Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?  (gelezen 14753 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Gepost op: 04-01-2015 12:55 u »
Hallo,

Ik ben een zeer beginnende brouwer en zal ergens deze dagen mijn eerste blik brouwen. Uiteraard wil ik uiteindelijk gaan moutbrouwen en ben hier ook al de nodige apparatuur voor bij elkaar aan het zoeken.
Nu moet ik nog een goede ketel of ketels hebben. Ik ben nog onervaren en zal zeker aan het begin gewoon in de keuken mijn eerste brouwsels brouwen.
Nu ben ik opzoek naar een goede ketel maar weet niet precies waar ik verstandig aan doen gezien de grote keuze en verschillen. Ik begrijp dat in de ideale wereld 3 ketels het mooist is, maar dit zal ik aan het begin nog niet kunnen realiseren. Misschien dat 2 wel gaat lukken wat het in mijn ogen al een stuk makkelijker maakt. Ik ben aan het zoeken naar ketels van rond de 30lt, dit lijkt mij mooi om mee te beginnen.
Waar doe ik goed aan? Is een rvs pan goed genoeg of is een elektrische weckketel makkelijker? Kan ik beter een bierfust ombouwen? Op Marktplaats is van beide niet heel veel te vinden. Af en toe staan er wel een paar op. Of is een gamel weer ideaal? Deze zie ik ook op marktplaats voorbij komen. Kan ik beginnen met 1 ketel of raden jullie aan om er sowieso 2 te hebben?
Later wil ik uiteraard de installatie blijven uitbreiden tot een echte brouwerij.

Ik hoor graag hoe jullie dit aan het begin gedaan hebben.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2015 13:48 u »
Veel komt denk ik uit op persoonlijke voorkeur.

Ik ben ook nog maar een paar maanden met mout aan het brouwen. Ik heb gekozen voor de "Amerikaanse methode" (om het zo meer even te noemen) van maischen in een koelbox. Voor mij werkt dit heel prettig, want naast de koelbox heb ik maar 1 kookketel nodig. Als ik mijn spoelwater nog aan het verwarmen ben, dan gebruik ik een gistemmer om het eerste wort in op te vangen.

Een top kookketel is best duur. Dit komt o.a. door de sandwichbodem. Tot op heden werkt voor mij deze pan heel goed: http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan33liter.

Als je in meerdere (temperatuur)stappen wil maischen dan gaat dit aanzienlijk lastiger in een koelbox en zul je met meerdere pannen moeten gaan werken. Uiteindelijk qua kosten zal het elkaar niet veel ontlopen, want een goede koelbox is ook niet goedkoop.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 551
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #2 Gepost op: 04-01-2015 14:21 u »
Veel komt denk ik uit op persoonlijke voorkeur.

Ik ben ook nog maar een paar maanden met mout aan het brouwen. Ik heb gekozen voor de "Amerikaanse methode" (om het zo meer even te noemen) van maischen in een koelbox. Voor mij werkt dit heel prettig, want naast de koelbox heb ik maar 1 kookketel nodig. Als ik mijn spoelwater nog aan het verwarmen ben, dan gebruik ik een gistemmer om het eerste wort in op te vangen.

Een top kookketel is best duur. Dit komt o.a. door de sandwichbodem. Tot op heden werkt voor mij deze pan heel goed: http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan33liter.

Als je in meerdere (temperatuur)stappen wil maischen dan gaat dit aanzienlijk lastiger in een koelbox en zul je met meerdere pannen moeten gaan werken. Uiteindelijk qua kosten zal het elkaar niet veel ontlopen, want een goede koelbox is ook niet goedkoop.
Ik brouw zelf met 3 pannen, fusten, bevalt mij goed.
Hier een leuk filmpje over de "Amerikaanse methode".

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #3 Gepost op: 04-01-2015 14:29 u »
Ik brouw zelf met 3 pannen, fusten, bevalt mij goed.
Hier een leuk filmpje over de "Amerikaanse methode".

Ik heb dit filmpje al een keer gezien, net als alle andere aflevering van brouwtv;-), het nadeel lijkt mij inderdaad dat je altijd vast zit aan een 1 staps maischschema.

Offline J-R

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #4 Gepost op: 04-01-2015 14:40 u »
Ik ben begonnen met 1 pan en een maischzak. Zoek maar eens op "Brew In A Bag" (BIAB).
Heel makkelijk om mee te beginnen, zowel op gas als in een elektrische weckketel. BIAB doet wat mij betreft niet onder voor andere methodes.

Offline wimwo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leergierige beginner
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #5 Gepost op: 04-01-2015 15:02 u »
Ik maisch en kook al 2 jaar met één RVS-pan (70 liter). Na het maischen/filteren leeg ik de pan en maak hem schoon om deze weer voor het koken te gebruiken.
Het leegmaken/schoonmaken kost je ca. 5 minuten. Dus voor mij is een 2e (kook)pan overbodig.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #6 Gepost op: 04-01-2015 15:13 u »
Ik maisch en kook al 2 jaar met één RVS-pan (70 liter). Na het maischen/filteren leeg ik de pan en maak hem schoon om deze weer voor het koken te gebruiken.
Het leegmaken/schoonmaken kost je ca. 5 minuten. Dus voor mij is een 2e (kook)pan overbodig.

Waar laat jij je wort tussen het maischen en koken dan?
Zelf heb ik gelukkig de luxe van drie pannen. Maar twee zou ook kunnen met tussen door de maischpan schoonmaken.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2015 15:18 u »
Ik heb dit filmpje al een keer gezien, net als alle andere aflevering van brouwtv;-), het nadeel lijkt mij inderdaad dat je altijd vast zit aan een 1 staps maischschema.
Nee hoor, 2-staps is ook prima te doen. Bij 3-staps wordt het behelpen.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2015 15:26 u »
Ik brouw zelf met 2 pannen, wokbrabder en een filterkuip. Hoewel nog niet gebruikt(nog in aanbouw) heb ik 1 50l mennopan voor maischen koken en 1 21l (voorheen kook en maischpan) heet water pan. Tussen maischen en koken maak ik de maischpan schoon. Je hebt dan meer dan genoeg tijd.
Mijn vorige 5 brouwsels van ongeveer 15l heb ik allemaal in de 21l pan gebrouwen. Dat was tijdens het koken een gedoe aangezien het nogal eens over de rand kookte. De pan mist 1 handvat, op een executie veiling gekocht voor 15 euro.
Bedenk goed hoeveel je wilt brouwen per keer en of je in de toekomst mogelijk meer denkt te willen brouwen koop daarop je pan. Die dingen gaan over het algemeen je hele brouwleven mee en als je dan toch besluit een andere weg in te slaan kan je ze voor niet veel onder de nieuwwaarde weer kwijt.

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ´de Brouwkamer´
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2015 15:35 u »
Ik ben begonnen met 1 weckpan van 27 liter. Het wort filterde ik toen naar mijn gistvat, en daarna weer terug in de schoongemaakte pan om te koken. Dit ging altijd prima.
Later vond ik een tweede weckpan van 27 liter zodat ik een aparte kookketel had. Hierdoor ging het brouwen iets sneller.
Ik had de mazzel dat die 2 weckpannen in elkaar passen waardoor opbergruimte minder een issue was, ook nog iets waar je wellicht rekening mee moet houden.

Nu heb ik ook een gamel van 40 liter. Daar maisch ik in vanwege de goede isolatie. Dit gaat uitstekend.
Het nadeel van een gamel is dat deze een stuk zwaarder en lomper is dan een pan, en deze dus lastig te verzetten is tijdens het brouwen. Ook neemt hij natuurlijk meer ruimte in tijdens opbergen.

 :brouwen:

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2015 16:27 u »
Super bedankt alvast voor de snelle reacties.

Aan het begin zal ik nog niet veel brouwen maar uit eindelijk steeds meer. Daarom leek mij 30ltr wel een goed begin. Die kan dan altijd later nog als heet water ketel gebruikt worden.

Hoe filter je het makkelijkst met een weckketel? Met een zelfgemaakt hevelfilter?

Zo gamel van 40lt is inderdaad misschien iets te lomp voor op het gasfornhuis.

Offline Biker

  • Dionysos
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2015 17:39 u »
Ik gebruik een electr. weckketel voor het maischen. In een andere weckketel op gas kook ik water voor het spoelen. Dit spoelwater bewaar ik in een koelbox en de weckketel gebruik ik dan voor het koken, Werkt goed voor mij :)

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #12 Gepost op: 04-01-2015 17:50 u »
Ik gebruik een electr. weckketel voor het maischen. In een andere weckketel op gas kook ik water voor het spoelen. Dit spoelwater bewaar ik in een koelbox en de weckketel gebruik ik dan voor het koken, Werkt goed voor mij :)
Dat is een goed idee inderdaad. Hoe filter je na het maischen?

Wat is de verhouding ongeveer van hoeveelheid bier dat je wilt brouwen en spoelwater dat je gebruikt?

Offline Biker

  • Dionysos
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #13 Gepost op: 04-01-2015 18:36 u »
Ik heb een hevelfilter gemaakt van koperen pijp met zaagsleufjes volgens beschrijvingen op het forum.
Voor het spoelwater gebruik ik meestal een verhouding van: spoelwater/mais water= 0,5

Vlak voor het spoelen controleer ik de temp van het spoelwater in de koelbox. Omdat dit er kokend in gegaan is moet ik meestal wat koud water toevoegen om op ongeveer 80 gr. uit te komen

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ´de Brouwkamer´
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #14 Gepost op: 04-01-2015 19:02 u »
Hoe filter je het makkelijkst met een weckketel? Met een zelfgemaakt hevelfilter?

Zo gamel van 40lt is inderdaad misschien iets te lomp voor op het gasfornhuis.

Filteren doe ik inderdaad met een zelfgemaakt hevelfilter van koper. Werkt perfect.

Ik gebruik in alle gevallen een wokbrander tijdens het brouwen. Ik heb geen gasaansluiting thuis, dus ook geen gasfornuis. Ik weet niet wat voor fornuis je hebt, maar 20 - 30 liter aan de kook krijgen met een standaard fornuis lijkt mij een uitdaging. Misschien dat een elektrische weckketel dan makkelijker is.

 :proost:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #15 Gepost op: 04-01-2015 19:46 u »

Hoe filter je na het maischen?




Voordat ik een hevelfilter had heb ik gebruik gemaakt van twee emmers bovenste emmer voorzien van gaatjes van 2mm in de bodem.
Daaronder een gesoldeerde hevelfilter

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #16 Gepost op: 04-01-2015 20:07 u »
Ik gebruik deze: http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/mattmill-lauterhelix-1800-rvs-filterheks.html
Na het maischen schep ik het rustig over in de filterkuip. Op de kuip zit een kraantje waarop ik een slang heb aangesloten. Vanuit hier laat ik het in mijn schoongemaakte pan lopen. Wanneer er een litertje of 2 in staat zet ik de brander weer aan om de boel vast op te warmen.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #17 Gepost op: 04-01-2015 21:12 u »
Hoi,

Ik werk zelf met twee elektrische weckketels van 2000 Watt, ik moet zeggen dat dat me uitstekend bevalt.
Ik maisch in één van de weckketels, waarna ik met een hevelfilter de hete wort overhevel direct in de kookketel.

Mijn spoelwater (normaalgesproken 6 tot 8 liter) warm ik gewoon op op het gasfornuis.

In één van de deksels van de weckketels (de kookketel) heb ik een rond gat gezaagd om overkoken tegen te gaan.

Na het koken, koel ik de hete wort met een spiraalkoeler, die ik vastzet in de kookketel.
Na het koelen loopt de gekoelde wort door een filterheks direct mijn gistvat in (door het kraantje van mijn kookketel).

Dit werkt voor mij het meest efficiënt, en neemt het minste ruimte in beslag.

Groeten,


Miguel.

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #18 Gepost op: 04-01-2015 22:52 u »

Na het koken, koel ik de hete wort met een spiraalkoeler, die ik vastzet in de kookketel.
Na het koelen loopt de gekoelde wort door een filterheks direct mijn gistvat in (door het kraantje van mijn kookketel).

Dit werkt voor mij het meest efficiënt, en neemt het minste ruimte in beslag.

Groeten,


Miguel.
Heb je dat kraantje er zelf opgezet of was dit standaard?

Helaas is het redelijk prijzig om meteen 2 elektrische ketels te kopen.

Ik zat zelf aan deze te denken.
http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-potten-en-pannen/m826650018-33-liter-kookpan-brouwketel-brouwpan-kookketel.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

En dan misschien een elektrische of gewone weckpan erbij. Gewone weckpannen zijn op marktplaats best veel en voor weinig te vinden.

Ik zal moeten kijken hoe dit uit pakt op het fornuis en anders toch inderdaad een gasbrander kopen.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 785
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #19 Gepost op: 04-01-2015 23:05 u »
Heb je dat kraantje er zelf opgezet of was dit standaard?

Helaas is het redelijk prijzig om meteen 2 elektrische ketels te kopen.

Ik zat zelf aan deze te denken.
http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-potten-en-pannen/m826650018-33-liter-kookpan-brouwketel-brouwpan-kookketel.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

En dan misschien een elektrische of gewone weckpan erbij. Gewone weckpannen zijn op marktplaats best veel en voor weinig te vinden.

Ik zal moeten kijken hoe dit uit pakt op het fornuis en anders toch inderdaad een gasbrander kopen.

Dat is dezelfde aanbieder als http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen als het goed is.

Als je de 21 liter, de 33 liter en de 50 liter neemt heb je een warmwater pan, maischpan en een kookpan. Kan ook met twee keer de 33 liter echter bij zeer zwaar bier (omgeving barley wine)  kom je dan krap uit als je meer als 20 liter wilt brouwen. Voordeel van drie verschillende pannen is ook het stapelgemak. :)

Menno heeft ook branders :)

Een 3,5 kW wokbrander kun je tot zo'n beetje 25 liter op maken. Hij komt dan echter niet snel aan de kook. Tevens zorgt de diameter en de lange tijd op vol vermogen dat het nogal een thermische belasting is voor het fornuis :) Ik heb voor het koken een brander gekocht :)

db

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #20 Gepost op: 04-01-2015 23:17 u »
ik gebruik deze: http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/mattmill-lauterhelix-1800-rvs-filterheks.html
Na het maischen schep ik het rustig over in de filterkuip. Op de kuip zit een kraantje waarop ik een slang heb aangesloten. Vanuit hier laat ik het in mijn schoongemaakte pan lopen. Wanneer er een literje of 2 in staat zet ik de brander weer aan om de boel vast op te warmen.
Als ik het goed brijp is dit dus een los filter die je zelf in bijvoorbeeld een emmer kan bouwen. Kan je deze dan ook voor vast in de maischketel bouwen en direct na het maischen filteren, zodat je niet hoeft over te scheppen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.142
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #21 Gepost op: 04-01-2015 23:34 u »
Als je handig bent dan kun je ook zelf een filter maken:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16813.msg240534.html#msg240534

Zoek eens op "Javalfilter" en je ziet dat verschillende uitvoeringen mogelijk zijn. Je kunt een hevelfilter maken of een die je aan de kraan in je pan kunt monteren.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #22 Gepost op: 05-01-2015 07:51 u »
Als ik het goed brijp is dit dus een los filter die je zelf in bijvoorbeeld een emmer kan bouwen. Kan je deze dan ook voor vast in de maischketel bouwen en direct na het maischen filteren, zodat je niet hoeft over te scheppen?

Je kan hem ook los aanschaffen maar deze zit al in een emmer gebouwd met kraantje. Tijdens het maischen is het niet zo handig wanneer die in de pan zit. Kans is namelijk vrij groot dat de maisch aanbrand aangezien hij op de bodem ligt. Er was iemand hier op het forum die wilde proberen of het ding ophangen aanbranding kan voorkomen. Heb niet gehoord of het werkt. Misschien dat ik het zelf eens ga proberen. Heb namelijk een kraantje al ingebouwd en heb een extra filterheks. Idee is om hem na het koken te gebruiken als filter.
Houd er wel rekening mee dat de menno pannen vrij dun zijn en dat gaten boren lastig gaat. Ik heb het idee dat pan uit 2 delen is opgebouwd. Bij mij is er tijdens het boren namelijk een hele mooie rechte scheur ontstaan. Gelukkig kan mijn broer dit lassen.

Offline dennisnl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #23 Gepost op: 05-01-2015 20:25 u »
Super bedankt voor de vele en snelle reacties!

De keuze is reuze zie ik al en iedereen heeft zijn eigen voorkeur.
Zo javalfilter lijkt me opzich ook wel wat, en zo filterheks is natuurlijk helemaal mooi maar ik weer wat prijziger.

Nog maar even goed zoeken op internet naar pannen en ketels en het forum goed in de gaten houden.

Een gewone weckpan 2ehands is helemaal niet duur, dit is een prima pan om je spoelwater in op te warmen toch?

Een pan/ketel met kraantje is natuurlijk helemaal mooi voor het maishen en koken maar wil niet gelijk me pan naar de knoppen helpen.

Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #24 Gepost op: 05-01-2015 20:54 u »
2e hands weckpan is inderdaad niet duur maar een paar gewone rvs pannen waarschijnlijk nog iets goedkoper. Succes met je keus!

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #25 Gepost op: 05-01-2015 21:21 u »
Sorry Dennis maar ik neem even van de gelegenheid misbruik.. Ik loop een beetje met dezelfde onbesluiteloosheid hoe ik mijn huidige brouwinstallatie (1 weck pan en een kookzak) ga uitbreiden. Ik zit dus ook aandachtig de reacties op jou vraag te volgen met veel goede tips die ook voor mij handig zijn.

Wat ik mij nog afvraag is waarom weinig mensen het maischen in een pan doen met een valse bodem (althans dat idee krijg ik aangezien ik het zelden zie langskomen op dit forum). Zo op het oog lijkt me dat een ideaal systeem. Wat zijn de voor en nadelen tov het gebruik van bijvoorbeeld een Javalfilter oid.?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #26 Gepost op: 05-01-2015 21:41 u »
Wat ik mij nog afvraag is waarom weinig mensen het maischen in een pan doen met een valse bodem (althans dat idee krijg ik aangezien ik het zelden zie langskomen op dit forum). Zo op het oog lijkt me dat een ideaal systeem. Wat zijn de voor en nadelen tov het gebruik van bijvoorbeeld een Javalfilter oid.?


Het wort onder de valse bodem wordt veel te warm want je kan daar immers niet roeren. Daardoor gaan de verschillende eerder stuk dan gewild. Oplossing is het wort onder weg te pompen zoals bv in een RIMS en herms gebeurt.

Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #27 Gepost op: 05-01-2015 22:17 u »
Het wort onder de valse bodem wordt veel te warm want je kan daar immers niet roeren. Daardoor gaan de verschillende eerder stuk dan gewild. Oplossing is het wort onder weg te pompen zoals bv in een RIMS en herms gebeurt.

Je schrijft, verschillende eerder stuk dan gewild. Wat gaat dan stuk?

Ik brouw namelijk ook in een grote pan, met op de bodem een rek vanuit de magnetron en daarop een een zak voor de mout. Als dat niet goed is ben ik heel benieuwd waarom.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: RVS Pan, Weckketel, Gamel, Bierfust??
« Reactie #28 Gepost op: 05-01-2015 22:22 u »
Dat met die zak zal wel goed gaan, het rek zorgt er voor dat de zak niet aanbrand en de zak houd dikkere deeltjes tegen. Een valse bodem laat vaak wat grover gruis door, dit gaat zeker wel aanbranden. Ik vermoed dat Brouwers daar op doelt.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #29 Gepost op: 06-01-2015 07:45 u »
Sorry lag denk ik al te slapen  :D
Wat ik bedoelde is dat is dat de enzymen eerder kapot zijn aangezien je het wort daar warmer wordt dan gepland aangezien je het warme wort niet lekker door de bostel kan roeren.
Ik spreek niet uit ervaring, dus het kan zijn dat het effect minimaal is. Maar hoe groter de dode ruimte hoe groter de kans dat dit gebeurd natuurlijk.
Zolang het rek maar dun is, dus niet ook nog een paar cm van de bodem staat, zal het allemaal wel loslopen.

Offline Bassius

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #30 Gepost op: 06-01-2015 08:17 u »
Goed topic, ik heb zelf dezelfde vragen :).

Wat ik me daarnaast ook afvraag is hoe je het wort en kookwater goed overhevelt wanneer je van die RVS kookpannen gebruikt van hobbybrouwshop. Daar zit vooralsnog geen kraan aan om op een makkelijke manier te pompen. Natuurlijk wel te maken maar als je een kraan goed wilt lassen ben je toch wat tijd/geld kwijt.

Hoe doen jullie dat?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #31 Gepost op: 06-01-2015 08:44 u »
Goed topic, ik heb zelf dezelfde vragen :).

Wat ik me daarnaast ook afvraag is hoe je het wort en kookwater goed overhevelt wanneer je van die RVS kookpannen gebruikt van hobbybrouwshop. Daar zit vooralsnog geen kraan aan om op een makkelijke manier te pompen. Natuurlijk wel te maken maar als je een kraan goed wilt lassen ben je toch wat tijd/geld kwijt.

Hoe doen jullie dat?

Tot nu toe gebruikte ik gewoon een automatische hevel. Dat werkt prima. Voor mijn volgende brouwsel heb ik dus een kraan gemonteerd, deze zit niet gelast maar gewoon met een moer vast. Dit is ook nodig om hem te kunne verwijderen voor schoon te maken. Reden dat ik van de hevel afstap is dat ik nu een filter kan instaleren om te deels voorkomen dat er trub meekomt en dat het net iets meer comfort bied. De hevel moet je vasthouden plus de stroom is beperkt dus het duurt wat langer.
Na het maischen schep ik trouwens gewoon de maisch gewoon met een maatbeker in mijn filteremmer.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #32 Gepost op: 06-01-2015 10:32 u »
Geweldig om te zien met welke tips en oplossingen jullie komen. Mijn denkbeeldig "brouwerij" begint inmiddels al wat meer vorm te krijgen :)

Mijn opstelling zoals ik er nu over denk te gaan aanschaffen/maken is als volgt. Daarbij is de limiting factor de financien, de ruimte en een vrouw die ervan uitgaat dat alles weer netjes opgeborgen wordt na het brouwen.. Ik brouw in mijn keuken en heb niet de luxe om een opstelling te bouwen waarbij zwaartekracht het werk doet en verschillende branders alles op temperatuur houden. Wel heb ik gelukkig een fors fornuis met 6 pitten waarvan 2 grote wokbranders.

Mijn denkbeeldige opstellen/werkwijze:

- 1 pan spoelwater op het fornuis - spoelwater schep ik voorzichtig op het filterbed
- 1 maischketel op het fornuis - filteren en hevelen met een Javalfilter oid
- 1 kookpan - na koken en koelen weer filteren en hevelen in gistemmer (ik twijfel nog tussen dezelfde filter weer gebruiken of bijvoorbeeld een filterheks monteren in mijn kookketel zoals Miguel beschrijft)

Waar ik nog over twijfel is de stap tussen het filteren en het koken. De reden hiervoor is dat ik de kookpan in dit geval op de grond moet zetten om de gefilterde wort op te vangen. Ruimte technisch gezien is dit eigenlijk de enige optie. Een apparte brander op de grond zie ik niet echt zitten.

Is het belangrijk dat de gefilterde wort na het maischen op temperatuur blijft voordat je begint met koken of is het geen probleem als dit wat af koelt? Mocht het wel een probleem zijn, hoe zou dit op te lossen zijn?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #33 Gepost op: 06-01-2015 13:08 u »
Waar ik nog over twijfel is de stap tussen het filteren en het koken. De reden hiervoor is dat ik de kookpan in dit geval op de grond moet zetten om de gefilterde wort op te vangen. Ruimte technisch gezien is dit eigenlijk de enige optie. Een apparte brander op de grond zie ik niet echt zitten.

Is het belangrijk dat de gefilterde wort na het maischen op temperatuur blijft voordat je begint met koken of is het geen probleem als dit wat af koelt? Mocht het wel een probleem zijn, hoe zou dit op te lossen zijn?

Nee, het is tijd technisch en kosten technisch wat handiger aangezien je je wort niet eerst laat afkoelen en weer op moet warmen.
Hoevele ben je van plan te gaan brouwen en beschik je over een fatsoenlijke wokbrander in je gasfornuis? Ander wordt het nog best lastig om de boel aan de kook te krijgen. Ik kreeg het met mijn 20l pan niet voor elkaar met mijn standaard gasfornuis. Daarnaast is het voor het maischen handig dat je snel genoeg kan opwarmen naar de volgende temperatuurstap en natuurlijk ook weer niet te snel.
Als oplossing zou je je pan kunnen isoleren. Weet niet of je er dan al bent. Ik gebruik zelf een losse wokbrander en ga lekker buiten brouwen. Als regent heb ik nog een schuurtje om in te staan.

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #34 Gepost op: 06-01-2015 13:22 u »
Krukje op het aanrecht waar je de maischketel op zet en kookketel op het fornuis.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #35 Gepost op: 06-01-2015 14:31 u »
En maischen in een elektrische weckketel is ook handig, die kun je ook nog eens goed isoleren waardoor je snel kunt opwarmen. Bij de maischrust hoef je dan bijna niet bij te warmen.

Wat je kunt doen bij het filteren als je geen verhoging wilt plaatsen op je aanrecht is het wort opvangen in een koelbox of in een andere elektrische weckketel. Anders moet je gewoon de kookketel even op de grond plaatsen en daarna weer opwarmen, je bent dan inderdaad wel wat warmte kwijt

Je wort koken kan gewoon op een normaal gasfornuis met ca. 20 liter wort. Wat je dan kunt doen om een rollende kook te krijgen is twee gaspitten aan te zetten (groot vuur of wokbrander en een naastgelegen gaspit). Werkt bij mij super!

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #36 Gepost op: 06-01-2015 15:31 u »
Hoevele ben je van plan te gaan brouwen en beschik je over een fatsoenlijke wokbrander in je gasfornuis? Ander wordt het nog best lastig om de boel aan de kook te krijgen. Ik kreeg het met mijn 20l pan niet voor elkaar met mijn standaard gasfornuis.

Ik ben van plan om maximaal zo'n 30 liter te maken per keer. Gelukkig hebben wij een flink Boretti fornuis met twee wokbranders van elk 5kw (net opgezocht..) dus ik denk dat het wel meevalt met de opwarmtijden.

Als ik het zo hoor denk ik dat ik maar eens twee nieuwe pannen ga zoeken en een filter in elkaar knutsel en aan de slag ga.
Nog 1 vraagje. Kan iemand mij vertellen wat nu precies een trub dam is zoals deze in de SS brewtech kettle zit? Maakt dit het filteren na het koken overbodig/minder nodig? Dat zijn wel mooie ketels..

Dank voor alle tips en adviezen!


Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #37 Gepost op: 06-01-2015 19:09 u »
Ik ben van plan om maximaal zo'n 30 liter te maken per keer. Gelukkig hebben wij een flink Boretti fornuis met twee wokbranders van elk 5kw (net opgezocht..) dus ik denk dat het wel meevalt met de opwarmtijden.


Ik heb een vergelijkbaar fornuis in de keuken en daarmee duurt het ongeveer een klein half uurtje, werkt dus prima!

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 785
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: RVS pan, weckketel, gamel, bierfust?
« Reactie #38 Gepost op: 06-01-2015 20:08 u »
......
Waar ik nog over twijfel is de stap tussen het filteren en het koken. De reden hiervoor is dat ik de kookpan in dit geval op de grond moet zetten om de gefilterde wort op te vangen. Ruimte technisch gezien is dit eigenlijk de enige optie. Een apparte brander op de grond zie ik niet echt zitten.
.....


Ik gebruik hiervoor een RVS 10 liter emmer en een pan van 3 liter.

De slang van het javal filter komt op de bodem van de emmer. De emmer giet ik over in de pan en daarmee ga ik terug de wortketel in of in de kookpan.

db