Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Richtlijnen beslagdikte  (gelezen 23484 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #25 Gepost op: 13-01-2015 19:16 u »
Omdat professionele brouwers met water van 93 C spoelen (volgens Jacques) ;)
Dat is een constatering, maar geen verklaring.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #26 Gepost op: 13-01-2015 19:21 u »
Heeft iemand hier op het forum wel eens het verband onderzocht tussen spoelen bij hoge temperatuur, vastgelopen hoofdgisting en zetmeeltroebeling?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #27 Gepost op: 13-01-2015 19:23 u »
Dat is een constatering, maar geen verklaring.
En hij heeft er goede ervaringen mee. Verklaring? ;D

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #28 Gepost op: 13-01-2015 20:01 u »
Omdat professionele brouwers met water van 93 C spoelen (volgens Jacques) ;)

Heb volgens mij ook op het forum gelezen dat bitterheid-kaf een reden kan zijn om niet zo heet te spoelen.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #29 Gepost op: 13-01-2015 20:02 u »
Heeft iemand hier op het forum wel eens het verband onderzocht tussen spoelen bij hoge temperatuur, vastgelopen

hoofdgisting en zetmeeltroebeling?

Dit is er niet.....geen enkele problemen met die factoren....

ik denk dat je in de praktijk 'gered' wordt omdat ookal doe je er spoelwater van 100 C bij dan nog kun je niet de totale beslagtemperatuur ver omhoog krijgen omdat die meestal al lager is dan 75 C.   

Dit klop....heb ik al eens nagemeten. Echter is het ook zo dat de pH van je uitloop niet boven de 6 uit mag komen...dus indien je spoelwater is aangezuurd is er ook geen spraken van "uitlogen" van looistoffen..... :) :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #30 Gepost op: 13-01-2015 20:08 u »
Ok, maar dat verhaal over zetmeel en alpha amylase is niet zomaar uit de duim gezogen. Klinkt mij heel logisch in de oren. Wat voor nieuwe inzichten hebben er dan toe geleid dat dit ineens niet meer geldig is? natuurlijk kun je op 100 C gaan spoelen en dan in eerste instantie niets geks zien, maar dat geeft niet aan dat je niet iets over het hoofd ziet als je niet weet waar je op moet letten. 

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #31 Gepost op: 13-01-2015 20:11 u »
ik denk dat je in de praktijk 'gered' wordt omdat ookal doe je er spoelwater van 100 C bij dan nog kun je niet de totale beslagtemperatuur ver omhoog krijgen omdat die meestal al lager is dan 75 C.

Volgens mij zijn er meerdere brouwers die niet uitmaishen en heet/kokend water toevoegen tijdens spoelen.

Gezien de tijd die ik nodig heb om het wort aan de kook te brengen, 15 20 min, zit ik nog ver van de 100 graden. Nooit gemeten hoe warm het wort is na het spoelen.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #32 Gepost op: 13-01-2015 20:59 u »
Volgens mij zijn er meerdere brouwers die niet uitmaishen en heet/kokend water toevoegen tijdens spoelen.

Gezien de tijd die ik nodig heb om het wort aan de kook te brengen, 15 20 min, zit ik nog ver van de 100 graden. Nooit gemeten hoe warm het wort is na het spoelen.
Als dat verhaal van die amylase en zetmeel klopt dan is dat dus waar je op moet letten: dat het wort die je kookketel inloopt nog even op max 80 C was zodat de enzymen hun laatste werk hebben kunnen doen tijdens het filteren. Bij 93 C spoelwater zal hier nog wel aan voldaan worden.   

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #33 Gepost op: 13-01-2015 21:39 u »
Als dat verhaal van die amylase en zetmeel klopt dan is dat dus waar je op moet letten:

De praktijk wijst uit dat je nergens op hoeft te letten wat dat betreft...gewoon brouwen, niet uitmaischen en spoelen met heet water ( > 90C) bij voorkeur aangezuurd indien het hard water betreft.... ;) :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #34 Gepost op: 13-01-2015 22:39 u »
Omdat professionele brouwers met water van 93 C spoelen (volgens Jacques) ;)

In ieder geval doen ze dit bij Duvel. Hier was onderzoek naar gedaan en gebleken was dat het niet schadelijk was voor de kwaliteit van het bier.
De laatste jaren doe ik niet anders meer en het bevalt erg goed. Door de hogere temperatuur lossen de suikers makkelijker op in het spoelwater, de viscositeit van het wort in de bostel wordt er lager door waardoor je sneller kunt spoelen. Door het snellere spoelen heb je per saldo geen toename aan looistoffen in je bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #35 Gepost op: 13-01-2015 22:47 u »
Door het snellere spoelen heb je per saldo geen meer looistoffen in je bier.

Dat is geen goed Nederlands volgens mij.... ;)

Of je daardoor sneller spoelt betwijfel ik. Ik heb die ervaring in ieder geval niet. En van looistoffen heb ik inderdaad geen last door het spoelen met Heet water... :brouwen:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #36 Gepost op: 13-01-2015 23:14 u »
In ieder geval doen ze dit bij Duvel. Hier was onderzoek naar gedaan en gebleken was dat het niet schadelijk was voor de kwaliteit van het bier.
De laatste jaren doe ik niet anders meer en het bevalt erg goed. Door de hogere temperatuur lossen de suikers makkelijker op in het spoelwater, de viscositeit van het wort in de bostel wordt er lager door waardoor je sneller kunt spoelen. Door het snellere spoelen heb je per saldo geen meer looistoffen in je bier.
Maisch je dan nog wel uit op 78 C?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #37 Gepost op: 14-01-2015 00:11 u »
Maisch je dan nog wel uit op 78 C?

Niet nodig... :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #38 Gepost op: 14-01-2015 08:54 u »
Niet nodig... :)
Welke temperatuur heeft het beslag dan als je begint met spoelen?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #39 Gepost op: 14-01-2015 08:59 u »
Welke temperatuur heeft het beslag dan als je begint met spoelen?

De temp van de laatste maischstap daar gooi ik gewoon >90 op

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #40 Gepost op: 14-01-2015 19:00 u »
...bij voorkeur aangezuurd indien het hard water betreft...

Bij pils het hete water uit de koker naar een emmer - aanzuren - spoelen.
Gooi geen zuur in mijn kokers. Alleen tijdens ontkalken.

Offline ErikdeBrouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • He is a wise man who invented beer. - Plato
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #41 Gepost op: 14-01-2015 20:30 u »
Conclusie: beslagdikte is dus niet zo cruciaal en en passant kan ik ook nog eens spoelen met kokend water en de laatste maischstap overslaan. Dat maakt het brouwen weer een stukje makkelijker!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #42 Gepost op: 15-01-2015 00:44 u »
Conclusie:kan ik ook nog eens spoelen met kokend water en de laatste maischstap overslaan.
Die conclusie is voor mij nog onvoldoende onderbouwd.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #43 Gepost op: 15-01-2015 11:40 u »
Conclusie: beslagdikte is dus niet zo cruciaal
Als je niks om brouwzaal rendement geeft heb je gelijk. Maar als je brouwzaalrendement net 50% haalt met spoelen zou ik er niet voor kiezen om niet meer te spoelen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #44 Gepost op: 15-01-2015 12:55 u »
Sommigen vinden rendement niet belangrijk. Persoonlijk vind ik het zonde als ik effectief gezien steeds een kilo mout weggooi door niet te spoelen. Ik zou dus kiezen voor de optimale tussenweg: zover uit spoelen dat je nog net geen merkbare nadelen hebt. Bij mij is dat uitspoelen tot SG 1015 of zo. (en aanzuren spoelwater helpt ook al)

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #45 Gepost op: 15-01-2015 13:07 u »
Conclusie: beslagdikte is dus niet zo cruciaal en en passant kan ik ook nog eens spoelen met kokend water en de laatste maischstap overslaan. Dat maakt het brouwen weer een stukje makkelijker!
Ik zou zeggen:
De keuze van beslagdikte op een gemiddelde stort is minder crusiaal voor het rendement, het verschil tussen 3 of 4 l/kg zal er wel zijn, maar het zal je niet veel procenten uitmaken.

Spoelen met kokend/of bijna kokend water kan prima en de laatste maischstap kan je inderdaad overslaan.
Ik heb die laatste stap nog nooit uitgevoerd en sinds ik met kokend/bijna kokend water spoel heb ik wat hoger rendement.
Mijn bier smaakt prima.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #46 Gepost op: 15-01-2015 21:53 u »
Dat is geen goed Nederlands volgens mij.... ;)

Of je daardoor sneller spoelt betwijfel ik. Ik heb die ervaring in ieder geval niet. En van looistoffen heb ik inderdaad geen last door het spoelen met Heet water... :brouwen:

Schrijft degene die ten onrechte het woord heet met een hoofdletter schrijft...  :)

Sneller spoelen heb je zelf in de hand. Gewoon de kraan wat verder openzetten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #47 Gepost op: 15-01-2015 22:27 u »
Sneller spoelen heb je zelf in de hand. Gewoon de kraan wat verder openzetten.
Als het filterbed dichtslaat niet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #48 Gepost op: 16-01-2015 23:18 u »
Als het filterbed dichtslaat niet.

De truc is in het begin van het filteren met de kraan het debiet flink te knijpen en daarna de kraan verder open te zetten. Door heter te spoelen slaat het filter minder snel vast in verband met de lagere viscositeit.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Richtlijnen beslagdikte
« Reactie #49 Gepost op: 17-01-2015 08:49 u »
De truc is in het begin van het filteren met de kraan het debiet flink te knijpen en daarna de kraan verder open te zetten. Door heter te spoelen slaat het filter minder snel vast in verband met de lagere viscositeit.
Hoe groter de hoogte van het filterbed, hoe meer risico op filterproblemen heb ik gemerkt. Het punt waar het kritisch wordt (bij mij ca 40cm) zal best opschuiven als je heter spoelt en het filterbed niet onnodig samendrukt (te groot debiet in het begin). Dunner beslag geeft een lagere viscositeit, dus zal vast ook helpen. (Om even bij het onderwerp te blijven.)

Tags: