Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Richtlijnen beslagdikte  (gelezen 23262 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ErikdeBrouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • He is a wise man who invented beer. - Plato
Richtlijnen beslagdikte
« Gepost op: 11-01-2015 13:55 u »
Beste brouwers,

Heeft een van jullie tips voor het vinden van richtlijnen voor beslagdiktes? In het boek van Adrie zie ik recepten met vrij uiteenlopende beslagdiktes, maar ik kan niet echt handige richtlijnen vinden voor het maken van mijn recepten. Kan je ongestraft dunner maischen en minder spoelen? Of heeft dat wel degelijk nadelen? En hoeveel zou je dan minimaal moeten spoelen?

Alvast dank voor wat tips!

Groet,

Erik


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2015 14:05 u »
Heeft een van jullie tips voor het vinden van richtlijnen voor beslagdiktes?

Daar moet je niet al te moelijk over denken. 3,5liter/kilo is bij mij standaard, maar iets minder (3 liter/kilo) kan ook. Meer kan ook. Maar als je dunner inmaischt kun je minder spoelen en dat leidt tot een ietsje lager rendement.

Dus een en ander hangt ook af van je installatie... :)

 :degroeten:

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2015 14:21 u »
En hoe dun kan/mag je gaan?
Ik zat gisteren aan 7,9 l/kilo. Gaf geen problemen volgens mij.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2015 14:26 u »
En hoe dun kan/mag je gaan?
Ik zat gisteren aan 7,9 l/kilo. Gaf geen problemen volgens mij.

7,9 kilo per liter is belachelijk, tenzij dit je totale benodigd water is. Je hoeft dan niet meer te spoelen. Kan. Moet dan wel in je pan passen... ;)

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #4 Gepost op: 11-01-2015 14:50 u »
Spoelen ben ik inderdaad mee gestopt.  ;)  Het lijkt erop dat dit mij betere bieren oplevert.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #5 Gepost op: 11-01-2015 15:31 u »
Ik stel mijn beslagdikte in op de hoeveelheid spoelwater.
Ik spoel met water uit een waterkoker, dus spoel met circa een liter per keer.
Als ik tijd en zin heb om die waterkoker vaak aan te zetten dan hou ik het beslag wat dikker, zo niet dan hou ik het wat dunner :)

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #6 Gepost op: 11-01-2015 15:39 u »
Gebruikelijk is een verhouding spoelwater - maischwater : 1:2 (dus spoelwater is 1/3 van de totale waterbehoefte).

Op basis van de moutstort kun je dan de beslagdikte berekenen, gewoonlijk tussen 3-4,5 l/kg.

Ik stop trouwens binnenkort ook met spoelen en voeg dan kokend "spoelwater" na 72 ºC maischstap toe tot 78 ºC. Dit voorkomt in ieder geval  dat je te dun maischt. 

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #7 Gepost op: 11-01-2015 15:49 u »
Met een Weckpan-RIMS spoel ik niet en doe al het water in een keer in de pan. Goed rendement.

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #8 Gepost op: 11-01-2015 17:37 u »
Ik ben zelf in het verleden succesvol tot 2 liter / kg gegaan. Bij 1,6 krijg je echt problemen. Dus als minimum zou ik 2 l/kg aanhouden.

Offline Ricoco

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #9 Gepost op: 11-01-2015 17:52 u »
Wat voor brouwzaalrendement halen jullie zonder spoelen?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #10 Gepost op: 11-01-2015 19:30 u »
Ik stel mijn beslagdikte in op de hoeveelheid spoelwater.
Ik spoel met water uit een waterkoker, dus spoel met circa een liter per keer.
Als ik tijd en zin heb om die waterkoker vaak aan te zetten dan hou ik het beslag wat dikker, zo niet dan hou ik het wat dunner :)
Is dat niet vreselijk inefficient ?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #11 Gepost op: 11-01-2015 19:43 u »
Is dat niet vreselijk inefficient ?
Spoelen met heet wat uit een waterkoker, of spoelen an sich?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #12 Gepost op: 11-01-2015 20:24 u »
Spoelen met heet wat uit een waterkoker, of spoelen an sich?
Elke keer 1 liter water opwarmen :)

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #13 Gepost op: 11-01-2015 20:25 u »
Verhouding 1:3
per kg mout zo'n 3 liter water.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #14 Gepost op: 11-01-2015 21:54 u »
Elke keer 1 liter water opwarmen :)
Ach ja, als ik 25 liter brouw (35 liter maischwater) met een maischdikte van 4 l/kg is dat 6 keer die knop indrukken.
Het is te doen, maar je begrijpt daardoor wel waarom ik mijn maischdikte aanpas aan mijn waterkoker.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.879
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #15 Gepost op: 11-01-2015 22:00 u »
Wat voor brouwzaalrendement halen jullie zonder spoelen?

Volgens de berekeningen (Bierpro) kom je voor een bier met 9 kg mout per 40 liter bier (SG=1058 bij MW=42 L) op de volgende getallen:
MW=42 L, SW=26 L spoelrendement=90% brouwzaalrendement=67%
MW=56, SW=11 spoelrendement=83%
MW=66, SW=2 spoelrendement=73%
MW=68, SW=0 spoelrendement=71%, brouwzaalrendement= 53%

Geeft dus een behoorlijk lager rendement als je niet spoelt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #16 Gepost op: 11-01-2015 22:41 u »
Volgens de berekeningen (Bierpro) kom je voor een bier met 9 kg mout per 40 liter bier (SG=1058 bij MW=42 L) op de volgende getallen:
MW=42 L, SW=26 L spoelrendement=90% brouwzaalrendement=67%
MW=56, SW=11 spoelrendement=83%
MW=66, SW=2 spoelrendement=73%
MW=68, SW=0 spoelrendement=71%, brouwzaalrendement= 53%

Geeft dus een behoorlijk lager rendement als je niet spoelt.

Het is maar wat je wilt: of het onderste uit de kan halen of een kwalitatief iets beter bier.

Overigens heeft spoelen bij mijn Braumeister niet zo heel veel effect. Dit komt doordat je een relatief hoge mout : maischwater verhouding hebt en het spoelwater snel door de bostel loopt doordat het debiet uit de moutkorf niet kunt regelen. Desondanks zit ik bij mijn laatste brouwsels op een een brouwzaalrendement van 80%. Door niet te spoelen daalt bij mij het rendement naar zo'n 75%.

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ´de Brouwkamer´
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #17 Gepost op: 11-01-2015 22:48 u »
Ik spoel (bijna) nooit meer, en ben daar erg tevreden mee. Mijn bieren smaken mijns inziens beter, voller. Mijn brouwzaalrendement ligt zo rond de 72 - 75 %.
Het scheelt ook weer wat tijd op een brouwdag  :brouwen:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #18 Gepost op: 12-01-2015 18:36 u »
Ach ja, als ik 25 liter brouw (35 liter maischwater) met een maischdikte van 4 l/kg is dat 6 keer die knop indrukken.
Het is te doen, maar je begrijpt daardoor wel waarom ik mijn maischdikte aanpas aan mijn waterkoker.

Soms gebruik ik de kookpan om spoelwater te verwarmen, maar vind het eigenlijk wel makkelijker om met waterkokers te spoelen.
Gebruik er dan wel minstens 2 tegelijk (1 liter + 1,7 liter = 2,7 liter) voor een brouwsel van zo'n 20 liter.
Dit is ook handiger dan met een maatbeker uit een hete pan (zonder kraantje) te scheppen.

Offline NiekBBQ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • BBQ & Beer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #19 Gepost op: 12-01-2015 22:42 u »
Ik dacht dat er gespoeld moest worden met water van 80 graden.
Jullie gebruiken water uit de waterkoker... water van 100 graden gaat dus zonder problemen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #20 Gepost op: 12-01-2015 22:51 u »
Water van 100 graden gaat dus zonder problemen?

Yep... :brouwen:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #21 Gepost op: 13-01-2015 18:25 u »

Jullie gebruiken water uit de waterkoker... Water van 100 graden gaat dus zonder problemen?


Scheelt ook nog iets (weinig) in opwarmen naar koken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.879
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #22 Gepost op: 13-01-2015 19:05 u »
Wat was ook alweer de reden waarom we nu op een hogere temperatuur mogen spoelen dan vroeger?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.142
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #23 Gepost op: 13-01-2015 19:13 u »
Omdat professionele brouwers met water van 93 ºC spoelen (volgens Jacques) ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.879
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #24 Gepost op: 13-01-2015 19:14 u »
Dit is wat op onze site staat van triple-W"

citaat
De temperatuur van het beslag mag niet boven de 78° C uitkomen, omdat boven deze temperatuur de nog aanwezige alfa -amylase volledig zal inactiveren. Een kleine resthoeveelheid van dit enzym is nodig in het wort om de tijdens het filteren in het wort opgeloste zetmeel af te breken. Zeer kleine hoeveelheden niet afgebroken zetmeel zijn vaak nog in de bostel aanwezig, die tijdens het filteren in het wort kunnen oplossen. Een geringe restactiviteit a -amylase zal het probleem van zetmeeltroebeling (of een vastlopende hoofdgisting) kunnen voorkomen.
einde citaat

Ik denk dat je in de praktijk 'gered' wordt omdat ook al doe je er spoelwater van 100 ºC bij dan nog kun je niet de totale beslagtemperatuur ver omhoog krijgen omdat die meestal al lager is dan 75 ºC.   

Tags: