Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wanneer echt drinkbaar  (gelezen 859 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tschuurke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wanneer echt drinkbaar
« Gepost op: 28-05-2018 19:43 u »
Hoi
wij brouwen sinds kort en heb nog steeds niet helemaal helder wanneer het volledige proces is afgerond en wij een goed (door)drinkbaar bier hebben.
Wij zetten het gistvat op 20 graden weg in een isolatiekast voor een dag of 10 daarna hevelen we over en zetten we het bier wederom voor een dag of 8 10 weg maar nu tussen de 3-5 graden. Vervolgens bottelen we en zetten we het bier voor een week of 5 6 op 20 graden weg. Hierna is het koelen en proeven. Is dit voldoende tijd, is het eerder goed of juist nog langer wachten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #1 Gepost op: 28-05-2018 21:17 u »
Waarvoor zet je het tussen de 3 C en 5 C weg? Zo stopt de nagisting. 

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 424
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #2 Gepost op: 28-05-2018 21:21 u »
Dat weet je alleen door te proeven ;)
Lijkt een geintje, maar ik ben bloedserieus :lessmile:

Probeer maar eens een flesje 1 week na bottelen.
Dan is het al een heel ander beestje.
Na 2 weken is dat weer zo.
Na een week of 3 lijkt het ineens wel een heel ander bier.

Leer de smaakevolutie van je bier kennen, door regelmatig te proeven.
Alleen zo kom je er achter wanneer JOUW bier op punt staat.
Misschien is 'ie wel op zijn lekkerst na 4 weken, maar heb je het gemist door 6 weken te wachten.

Een IPA heeft ook een veel kortere maturatietijd dan een Barleywine, om maar een paar uitersten te noemen.
De ene een paar weken, de ander misschien wel ruim een jaar.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.797
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #3 Gepost op: 28-05-2018 21:55 u »
Na 10 dagen is je bier over het algemeen gewoon uitgegist. Daarna kun je bottelen en 2 weken later kun je je bier drinken. Zo lang koud zetten en daarna bottelen zorgt er voor dat je nog maar heel weinig gist hebt

Offline Tschuurke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #4 Gepost op: 28-05-2018 22:14 u »
Waarvoor zet je het tussen de 3 C en 5 C weg? Zo stopt de nagisting.

Sorry ik schrijf het verkeerd, na het overhevelen eerst nagisten, totdat die helemaal gestopt is. Dan een enkele dag lageren, bottelen en wederom op 20 graden wegzetten en hergisten op de fles
Soms is het bier wat stroperig na 2 weken op de fles

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #5 Gepost op: 28-05-2018 23:26 u »
Soms is het bier wat stroperig na 2 weken op de fles

Ik denk dat je het over diacetyl hebt... Stroperigheid heb ik nooit opgemerkt. Wel een volle ronde boterachtige smaak. Na een paar weken trekt die weg.

Offline Tschuurke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #6 Gepost op: 28-05-2018 23:41 u »
Ik denk dat je het over diacetyl hebt... Stroperigheid heb ik nooit opgemerkt. Wel een volle ronde boterachtige smaak. Na een paar weken trekt die weg.
Botersmaak heb ik niet, de smaak is eigenlijk naar wens.
Kan het niet de viscositeit zijn? Zo ja wat er aan te doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #7 Gepost op: 29-05-2018 20:52 u »
Botersmaak heb ik niet, de smaak is eigenlijk naar wens.
Kan het niet de viscositeit zijn? Zo ja wat er aan te doen.

Als diacetyl net onder de smaakdrempel zit herken je boterachtige smaak niet. Maar qua mondgevoel kan het bier wat dikker over komen.

Offline Tschuurke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #8 Gepost op: 29-05-2018 22:51 u »
Als diacetyl net onder de smaakdrempel zit herken je boterachtige smaak niet. Maar qua mondgevoel kan het bier wat dikker over komen.
Het komt voor als wij een tripel brouwen, tevens ons enige bier waar we kristalsuiker aan het wort toevoegen. Zou dat dan de oorzaak van de diacetyl zijn?
Zo ja, niet meer doen, of evt minder, aangezien het mogelijk net onder de drempel kan zitten.

Bedankt voor de reacties alvast

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #9 Gepost op: 29-05-2018 22:56 u »
Het komt voor als wij een tripel brouwen, tevens ons enige bier waar we kristalsuiker aan het wort toevoegen. Zou dat dan de oorzaak van de diacetyl zijn?
Zo ja, niet meer doen, of evt minder, aangezien het mogelijk net onder de drempel kan zitten.

Bedankt voor de reacties alvast

Diacetyl komt en gaat...

Bij elke vergisting wordt diacetyl gevormd. Je kunt meer diacetyl krijgen bij een hoog suikergehalte. Maar als je voldoende levenskrachtige gist hebt wordt de diacetyl door de gist afgebroken tot een minder smaakactieve stof.

Niet veel aan doen, behalve geduld hebben en het bier niet te snel koel wegzetten.

Overigens wordt suiker vooral toegevoegd voor een beter doordrinkbaarheid van bier. Zware volmoutbieren kunnen te veel body hebben.

Offline Fruitbiertje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer echt drinkbaar
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2018 09:13 u »

Wij zetten het gistvat op 20 graden weg in een isolatiekast voor een dag of 10 daarna hevelen we over

Even een vraagje/opmerking over je gistproces.
Ik neem aan dat je overhevelt om wat rommel op de bodem kwijt te raken.
Maar om dat pas na 10 dagen te doen, neemt risico's met zich mee.
Het meeste suiker in je wort wordt in de eerste drie a vier dagen van de gisting omgezet in alcohol en CO2. Juist die CO2 kan je wel gebruiken bij overhevelen om de zuurstof te verdrijven.
Doe je het zoals jij het doet dus pas na 10 dagen, dan introduceer je juist zuurstof extra omdat er vrijwel geen CO2 meer wordt geproduceerd. De suikers zijn immers al op, dus de gist heeft niks meer te eten.
Als je dan pas na 10 dagen zou hevelen, kan je het beste extra suiker toevoegen.
Dit kan je dan het beste even 10 minuten koken in water.

Persoonlijk zou ik lekker niet meer overhevelen, maar op dag 10 een monster nemen, en op dag 14 nog eens, en bij gelijke sg dan bottelen. Eventueel zou je nog 2 of 3 dagen het jongbier koud ( 0-5 graden )kunnen zetten om nog wat gist uit te laten zakken, maar is geen must.
Je wilt immers ook nog wat prik op je bier in fles krijgen, en ook daar is de gist nog voor nodig.
Nou zweeft er ook na de cold crash nog wel gist in je jongbier, maar toch.

Verder over je eigenlijke vraag. Nou die is denk wel beantwoord.
Na het bottelen zou je elke week kunnen proberen. Gemiddeld genomen zal de beste tijd ergens bij de 4 en 6 weken liggen, maar de smaak veranderd. Ook als je het bier een keer niet gekoeld drinkt, smaak die weer anders (in mijn optiek meestal smaakvoller) dan gekoeld.

Tags: