Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pils (S189)  (gelezen 6795 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Pils (S189)
« Gepost op: 18-01-2015 12:43 u »
Meestal maak ik wat receptjes op voorhand, aangepast op mijn brouwsituatie en voorraad.
Ik heb laatst een partij S189 (Fermentis) uitgehaald. Bedankt nog!
Ben erg benieuwd. Moet een karaktervolle pils worden, niet te moeilijk, maar genoeg smaak en karakter. En zo licht mogelijk van kleur. Vind ik mooi bij pilsen (waarom eigenlijk??).
vraagjes:
- toch wat meladoinmout toevoegen? Kleur wordt donkerder, maar??
- wat vinden jullie van het maischschema?
- Uberhaupt van het recept? Schiet eens?
oh: waterbehandeling doe ik nog niet aan...
(en de vergisting is vanuit een ander brouwsel (kopie))

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPils S189
Brouwdatum18-01-2015
BiertypePils(ener)
Volume25,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
20,00 lWater uit Zutphen
13,45 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
6060,0 C1 min.30 min.3,6 l/kg
7070,0 C10 min.30 min.3,6 l/kg
7878,0 C1 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gPerlepellets8,0%60 min.15,8 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%20 min.3,6 IBU
25,0 gSaazpellets3,8%10 min.2,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11,0 C
Max. temp. hoofdvergisting11,0 C
Eind temp. hoofdvergisting11,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 C
Temp. lagering0,0 C
Alcoholgehalte6,4 vol.%




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pils (S189)
« Reactie #1 Gepost op: 19-01-2015 08:51 u »
Wat voor soort pils heb je in gedachte? Een Tjechische pils zoals Pilsener Urquel, een Duitse pils of een Nederlandse pils?

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pils (S189)
« Reactie #2 Gepost op: 19-01-2015 20:45 u »
Wat voor soort pils heb je in gedachte? Een Tjechische pils zoals Pilsener Urquel, een Duitse pils of een Nederlandse pils?

Citaat
Moet een karaktervolle pils worden, niet te moeilijk, maar genoeg smaak en karakter. En zo licht mogelijk van kleur.

Eigenlijk heb ik geen soort pils in gedachte, alleen karaktervol...

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.735
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pils (S189)
« Reactie #3 Gepost op: 19-01-2015 20:51 u »
Als je hem zo licht mogelijk wil hebben zou ik er geen melaniodin in doen. Waarom melanoidin eigenlijk?
60 graden stap iets korter en dan nog even op iets hoger in de 60 maischen, bijv. 64.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pils (S189)
« Reactie #4 Gepost op: 21-01-2015 22:06 u »
Aanpassing:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPils S189
Brouwdatum18-01-2015
BiertypePils(ener)
Volume25,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
20,00 lWater uit Zutphen
13,45 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
6464,0 C1 min.25 min.3,6 l/kg
7070,0 C10 min.30 min.3,6 l/kg
7878,0 C1 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gPerlepellets8,0%60 min.15,8 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%20 min.3,6 IBU
25,0 gSaazpellets3,8%10 min.2,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11,0 C
Max. temp. hoofdvergisting11,0 C
Eind temp. hoofdvergisting11,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 C
Temp. lagering0,0 C
Alcoholgehalte6,4 vol.%



Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.735
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pils (S189)
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2015 07:19 u »
Maak er maar 45 min 64 C van en 10 min op 70. Die 70 C hoeft echt niet zo lang.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pils (S189)
« Reactie #6 Gepost op: 23-01-2015 13:09 u »
Je spreekt jezelf tegen ? Eerst adviseerde je de 64 stap korter dan 30 minuten te doen... Veranderd inzicht?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.735
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pils (S189)
« Reactie #7 Gepost op: 23-01-2015 13:34 u »
Je spreekt jezelf tegen? Eerst adviseerde je de 64 stap korter dan 30 minuten te doen... Veranderd inzicht?
Je formuleert het als een vraag, ben je niet zeker van jezelf?
Ik adviseerde om de 60 graden stap wat korter te doen. Daarna 64. Dus bijvoorbeeld 10 min op 60 en dan langer op 64.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pils (S189)
« Reactie #8 Gepost op: 23-01-2015 15:15 u »
--> niet vervelend bedoeld hoor..

Oh je bedoelde een extra stap inbouwen?
Eentje op 60, eentje op 64 en eentje op 70?
Met mijn maischpan kan ik niet zo nauwkeurig werken ben ik bang.
Ik wil het graag op 2 stappen houden... 62 en 72 of zo.. of 64 en 74

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.735
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pils (S189)
« Reactie #9 Gepost op: 23-01-2015 16:21 u »
Je kan ik dat geval ook prima uit de voeten met een uur op 64℃ en "uitmaischen" op 72℃ of 78℃. Heeft mij altijd zeer goede pilsener opgeleverd.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #10 Gepost op: 20-03-2019 20:49 u »
Begin februari heb ik een pils gebrouwen met deze gist. Ondanks dat ik riant gist had gent (3 zakjes op 20 liter wort met een SG van 1047) verliep de vergisting wel heel erg traag.
De vergisting kwam binnen een paar uur al op gang bij een temperatuur van 10 graden. Maar omdat ik merkte dat het verdere verloop van de vergisting niet zo vlot ging heb ik na een week de temperatuur verhoogd naar 12 graden.
2 weken later had ik de gistkast nodig voor een volgend brouwsel maar mijn pils zat nog op en SG van 1019 en was dus nog lang niet klaar.
Ik heb deze dan maar overgeheveld en in de gangkast gezet waar het gemiddeld rond de 18 graden is.
Inmiddels zijn er ruim 6 (!) weken verstreken en lijkt het er op dat het eindelijk gedaan is.

Heeft iemand onlangs ook zo iets mee gemaakt met deze gist?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pils (S189)
« Reactie #11 Gepost op: 21-03-2019 07:46 u »

Inmiddels zijn er ruim 6 (!) weken verstreken en lijkt het er op dat het eindelijk gedaan is.

Wat is het SG nu?

Ingo

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #12 Gepost op: 21-03-2019 20:52 u »
Wat is het SG nu?

Ingo
1009.
Dat is 2 punten onder het verwachtte SG dus als het zaterdag nog hetzelfde is dan ga ik bottelen.
Het schuim is nagenoeg verdwenen en uit het waterslot ontsnapt sporadisch nog een bubbel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #13 Gepost op: 22-03-2019 23:45 u »
1009.
Dat is 2 punten onder het verwachtte SG dus als het zaterdag nog hetzelfde is dan ga ik bottelen.
Het schuim is nagenoeg verdwenen en uit het waterslot ontsnapt sporadisch nog een bubbel.

Staat je niet blind op het verwachte SG. Uit hetgeen je schrijft mag je aannemen dat de vergisting beindigd is. Helemaal zeker weet je dat als het SG meet, het bier een dag of 4 wat warmer zet en dan nog een keer het SG meet.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #14 Gepost op: 23-03-2019 17:00 u »
Staat je niet blind op het verwachte SG. Uit hetgeen je schrijft mag je aannemen dat de vergisting beindigd is. Helemaal zeker weet je dat als het SG meet, het bier een dag of 4 wat warmer zet en dan nog een keer het SG meet.
Het staat al 4 weken wat warmer.

Ik vroeg me alleen af of dit normaal is met deze gist want het gaat wel heel erg traag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #15 Gepost op: 23-03-2019 17:03 u »
Het staat al 4 weken wat warmer.

Bij welke temperatuur staat het bier? Is dat nog steeds 12 C?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #16 Gepost op: 23-03-2019 19:23 u »
Bij welke temperatuur staat het bier? Is dat nog steeds 12 C?
Het staat sinds 4 weken in de gangkast waar het 18-19 graden is.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #17 Gepost op: 23-03-2019 20:15 u »
Het staat sinds 4 weken in de gangkast waar het 18-19 graden is.

Als het SG gedaald is naar 1009 en je een paar dagen geen verandering meer hebt mag je ervan uitgaan dat de vergisting klaar is.
Daarna verhoog je de temp van 12 naar 20-21 graden voor 1-3 dagen.
Hierna temp verlagen naar zo'n 4 graden voor 2 weken en dan bottelen.

He SG wat software aangeeft of de gebruiksaanwijzing van een brouwpakket is een maar een indicatie.

En een vergisting kan lang duren.
Heb nu een biertje in de klimaatkast staan die er 3 weken over heeft gedaan om te vergisten terwijl ik hem eerder heb gebrouwen en het maar 6-7 dagen duurde.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #18 Gepost op: 24-03-2019 08:31 u »
Het staat sinds 4 weken in de gangkast waar het 18-19 graden is.

Waarschijnlijk ben je begonnen met te weinig gist waardoor je een slepende vergisting hebt. Bij een ondergister moet je veel gist enten. Doe je dat niet dan duurt het lang voor je het eind SG bereikt.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #19 Gepost op: 24-03-2019 09:07 u »
Waarschijnlijk ben je begonnen met te weinig gist waardoor je een slepende vergisting hebt. Bij een ondergister moet je veel gist enten. Doe je dat niet dan duurt het lang voor je het eind SG bereikt.
3 zakjes op 20 liter wort met een SG van 1047 lijkt me toch bepaald niet weinig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #20 Gepost op: 24-03-2019 09:38 u »
3 zakjes op 20 liter wort met een SG van 1047 lijkt me toch bepaald niet weinig.

Je hebt zeker in vergelijking met anderen behoorlijk veel gist gent.

Echter volgens Fermentis zou je als je begint bij een temperatuur van 12 C 40 gram per liter nodig hebben. Met 3 zakjes zit je op 34,5 gram. Bij 9 C (jij bent begonnen bij 10 C) zou je zelfs 60 gram nodig hebben...
Zie https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafLager-S-189.pdf



Omdat je een redelijk grote hoeveelheid gist gebruikt hebt is het niet te verwachten dat je een echte slepende vergisting hebt. (Fermentis wil natuurlijk ook graag gist verkopen...  :) )

Een mogelijke andere oorzaak zou een kleine infectie kunnen zijn. Bij de tests die ik de laatste tijd heb uitgevoerd heb ik ook gezien dat in sommige flessen na een lange tijd de vergisting weer heel langzaam op gang komt. Dit ondanks dat ik er alles aan doe om infecties te voorkomen. Overigens was bij die bieren geen infectie te proeven.


Offline springerke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pils (S189)
« Reactie #21 Gepost op: 24-03-2019 13:40 u »

Echter volgens Fermentis zou je als je begint bij een temperatuur van 12 C 40 gram per liter nodig hebben.



Denk dat je bedoeld 80 g per hectoliter

PITCHING: 80 to 120 g/hl for fermentation at 12C 15C (53.6-59F)

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #22 Gepost op: 24-03-2019 15:27 u »
En hij zit in de fles
En ik ben ook zeer tevreden over de smaak van het jongbier dus het voornemen om deze gist niet meer te gebruiken kan van tafel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pils (S189)
« Reactie #23 Gepost op: 24-03-2019 21:43 u »
Denk dat je bedoeld 80 g per hectoliter

PITCHING: 80 to 120 g/hl for fermentation at 12C 15C (53.6-59F)

Nee dat bedoel ik niet...  :)

Voor 12 C wordt een enthoeveelheid tussen de 120 en 200 g per hl aanbevolen. Bij 9 C 300 g per hl. 
Juindorper is begonnen bij 10 C en daarna heeft hij de temperatuur verhoogd naar 12 C.

Met 80 gram per hl zit je te laag. Met die hoeveelheid kun je toe als je ent bij 15 C.   
De vergistingstemperatuur maakt zeker bij ondergistende bieren veel uit voor de hoeveelheid gist die je nodig hebt.


Zoals ik al eerder aangaf denk ik echter niet dat in dit geval dit de oorzaak is van de slepende vergisting omdat er grote hoeveelheid gist gegeven is.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Pils (S189)
« Reactie #24 Gepost op: 13-08-2019 08:14 u »
Nee dat bedoel ik niet...  :)

Voor 12 C wordt een enthoeveelheid tussen de 120 en 200 g per hl aanbevolen. Bij 9 C 300 g per hl. 
Juindorper is begonnen bij 10 C en daarna heeft hij de temperatuur verhoogd naar 12 C.

Met 80 gram per hl zit je te laag. Met die hoeveelheid kun je toe als je ent bij 15 C.   
De vergistingstemperatuur maakt zeker bij ondergistende bieren veel uit voor de hoeveelheid gist die je nodig hebt.


Zoals ik al eerder aangaf denk ik echter niet dat in dit geval dit de oorzaak is van de slepende vergisting omdat er grote hoeveelheid gist gegeven is.

Aj, denk dat wij wel een slepende vergisting hebben of gaan krijgen.
Na 9 dagen van 1045 naar 1030 bij temperatuur van 12 graden met marge 1 graad.
Heb van Sjef te weinig gist meegekregen, totaal 13 gram op 30 liter.
We gaan zien wat er gebeurd...

Tags: