..........
Ik denk dat je in de praktijk 'gered' wordt omdat ook al doe je er spoelwater van 100 ºC bij dan nog kun je niet de totale beslagtemperatuur ver omhoog krijgen omdat die meestal al lager is dan 75 ºC.
Gisteren een IPA gebrouwen.
18 liter maischwater met 10,8 liter spoelwater. (4 x 2.7 liter uit waterkoker).
Omdat ik het spoelwater wat wilde aanzuren heb ik het gekookte water in een pp emmer gedaan.
Zodra de laatste 2,7 liter van de 10,8 liter in de emmer zat, gemeten. 88 graden. Rustig gespoeld en het laatste beetje spoelwater gemeten voor toevoegen. 74 graden.
Zelf dacht ik dat het spoelwater heter zou zijn. Niet dus.
Maischtemperatuur was ongeveer 67 graden - niet uitgemaischt. (Niet gemeten maar kan lager zijn geweest omdat de ketel net aansloeg op de thermostaat). Temperatuur in brouwruimte ongeveer 10 graden.
Bleek het wort zo'n 60 graden te zijn na spoelen.
Beetje verrassend laag.
Tja, meten is weten.
Zodra ik een donkerder bier ga brouwen met direct toevoegen van kokend water zal ik nogmaals het wort meten op temperatuur.