Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eiken vaatjes toasten of niet?  (gelezen 22497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frans Maarkelsbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #50 Gepost op: 14-01-2015 17:00 u »
Het biertje wat ik toen erg lekker vond zou zeker mooi zijn voor deze vaatjes... Als het tijd is om te proeven race
ik zeker naar je toe!   Proost!

 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #51 Gepost op: 14-01-2015 17:15 u »
Dat was een Schotisch Ale   Frans :lekkerbier:

Offline Frans Maarkelsbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #52 Gepost op: 16-01-2015 08:02 u »
Ben erg benieuwd of hij nog lekkerder wordt als je hem in een getoast hebt gelagerd...

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #53 Gepost op: 04-03-2015 21:20 u »
Update (sorry Jacques)

Het kleinste vaatje is afgevuld met een Quadrupel, is 11 liter geworden i.p.v. 18 liter (klein rekenfoutje :-[), meer ging er niet in.
Het plan is om het 2 maanden met rust te laten, of zijn daar betere ideen over?

De rest gewoon gebotteld en later het verschil maar eens door een paar deskundige forumleden laten keuren :proost: (PB,s volgen)

Het achterste vat (60 liter) zit ook weer vol met verse lambiek, die van vorig jaar heb ik gesplits, 25 liter gebotteld en 15 liter
ligt nu in een vat te stoeien met wat kersen.
Weet iemand toevallig hoelang dat nuttig is?


Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #54 Gepost op: 03-06-2015 15:50 u »
Na bijna 3 maanden op het eiken vaatje te zijn gelagerd is de quadrupel gebotteld  :hoera:

Uiteraard geproefd, maar ik zeg nog niets, eerst maar eens een paar PB,s naar de betreffende (Keurmeesters) forumleden.
Eens kijken wat zij er van vinden samenvol





 :degroeten:

BLUB

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.861
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #55 Gepost op: 03-06-2015 16:51 u »
Wat een leuk project! Ik ben benieuwd of de smaak van het hout en/of het branden niet te sterk is met 3 maanden lageren.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #56 Gepost op: 05-06-2015 12:13 u »
Wat een leuk project! Ik ben benieuwd of de smaak van het hout en/of het branden niet te sterk is met 3 maanden lageren.

Het resultaat zal ik zeker hier melden, na keuring door de "Keurmeesters"   :proost:


 :degroeten:

BLUB

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 964
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #57 Gepost op: 02-10-2015 14:41 u »
Het resultaat zal ik zeker hier melden, na keuring door de "Keurmeesters"   :proost:


 :degroeten:

BLUB

Wat is het geworden BLUB? ik ben zeer benieuwd!

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #58 Gepost op: 09-10-2015 16:48 u »
Wat is het geworden BLUB? ik ben zeer benieuwd!

Sorry voor de late reactie Thamerdal, maar de "keurmeesters" zijn niet zo snel  :-[

Ikzelf ben niet zo goed in een smaak te benoemen maar wat ik vind is dat de Quadrupel uit het
vaatje een zachtere en een vollere smaak had, niet verkeerd  :biersmile:

Er staat nu een RIS naar een recept van ReneK (waarvoor dank) te bluppen waarvan de helft het vaatje ingaat.


 :degroeten:


BLUB

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 796
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #59 Gepost op: 14-10-2015 21:54 u »
Ik vond het alvast erg lekker, al zal het zeker nog beter worden na verloop van tijd!

Hier is het ingescande formulier met de notities te downloaden.

Groet,
John

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #60 Gepost op: 15-10-2015 15:20 u »
Hoi Mus

Bedankt voor het proeven  :proost: en de omschrijving  :bijdrage_forum:

Binnenkort deze Quadrupel maar eens naast die we 13 October verleden jaar samen hebben gebrouwen proeven :brouwen:

Daar heb ik er nog enkele van.

 :degroeten:

BLUB

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #61 Gepost op: 24-10-2015 23:54 u »
Het heeft inderdaad 'even' geduurd maar inmiddels heb ik beide bieren voor me staan.

De 'originele' quadrupel is erg mooi! Mooie kruidige geur van de vergisting. De smaak is ook kruidig, licht zoet en veel karamel en met een fijne bitterheid. Gelukkig niet te zoet maar heel mooi in balans.

De houtgerijpte versie begint helaas met een gusher! Er stroomt een constante stroom uit de fles. Gelukkig kan ik nog wat opvangen in het glas. De geur is complexer dan het origineel. De kruidigheid is meer op de achtergrond. Vanille is merkbaar in de geur.
En dan de smaak. Deze versie is nog lekkerder dan het origineel! De lagering op hout heeft dit bier veel goeds gedaan! De smaken van het origineel worden mooi aangevuld met vanilletonen. Zeker geen wrange of overheersende eikensmaak. Het smaakt complexer dan het origineel.

Ik durf hier wel te beweren dat de houtgerijpte versie de lekkerste quadrupel is die ik ooit heb gehad. Berrie, chapeau!

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Eiken vaatjes toasten of niet?
« Reactie #62 Gepost op: 26-10-2015 13:23 u »
Bedankt voor het proeven René.

Mooie omschrijving maar het maakt me wel verlegen  :-[

Geintje, ik ben blij dat het gesmaakt heeft en dat ik op de goede weg ben.

Als je RIS op dronk is zal ik je een PBtje sturen zodat je als je in de buurt ben wat mee kan nemen.  :biersmile:

 :degroeten:

BLUB

Tags: hout rijpen