Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Effect langdurig koelen van gebotteld bier  (gelezen 2219 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Gepost op: 26-01-2015 10:42 u »
Soms gebeurt het dat een gebotteld bierflesje een aantal weken doorbrengt in de koelkast alvorens openen.

Ik heb de indruk dat flesjes van dezelfde batch, maar bijvoorbeeld 3 weken of 1 dag in de koelkast een redelijk ander bier geven? Ik heb bijvoorbeeld de indruk dat het schuim op het langgekoelde veel sneller verdwijnt?

Inbeelding?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Reactie #1 Gepost op: 26-01-2015 12:03 u »
Koolzuur lost beter op in koud bier. Dat zou het verschil kunnen verklaren in de schuimkraag van je twee flesjes.

Maar "door en door gekoeld" zou het al na ~48 uur (of eerder) moeten zijn.

Er zou dus geen verschil moeten zijn tussen bier dat 2 dagen en bier dat 4 weken is gekoeld... Maar mogelijk zijn er mensen die dit (al dan niet bewust) getest hebben?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2015 12:21 u »
Mogelijk slaan de eiwitten in het lang gekoelde bier meer neer. (disclaimermode wetenschappelijk bewijzen kan ik niet. ;) )

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2015 17:33 u »
Mogelijk slaan de eiwitten in het lang gekoelde bier meer neer. (disclaimermode wetenschappelijk bewijzen kan ik niet. ;) )

Ik zeg "spijker op d'n kop"

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Reactie #4 Gepost op: 26-01-2015 18:49 u »
Ik zeg "spijker op d'n kop"
En zorgen die voor slecht schuim?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Effect langdurig koelen van gebotteld bier
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2015 18:58 u »
Eiwitten en hop zorgen voor schuim. Hop meer voor de schuimvorming, eiwit meer voor de stabiliteit.

Koude waas is een onoplosbaar complex tussen opgelost eiwit uit de mout en polyfenolen uit de hop dat ontstaat bij afkoelen van het bier (bier wordt troebel). Deze complexen worden in de kou steeds groter en zakken naar de bodem van de fles. Uiteindelijk heb je dus minder opgelost eiwit in het bier en hierdoor slechtere schuimstabiliteit (en minder mondgevoel, maar mogelijk ook wat cleaner bier)

Tags: