Bier smaakt niet na hergisting op fles

Gestart door Peter MB, 29-04-2022 12:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter MB

Een aantal weken geleden mijn 3e bier gebrouwen met een ingrediënten pakket van Brewmonkey voor 20 liter bier. (Dubbel)

Alles ging goed en na 2 weken op het vat alles gebotteld. Na een week geprobeerd en ik had een prima biertje met iets te weinig koolzuur (7 gram suiker). Alles stond op zolder en na 2 weken dacht ik dat het beter was om alles nog even in de klimaatkast te zetten, deze was op dat moment niet in gebruik.

Alles 2 weken in de klimaatkas op 21 graden. Nu heb ik 2 biertjes geproefd en deze smaakte absoluut niet meer, kan dit nog goed komen? Komt dit misschien door de temperatuur verschillen?

In een vorig topic van mij kwam het woord bananerig bier te spraken, hier had het misschien wel iets van weg.


Snelbier

Temperatuurschommelingen kan je bijna uitsluiten als oorzaak;
Dat beetje bottelsuiker is minder dan 3 SG-punten, op een bier dat 70 pt heeft vergist..
Geef het nog een paar weken om de scherpe kantjes er af te halen. Meer kan je niet doen.
komt het nog goed? Helaas geen antwoord, het kan alle kanten op gaan.
De eerste 2-3 weken van hergisting op fles schiet de smaak bij mij alle kanten op, weinig van te maken.
Goed gebrouwen bier is na een paar weken 'lekker', soms lekkerder na een maand of 2.
Schuim ziet er netjes uit, veelbelovend..
Succes, Snelbier

Jacques

Geduld, geduld en geduld.

De eerste weken na het bottelen is er heel veel smaakontwikkeling zoals Snelbier ook al schreef.

De zoetigheid wordt minder, de bitterheid sterker en in het bier kan een licht boterachtige smaak ontstaan. Die boterachtige smaak verdwijnt weer na een paar weken. Het beste kun je het bier wat warmer wegzetten zodat de afbraak van de stof diacetyl, dat verantwoordelijk is voor deze smaak, versneld wordt. Met de tijd wordt ook de bitterheid minder en krijg je meer fruitige smaakjes.

Het is heel interessant om de smaakontwikkeling te volgen. Maak daarom om de zoveel tijd een flesje open en ontdek dat de smaak van bier steeds verandert de eerste weken na het bottelen.

Peter MB

Bedankt heren, ik laat hem nog even staan en heb geduld. Vreemde vond ik dat hij na 2 weken lekker was en na 4 weken niet meer. Weer wat geleerd en heb weer hoop.

Citaat van: Jacques op 29-04-2022  20:36 uHet beste kun je het bier wat warmer wegzetten zodat de afbraak van de stof diacetyl, dat verantwoordelijk is voor deze smaak, versneld wordt. Met de tijd wordt ook de bitterheid minder en krijg je meer fruitige smaakjes.

Welke temperatuur adviseer je Jacques?



Jacques

Citaat van: Peter MB op 30-04-2022  11:57 uBedankt heren, ik laat hem nog even staan en heb geduld. Vreemde vond ik dat hij na 2 weken lekker was en na 4 weken niet meer. Weer wat geleerd en heb weer hoop.

Welke temperatuur adviseer je Jacques?

Tussen de 21 en 25°C.

Peter MB

Gisteren weer geproefd, was iets beter. Heb iemand anders laten proeven en die vond het een salmiak smaak hebben. Dat vond ik zelf ook.

Heb een ingrediënten pakket van Brew Monkey gebruikt. Hier zat Specal B in. Na zoeken op het forum denk ik dat de smaak daar door komt. Hopen dat het nog iets veranderd.

Jacques

Citaat van: Peter MB op 04-05-2022  12:58 uHier zat Specal B in. Na zoeken op het forum denk ik dat de smaak daar door komt

Voor mij heeft Special B een smaak die op rozijntjes lijkt, maar zo te merken zijn er ook proevers die een associatie hebben met salmiak. Ik heb dat meer bij zwarte mout.

Heb geduld. Zeker donkere bieren ontwikkelen zich met de tijd.

Heuvinger brouwerij

Ik vind Special B bij gebruik nogal aandrukkelijk aanwezig.
Bij de eerste brouwsels vond ik het eigenlijk wel lekker.
Doch na meerdere brouwsels Special B gebruikt te hebben ben ik er helemaal op uit gekeken.
Nu heb een tijdje terug een hele serie caramel mouten van Vinking uit Polen laten komen.
Deze caramelmouten gebruik ik nu naast Avangard karamel malz dunkel 55-65 ebc.
Deze caramelmouten hebben niet zo'n opdringerige smaak.

Jacques

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 04-05-2022  21:43 uIk vind Special B bij gebruik nogal aandrukkelijk aanwezig.
Bij de eerste brouwsels vond ik het eigenlijk wel lekker.
Doch na meerdere brouwsels Special B gebruikt te hebben ben ik er helemaal op uit gekeken.

Een weetje: oorspronkelijk is deze mout ontwikkeld voor broodbakkers.
 

Heuvinger brouwerij

Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door mouterij De Wolf Cosyns, Aalst, gesloten in 2002 door Inbev (oa Hertog Jan, Dommels etc).

El Pastor Belga (MaJa)

Als ik mij niet vergis voor Rochefort? ???

Gerb

Weet je ook hoeveel special B er in het recept zat? En welke gist was het?

Jacques

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 05-05-2022  00:43 uSpecial B werd oorspronkelijk geproduceerd door mouterij De Wolf Cosyns, Aalst, gesloten in 2002 door Inbev (oa Hertog Jan, Dommels etc).

Klopt. De sluiting was op tijd aangekondigd en voor de sluiting heb ik er nog diverse mouten gekocht.


Citaat van: MaJa op 05-05-2022  01:30 uAls ik mij niet vergis voor Rochefort? ???

Nee, het is ontwikkeld als bakproduct. Wel is Rochefort het gaan gebruiken waarna de mout populair werd bij veel hobbybrouwers.

LaurensV

Mijn tripeltje vond ik ook niet heel lekker 2 weken nadat die gebotteld was, er zat ook weinig koolzuur in. Nu 8 weken later is de smaak zo veel anders geworden en is hij echt lekker geworden met een normale hoeveelheid koolzuur.

Peter MB

Citaat van: Gerb op 05-05-2022  06:13 uWeet je ook hoeveel special B er in het recept zat? En welke gist was het?

Nee helaas, het was een pakket met een zak ongeschrote mout. De gist was SafAle BE-256.

Citaat van: LaurensV op 05-05-2022  16:19 uMijn tripeltje vond ik ook niet heel lekker 2 weken nadat die gebotteld was, er zat ook weinig koolzuur in. Nu 8 weken later is de smaak zo veel anders geworden en is hij echt lekker geworden met een normale hoeveelheid koolzuur.
Bedankt, dat geeft mij hoop.

De Hopman

De blonde bieren die ik gebrouwen heb smaken de eerste weken ook nog niet geweldig. Een erg granige smaak, alsof er een handvol stro in heeft liggen weken. Duurt meestal wel een maand of 2 voor die smaak er echt goed uit is.
Over het algemeen laat ik het bier eerst een week vergisten, hevel dan alles over naar een schoon gistvat en laat het nog een weekje staan. Na het bottelen (met 7gr suiker/Liter) laat ik het nog een weekje op kamertemperatuur staan voor het de kelder in gaat.
Geen idee of anderen dezelfde ervaring hebben, ik lees ook zat verhalen van mensen die na 2 weken een biertje lostrekken en daar al erg tevreden over zijn. Ik zou het eigenlijk eens door een ervaren brouwer moeten laten proeven...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.