Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Voorkeur suikers voor hergisting op fles?  (gelezen 9502 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Meerdael

  • Gast
Voorkeur suikers voor hergisting op fles?
« Gepost op: 27-07-2005 23:42 u »
Hoi forumleden,

Wat zijn jullie ervaringen met verschillende soorten suiker voor de hergisting op fles? Een onderwerp waar ik veel tegenstrijdigheden over vind...

Papazian schrijft kristalsuiker/rietsuiker toe de 'body' te verlagen van bier en te kunnen leiden tot ciderachtige bijsmaken (hoofdzakelijk vanwege het feit dat deze suikers vooral sucrose zijn). Hij raadt glucose (of 'maissuiker' aan). Op het forum daarentegen blijken de meesten niet echt het nut in te zien van glucose/dextrose. Daarom dus een eenvoudig vraagje: wat gebruiken jullie? Waar heb je de beste ervaringen mee? Gebruiken jullie andere soorten suiker voor ander types bier?

groetjes
jan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.817
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Voorkeur suikers voor hergisting op fles?
« Reactie #1 Gepost op: 27-07-2005 23:49 u »
Theoretisch gezien is dextrose nuttig, aangezien de gist dan zelf deze suikeromzetting niet hoeft te maken. Echter, dit is puur theoretisch. Ik gebruik gewoon kristalsuiker en kan geen verschil proeven, komt natuurlijk bij dat het marginale hoeveelheden betreft.

Herman

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Voorkeur suikers voor hergisting op fles?
« Reactie #2 Gepost op: 28-07-2005 07:17 u »
Over die cider-achtige bijsmaken door (riet)suiker wordt vooral op Amerikaanse fora gesproken. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats door die mening van Papazian. Ik geloof met Herman dat hier de consensus is, dat het nogal meevalt met die bijsmaken.

Soms gebruik ik dextrose (20% extra nemen), soms kristalsuiker, wat in deze contreien natuurlijk bietsuiker is. Laatst heb ik voor een dubbel kandijsuiker genomen.

Dextrose gebruik ik vooral, als het om de nagisting van een zwaar bier gaat, waar de gist het al vrij zwaar in heeft. Het is natuurlijk moeilijk vast te stellen, of dat de gist ooit heeft geholpen.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Voorkeur suikers voor hergisting op fles?
« Reactie #3 Gepost op: 28-07-2005 08:58 u »
Je moet wel erg diep in de suikerpot tasten om die cidersmaak te krijgen. In onze Westmalle tripelkloon gaat 20% suiker en geen spoor van cider. Die 5 tot 8 gram per liter voor de nagisting valt daarbij in het niet. Gewoon kristalsuiker gebruiken dus.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.621
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Voorkeur suikers voor hergisting op fles?
« Reactie #4 Gepost op: 28-07-2005 09:41 u »
Ik heb laatst glucose gebruikt maar kon inderdaad geen echt verschil ontdekken. Waarschijnlijk is corn sugar (glucose) in de states beter verkrijgbaar dan hier.