De 1e prijs (92 punten) heb ik gewonnen met een Bock waar rooksmaak en aroma is toegevoegd met behulp van Lapsang Souchong thee. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens de experimentele brouwsels die ik had gemaakt voor de Homebrewday bij Brouwerij Kees. Hiervoor had ik ook Lapsang Souchong gebruikt. Waar zo`n dag al niet tot kan leiden uiteindelijk. 
Werkwijze
Onderstaand is het basisrecept. Hiervan heb ik 5 liter genomen nadat de hoofdgisting is afgelopen. Tijdens de lagering voeg ik 30 gram Lapsang Souchong toe (verdeeld over 2 of 3 theezakjes) aan deze 5 liter. Dit laat ik koud trekken en elke 12 uur proef ik (soms wat vaker). In dit geval heb ik na 48 uur de thee uit het bier gehaald en gebotteld.
Naar mijn smaak geeft de Lapsang Souchong een zachtere rooksmaak dan met rookmout.
Opmerkingen keurmeester
Heel mooi bier, waarin de gerookte thee over de hele lijn herkenbaar is.
Na afloop de keurmeester nog gesproken. Hij had nog meer punten willen geven, maar vond dat er nog discussie aan voor de eindronde mogelijk moest zijn.
Van mij had hij die extra punten gewoon mogen geven.

Basis
Omschrijving | Waarde | Naam recept | Dubbelbock 2016 |
Kenmerk | 30-2016 |
Brouwdatum | 25-Mar-16 |
Biertype | Dubbelbo(c)k |
Aantal liters | 22 |
Gewenst begin SG | 1075 (8.2 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 68.0% |
Algemeen
Omschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 35.2 liter |
Maischdikte | 2.9 l/kg |
Maischwater | 23.7 liter |
Spoelwater | 11.5 liter |
Kooktijd | 75 minuten |
Berekende kleur | 57 EBC (Dan A. Morey) |
Berekende bitterheid | 35 EBU (Glenn Tinseth) |
Mout
Moutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Munchener Dark, Swaen | 61.2 % | 5.000 kg | 20 EBC |
Pilsmout (DM) | 25.0 % | 2.044 kg | 4 EBC |
Caramelmout 120 (DM) | 8.0 % | 0.654 kg | 120 EBC |
Biscuitmout (DM) | 4.0 % | 0.327 kg | 58 EBC |
Chocolade mout (CM) | 1.8 % | 0.147 kg | 900 EBC |
Hop
Hopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Perle (Dld) | 6.3 % | 25 gr | 75 minuten | 17 EBU |
Perle (Dld) | 6.3 % | 30 gr | 20 minuten | 12 EBU |
Perle (Dld) | 6.3 % | 25 gr | 10 minuten | 6 EBU |
Gist
Omschrijving | Waarde | Gistsoort | Fermentis Saflager W-34/70 |
Gist toegevoegd als | Inhoud verpakking |
Opmerkingen | 3 zakjes
|
Maischschema
Stap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 67°C | 60 minuten | 2.9 l/kg |
Wij hebben jouw recept gebruikt met praktische aanpassingen,
Is een heerlijk bier geworden met een subtiele rooksmaak..
Thanks voor dit mooie recept