Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eiken vaatjes toasten of niet?

Gestart door BLUB, 04-01-2015 14:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BLUB

Hallo brouwers

Omdat ik graag dingen maak die ik nog niet heb gedaan kwam ik op het idee om zelf eiken vaatjes
te maken en die te gebruiken om donker bier op te lageren. :idea:
Na diverse jijbuis filmpjes te hebben bekeken heb ik de stoute schoenen aangetrokken en
ben begonnen aan 2 vaatjes van circa 18 en 28 liter.
Ik ben nu zover dat ik de vaatjes ga sluiten en heb ik dus een paar vragen aan de
gevorderde brouwers die al bier hebben gelagerd op een eiken vat.

Moet ik de binnenkant "toasten" of niet en zoja hoeveel mm?

Bij Lambiek moet je zuurstof uitwisseling hebben maar moet dat bij "normale" bieren ook
of moet ik de buitenkant lakken om zo zuurstofdicht te worden?

Avast bedankt voor de goede raad :brouwen:

Groet BLUB

Onderstaand nog wat foto's van mijn tijdverdrijf.


De duigen.


Eerste insteek.


400 kilo trekkracht was net genoeg, eventuele volgende keer het hout wat dunner maken :-\


Klaar om gesloten te worden.

Hoppenbrouwers

Echt supergaaf dat je dit zelf gaat doen! Ik zal het blijven volgen hier.

Vwb toasten. Ik zou het wel doen. Heb een keer een bier gemaakt wat met niet getoaste houtjes gelagerd was en dan heb je een heel stroef smakend bier wat enorm naar houtzagerij ruikt maar alle smaken van het bier wegdrukt of overstemt. Toasten gaat dat tegen en krijg je subtielere smaken van. Hoeveel mm precies durf ik niet te zeggen maar ik zou tot bijna de helft durven gaan. Op diverse whiskyfora is wel te lezen hoeveel het meest ideaal is.

wilbertd

Stoer projectje.
Wat voor hout eiken is het?
En, nee absoluut niet het vat gaan lakken.

BLUB

Citaat van: Hoppenbrouwers op 04-01-2015  14:38 uHoeveel mm precies durf ik niet te zeggen maar ik zou tot bijna de helft durven gaan. Op diverse whiskyfora is wel te lezen hoeveel het meest ideaal is.

Dan moet ik 10 mm verbranden want de duigen zijn 2 cm dik, dan vallen mijn kopschotten uit de sponning :huilen:

Maar een goede tip om op de whiskyfora te gaan kijken :duimop:

Citaat van: wilbertd op 04-01-2015  14:40 uWat voor hout eiken is het?
En, nee absoluut niet het vat gaan lakken.



Ok, geen lak dus.
Het eiken komt uit de Nederlandse bossen, bij een plaatselijke houtboer gehaald.

Groet

BLUB

seed7

Mooi!

Niet lakken, op zijn hoogst met paraffine behandelen aan de buitenkant.

Licht tot medium toasten. Vuurtje in het vat stoken en dan langzaam rollen (is wel een filmpje van op youtube, kan hem zo niet vinden). Whiskey vaten worden veel zwaarder getoast dan wijn- of biervaten.

Ingo

wilbertd

Ter voorbereiding van het vullen van een 100 liter eikenhouten vat, kwam ik dit documentje over houten vaten tegen.
Wellicht staat er ook voor jou wat nuttige informatie in:
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/starnet/media/downloads/Wintercursus_2012_2013/dag2/HOUTOPVOEDING.pdf

brouwmus

Ziet er goed uit, Berrie!

Wat betreft het toasten kan ik je geen advies geven, maar de volgende brouwerij bottelt verschillende bieren die op(/met?) eiken zijn gelagerd:

http://innisandgunn.com/our-beers

Ik vond de 'gewone' Original die ik in Edinburgh dronk heel erg lekker  :biersmile:

Groet,
John

William


BLUB

Kijk, dat zijn reacties waar ik wat mee kan.

Mooie link Wibertd, staat vast in m,n browser ^-^
Paraffine heb ik nog liggen i.v.m. de kaas die ik maak.
Ik doe het wel eerst op een proefstukje, het oog wil ook wat.

Groet

BLUB

Vazoem

Ziet er uit als een gaaf project. Al eens gebrouwen met houtsnippers?

seed7

toasten bij ca. 3 min. Er was ook een veel langere versie van deze film in het Russisch, die is niet meer te vinden.



Ingo

koffie

Gaaf project, complimenten  :biersmile:

Jacques

Jij durft een uitdaging aan te gaan. Diep respect BLUB.

RienP

Diepe buiging dat je zo`n project aandurft.
Als je op youtube zoekt vind je nog wat meer filmpjes dan hierboven. Naar aanleiding van dit topic ben ik eens gaan kijken, want het rijpen op vaten lijkt me wel een interessante uitdaging. Ik filmpjes gezien waar men het vat brandde met een dakbrander. Dit lijkt mij met controle te gaan dan een vuurtje stoken in het vat  ;)

BLUB

Bedankt voor de reacties, ik word er gewoon verlegen van :verbergen: maar vergeet niet dat
ze vroeger met veel eenvoudiger middelen moesten werken, dat was pas vakwerk :duimop:

Vandaag ga ik ze toasten, eerst wilde ik het met de brander doen maar ik ga toch op de
ouderwetse toer, VUURTJE STOKEN, we blijven jongens toch?

Groet

BLUB

Hoppenbrouwers

Losse gasslang of koppel hem aan een pijp kan ook. Je wil wel een vlam hebben die hoog genoeg komt en niet ál te breed is.

Vazoem

Hoop dat je wat foto's deelt!

BLUB

Vandaag lekker met vuur aan het spelen geweest, blijft toch altijd wel leuk  :echtboos:

Morgen de vaatjes sluiten dan kan ik ze verder afwerken.


Citaat van: Vazoem op 05-01-2015  21:02 uHoop dat je wat foto's deelt!
Doe ik ^-^

De fik er in, maar wel rustig aan.



Getoast en wel.


Groet

BLUB

Henielma

Leuk maar vooral ook dapper project! Knap gemaakt. Nog even de zijkanten erin en dan de lektest.

Mooi dat vuurtje stoken in zo'n vat.

HuygenMeester

Citaat van: BLUB op 05-01-2015  21:43 uDe fik er in, maar wel rustig aan.



Heb je de aflevering Jack Daniels whiskey van Megafactories op Nat. Geographics wel eens gezien? Ik was bang dat er geen vat meer over zou zijn na het vuur  ???
Heb veel bewondering voor je project  :groots:
 :degroeten:
Huygenmeester

seed7

Dat, Blub, lijkt mij perfect getoast!

Ingo

BLUB

Vandaag (sorry gisteren) de vaatjes gesloten, allemachtig wat een k*twerk maar het is gelukt :nut:
Zodra je de buitenste ring er af slaat blijkt het vat een eigen mening te hebben.
Met behulp van een "noodring" toch nog gelukt :hoera:

Citaat van: HuygenMeester op 06-01-2015  20:45 uHeb je de aflevering Jack Daniels whiskey van Megafactories op Nat. Geographics wel eens gezien? Ik was bang dat er geen vat meer over zou zijn na het vuur  ???

Heb ik gezien, leek erop dat de brandweer net klaar was en vermelde "brand meester maar pand verloren" ^-^

Verder vandaag (gisteren) het eerst vat geschuurt, het tweede doe ik morgen wel anders begint het op werken te lijken en dat moeten we toch niet willen :-\

Citaat van: seed7 op 07-01-2015  00:23 uDat, Blub, lijkt mij perfect getoast!

Ingo
Mijn dank.

Onderstaand nog wat beloofde foto's.

Vaatje met hulpring.



Beide vaatjes gesloten, Poefff :-\



Opschuren met behulp van de draaibank, afgekeken van een jijbuisfilmpje.



Eerste vaatje geschuurt, morgen weer verder.


Wordt vervolgt.

 :degroeten:

BLUB

Adbrouwt

Mooi topic en wat een mooi mannelijk werkje. Nog een klein vraagje heb je de duigen zelf gezaagd want ze hebben een mooi trapeze vorm.

zeebrew

Berrie,
Allemachtig wat een project, stoer! Nu even doorpakken met nog tien vaten en zo'n paard en wagen erbij  :)

ciesvandekwis


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.