttijden wel.

Hieronder een foto van het Tcontrol scherm op dit moment.




De verpakking geeft aan dat je voor het bananen aroma boven de 24 C moet vergisten. Voor de vergistingstemperatuur heb ik Tcontrol als volgt ingesteld:
Gestart op 23 C, ingesteld op 24 C met 2 C  hysterese. Dus boven de 25 C start het koelen en nu laat ik de vergisting eerst zichzelf opwarmen tot de 25 C zonder bij te verwarmen.   

De eerste indruk is goed maar het gaat natuurlijk om de uiteindelijke smaak van het bier en die weet ik nog niet. Puntje van aandacht voor Gozdawa is misschien dat er best wel wat gist in het zakje blijft kleven.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk117W
Naam receptGozdawa Weizen
Brouwdatum21-02-2015
BiertypeWeizen
Volume20,5
Begin SG1,053 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,0%
Alcoholgehalte5,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)13 IBU
Brouwzaalrendement84,5 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
22,00 lWater uit Overloon
2,20 gCaCl2
1,90 gCaSO4
8,10 mlMelkzuur
8,24 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
107 mg/l8 mg/l16 mg/l253 mg/l32 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,395 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC55,0 %
1,742 kgPilsmoutWeyermann3 EBC40,0 %
0,218 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Glycogeen afbraak43,0 C1 min.20 min.5,1 l/kg
Eiwitrust55,0 C10 min.15 min.5,1 l/kg
Versuikering70,0 C12 min.45 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 C10 min.1 min.5,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,0 gMerkur 2013bellen13,0%first wort hop10,8 IBU
2,4 gMerkur 2013bellen13,0%15 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gGozdawa Wheat (Bavarian Wheat11)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting23,0 C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 C
Eind temp. hoofdvergisting25,0 C
Eind SG hoofdvergisting SG
Schijnbare vergistingsgraad%
Temp. nagisting C
Temp. lagering C

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #3 Gepost op: 22-02-2015 15:10 u »
Ben benieuwd of deze gist de discussie over de weizengist eindelijk een duidelijke richting uit kan sturen ;)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #4 Gepost op: 22-02-2015 15:43 u »
Tot nu toe weinig echt goede hobbybrouw Weizens geproefd die in de buurt komen van een Weizen met een volle smaak. Dus ik heb nu ook in mijn geval niet zoveel hoop.

Amerikaanse sites zweren bij Weizens bij vergisting op 17 C. Deze Gozdawa heeft het over > 24 C. Het boek German Wheat Beer heeft het over enttemperatuur + vergistingstemperatuur  = 30 C (bijvoorbeeld ent bij 13 C en vergist bij 17 C ). En ik weet het niet.  :weetniet:



 

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #5 Gepost op: 22-02-2015 15:56 u »
Tot nu toe weinig echt goede hobbybrouw Weizens geproefd die in de buurt komen van een Weizen met een volle smaak.
Die ervaring deel ik.

Amerikaanse sites zweren bij Weizens bij vergisting op 17 C. Deze Gozdawa heeft het over > 24 C. Het boek German Wheat Beer heeft het over enttemperatuur + vergistingstemperatuur  = 30 C (bijvoorbeeld ent bij 13 C en vergist bij 17 C ). En ik weet het niet.  :weetniet:
Ik volg ook vaak het advies van de producent.
Dat 30C vind ik nog wel de meeste bizarre van allemaal.

Offline BdeB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Dubbel bier plezier!
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #6 Gepost op: 22-02-2015 17:36 u »
Deze gist heb ik ook gewonnen. Nu zijn er twee puntjes: 1) Ik houd niet zo van banaantjes en 2) ik kan niet gecontroleerd vergisten. Vorig jaar een Weizen gebrouwen met W06 op kamertemperatuur en vond het een prima bier. Ga het nu (enigzins aangepast) met dit gist opnieuw brouwen en zal mijn ervaringen hier delen.
Het moet wel heel raar lopen, wil er geen drinkbaar bier uitkomen ;D

Het hoeft toch geen exacte kloon te worden? Misschien is dit juist wel het plezier van het zelf brouwen!

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #7 Gepost op: 22-02-2015 17:48 u »
...
Het moet wel heel raar lopen, wil er geen drinkbaar bier uitkomen ;D

Het hoeft toch geen exacte kloon te worden? Misschien is dit juist wel het plezier van het zelf brouwen!

Klopt.

...: 1) Ik houd niet zo van banaantjes en 2) ik kan niet gecontroleerd vergisten. 
...

Als je niet teveel tarwe toevoegt, krijg je waarschijnlijk iets wat jij lekkerder vindt/minder banaan.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #8 Gepost op: 22-02-2015 18:24 u »
Als je niet teveel tarwe toevoegt, krijg je waarschijnlijk iets wat jij lekkerder vind/minder banaan.
Volgens mij is de iso-amylacetaat die vrij komt bij de vergisting met weizengisten verantwoordelijk voor de banaansmaak en niet iets meer of minder tarwe.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #9 Gepost op: 22-02-2015 18:44 u »
Klopt de gist zorgt voor deze smaak en niet de tarwe

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #10 Gepost op: 22-02-2015 18:45 u »
Klopt de gist zorgt voor deze smaak en niet de tarwe
Was ook enigszins met een knipoog bedoeld ;)

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #11 Gepost op: 23-02-2015 10:19 u »
Omdat je niet gecontroleerd vergist, zul je ook niet van die hoge vergistingstemperaturen halen. De bedoelde bananen-esters onstaan vaak bij hogere temperaturen. Dus, geen probleem zou ik zeggen.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #12 Gepost op: 23-02-2015 16:58 u »
Volgens mij is de iso-amylacetaat die vrij komt bij de vergisting met weizengisten verantwoordelijk voor de banaansmaak en niet iets meer of minder tarwe.

Was in de veronderstelling dat de banaan in combi met tarwe ontstond. Weer wat geleerd.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #13 Gepost op: 23-02-2015 17:29 u »
Was in de veronderstelling dat de banaan in combi met tarwe ontstond. Weer wat geleerd.

Tarwemout 20 minuten gemaischt op 44 C geeft kruidnagelsmaak. Misschien dat je daar mee door de war bent?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #14 Gepost op: 23-02-2015 17:42 u »
Tarwemout 20 minuten gemaischt op 44 C geeft kruidnagelsmaak. Misschien dat je daar mee door de war bent?
Volgens mij wordt er bij 40C een stofje (ben de naam even kwijt) aangemaakt waarna de weizengist er een kruidnagelsmaak van maakt tijdens de vergisting. Deze smaak krijg je immers niet met een andere gist als je maischt op 40C.
Wederom moet de gist de credits opstrijken. ;)

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #15 Gepost op: 23-02-2015 18:17 u »
Tarwemout 20 minuten gemaischt op 44 C geeft kruidnagelsmaak. Misschien dat je daar mee door de war bent?

Nee. Is mij bekend. Ben een kruidnagel liefhebber. Banaansmaak vind ik wat minder.
Denk dat het komt door het verschil in witbier en Weizen waarbij ook verschil zit in stort tarwe.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #16 Gepost op: 23-02-2015 22:03 u »
Volgens mij wordt er bij 40C een stofje (ben de naam even kwijt) aangemaakt

Het stofje heeft ferulinezuur (ferulic acid).

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #17 Gepost op: 25-02-2015 16:10 u »
De vergisting van de Gozdawa Weizen is alweer over zijn piek heen. Inmiddels is de bellenteller afgesloten van dit bier omdat over een paar uur het volgende bier aan een vergisting gaan beginnen.

Het SG is nu 1015 en de smaak bevalt me goed. Redelijk vol en banaan goed herkenbaar. Nu hopen dat de vergisting bijna ten einde is zodat die niet droog gaat worden.

Vergisting gestart bij 23 C en laten oplopen naar 25 C en daar houd ik hem nu op.   


Offline J-R

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #18 Gepost op: 28-02-2015 21:48 u »
Ik heb twee verschillende zakjes gist ontvangen uit de Godzawa tombola:



Om ze te kunnen vergelijken heb ik vandaag een porter gebrouwen met de Braumeister:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk21
Naam receptGdanski Porter
Brouwdatum28-02-2015
BiertypePorter (Robust)
Volume17,0 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)71 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)42 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
22,00 lLeidingwater Amersfoort


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC54,8 %
1,500 kgBiscuitDingemans50 EBC27,4 %
0,330 kgCara 120Dingemans120 EBC6,0 %
0,185 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,4 %
0,160 kgSpecial BDingemans350 EBC2,9 %
0,300 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 C1 min.60 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 C10 min.10 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,3 gTargetpellets11,2%60 min.22,9 IBU
52,5 gFugglebellen5,2%15 min.18,9 IBU


Ik had nog een vlamuit Fuggle toevoeging gepland, maar vergeten toe te voegen...

Ik heb de opbrengst verdeeld over twee gistvaten.
Beide gisten gehydrateerd toegevoegd. Beide vaten staan nu in de gistkast. Ik heb gekozen voor een vergistingstemperatuur van 20 C.



Wordt vervolgd...

-edit- lees net een voorgaande post van Henielma; mij viel ook op dat er redelijk wat gist aan de verpakking blijft plakken. Meer dan bij andere merken.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #19 Gepost op: 01-03-2015 11:39 u »
Inmiddels is de vergisting gereed. Eind SG is 1011 geworden, vergistingsgraad 79%.

Het bier is nog mooi troebel met een mooie redelijk volle Weizen smaak waaronder banaan. Ik ben er blij mee.  :biersmile:

Vandaag gaat dit bier deels in flessen en deels in een fustje. Jammer dat ik geen half literse flessen heb. Dat had mooi bij dit bier gepast.

Bedankt Brouwmout voor deze ervaring.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #20 Gepost op: 01-03-2015 20:00 u »
Vanmiddag die Weizen gebotteld. Opvallend was dat het jongbier best veel schuimde tijdens het afvullen. Dit ondanks de temperatuur van het jongbier van 23 C.

Benieuwd hoe het bier smaakt na de hergisting op fles.

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #21 Gepost op: 01-03-2015 23:24 u »
Gisteren heb ik een Alt en een Amerikaanse Porter gebrouwen met de Gozdawa gisten German Altbier en US West Coast.
Beide staan inmiddels vrolijk te bubbelen in de gistingskasten.

Ik ben erg benieuwd naar de resultaten, maar vooralsnog lijkt alles goed te gaan :)

Indien er interesse is kan ik de BrouwHulp uitdraaien posten? Roept u maar ;)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #22 Gepost op: 02-03-2015 12:41 u »
Indien er interesse is kan ik de BrouwHulp uitdraaien posten? Roept u maar ;)

Ja, interesse in beide recepten

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #23 Gepost op: 02-03-2015 13:08 u »
Ok, hierbij de recepten, als eerste de porter en daarna het altbier, het volume bij de porter viel wat tegen, dus de volgende keer iets meer spoelwater:

... Ik krijg de opmaak niet goed met BrouwHulp... alles gaat door elkaar met een export naar forum opmaak tevens sloopt het geheel ook nog eens de de halve website...
Weet iemand raad?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gozdawa biergisten
« Reactie #24 Gepost op: 02-03-2015 21:20 u »
... Ik krijg de opmaak niet goed met BrouwHulp... alles gaat door elkaar met een export naar forum opmaak tevens sloopt het geheel ook nog eens de de halve website...
Weet iemand raad?

Dat is een bekend probleem. Na verversen van het scherm bij bepaalde BrouwHulp recepten gebeurt dit. Als je later de browser opnieuw opstart en de betreffende pagina laadt heb je er geen last van. Het lukt mij niet om dit op te lossen. Is een PHP-probleem.

Tags: gist