Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pils (S189)  (gelezen 6796 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #25 Gepost op: 13-08-2019 21:13 u »
Aj, denk dat wij wel een slepende vergisting hebben of gaan krijgen.
Na 9 dagen van 1045 naar 1030 bij temperatuur van 12 graden met marge 1 graad.
Heb van Sjef te weinig gist meegekregen, totaal 13 gram op 30 liter.
We gaan zien wat er gebeurd...

Je schrijft er niet bij om hoeveel liter wort het gaat.

Eventueel kun je temperatuur verhogen naar 16 ā 17 ēC. Je brouwt dan geen echte pils meer maar een zogenaamd stoombier. Ook lekker.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Pils (S189)
« Reactie #26 Gepost op: 14-08-2019 19:54 u »
Je schrijft er niet bij om hoeveel liter wort het gaat.

Eventueel kun je temperatuur verhogen naar 16 ā 17 ēC. Je brouwt dan geen echte pils meer maar een zogenaamd stoombier. Ook lekker.

Jawel, het is 30 liter. Zat ook al te denken om de temperatuur iets te doen oplopen.Heb het gisteren naar 13 graden gezet.

Ach en zo experimenteren we wat af :P

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #27 Gepost op: 14-08-2019 21:36 u »
Jawel, het is 30 liter. Zat ook al te denken om de temperatuur iets te doen oplopen. Heb het gisteren naar 13 graden gezet.

Overheen gelezen. 13 gram is veel te weinig. Je hebt minstens 2,5 zakje nodig als je vergist bij 12 ēC. Bij lagere temperaturen heb meer nodig.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Pils (S189)
« Reactie #28 Gepost op: 14-08-2019 22:24 u »
Overheen gelezen. 13 gram is veel te weinig. Je hebt minstens 2,5 zakje nodig als je vergist bij 12 ēC. Bij lagere temperaturen heb meer nodig.

Daar was ik al bang voor ja, is het een optie om wat gist toe te voegen, of beter gewoon langer wachten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #29 Gepost op: 14-08-2019 22:30 u »
Daar was ik al bang voor ja, is het een optie om wat gist toe te voegen, of beter gewoon langer wachten?

Een andere optie is vergisten op een hogere temperatuur...

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Pils (S189)
« Reactie #30 Gepost op: 15-08-2019 11:23 u »
Een andere optie is vergisten op een hogere temperatuur...

Ok, ik ga hem verhogen naar 18 graden. Ben benieuwd wat er nog gaat gebeuren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #31 Gepost op: 15-08-2019 21:08 u »
Ok, ik ga hem verhogen naar 18 graden. Ben benieuwd wat er nog gaat gebeuren.

Chemische processen en ook biochemische processen gaan sneller bij een hogere temperatuur.
Bij biochemische processen wordt dit beperkt door de temperatuur waarbij enzymen gaan degenereren.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Pils (S189)
« Reactie #32 Gepost op: 20-08-2019 08:29 u »
Het heeft gewerkt @jacques, SG is nu gezakt naar 1012.
Gisteren overgeheveld naar mandfles voor de nagisting. Zal die ook op 17/18 graden houden en dan zien we wel wat eindresultaat gaat worden.

Thanks nog!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #33 Gepost op: 20-08-2019 21:40 u »
Het heeft gewerkt @jacques, SG is nu gezakt naar 1012.
Gisteren overgeheveld naar mandfles voor de nagisting. Zal die ook op 17/18 graden houden en dan zien we wel wat eindresultaat gaat worden.

Thanks nog!

Graag gedaan. Goed om te horen dat het gewerkt heeft.

Tags: