Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting volgen door te tellen ipv meten  (gelezen 2922 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Gepost op: 19-06-2015 20:22 u »
Eindelijk is mijn gecontroleerd vergistingsysteem naar wens.

De situatie bij mij;
In de gecontroleerde ruimte zit een verwarmingselement wat de temperatuur op een constante waarde houdt.(20 graden)
Dit is alleen verwarmen zodat de temperatuur nooit lager kan worden, verwarmt dus alleen als de temperatuur onder de 20 graden komt.
Deze aparte regeling zit onderin de koelkast.
Dit verwarmingselement is tijdens de vergisting tot nu toe nog niet ingeschakeld geweest.
De omgevingstemperatuur is ook nooit lager geweest dan 20 graden.

Vervolgens stel ik de vergistingstemperatuur in op 21 graden met alleen de koelfunctie aan.
Een teller houdt het aantal  keren dat er gekoeld wordt bij.

Hoe heviger de vergisting hoe vaker de koelkast aanslaat.
Bij de hoofdgisting was dat bij mij deze keer 133 keer.
Daarna overgeheveld.
Tijdens de nagisting tot nu toe 20 keer geteld/gekoeld.
Het tempo is nu bijna nul wat een indicatie is dat de gisting zo goed als voltooid is.

De gemeten temperatuur van het bier is bijna constant 20,7 graden geweest. (aparte meting)

Bij gecontroleerde vergisting is het aantal keren dat de koelkast aanslaat dus een betrouwbare indicatie hoe  de vergisting verloopt.
Nadeel blijft natuurlijk dat je niet waarneemt of de vergisting klaar is of stop is gevallen.
Vergelijkbaar met de bellenteller of andere koolzuurproductiemeting en toch betrouwbaar en eenvoudig, niet?

Leuk dat bierb(r)ouwen!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten.
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2015 20:41 u »
Wat doe je bij een hittegolf, 35░C? Dan staat bij mij de koelkast bijna permanent aan met zeer korte uit intervallen.

Ingo

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten.
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2015 20:56 u »
Wat doe je bij een hittegolf, 35░C? Dan staat bij mij de koelkast bijna permanent aan met zeer korte uit intervallen.

Ingo

Veranderd niets aan het systeem.
Wel aan de frequentie en aan werkelijke koeltijd.
Maar ook bij een hittegolf zal die afnemen tot bijna nul.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.240
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2015 21:33 u »
Wat je probeert te meten is volgens mij het warmtevermogen wat de gistende wort afgeeft. Dat vermogen wordt opgenomen door de koeling dus als het harder gist slaat de koeling vaker aan. Temperatuurwisselingen van de omgeving is ook warmtevermogen, dus zal inderdaad wel verstorend werken.   

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2015 00:12 u »
Het koelvermogen is een indicatie van het hevigheid van de vergisting gecombineerd met de omgevingstemperatuur. Het koelvermogen is in de Tcontrol screenshots de groene curve. Hieraan kan je inderdaad wel wat zien qua hevigheid van de vergisting zeker bij constante omgevingstemperatuur. De koolzuurproductie meten is wel een stuk nauwkeuriger is mijn ervaring. Zeker wanneer de vergistingspiek voorbij is. Dan kan je namelijk niet zoveel meer met het koelend vermogen omdat de vergisting dan nog nauwelijks warmte produceert.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.240
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2015 07:14 u »
Het koelrendement van een koeler is denk ik ook afhankelijk van de tijd dat de koeler aanstaat. Er wordt gas gecomprimeerd en het duurt even voordat er vloeibaar gas is. Gedurende die tijd koelt er niets. Dat vloeibare gas gaat verdampen en dan begint het warmte op te nemen, maar eerste vanuit de wand van de koelkast en pas later de lucht in de koelkast en het gistingsvat. De duur van de koelperiode bepaalt ook de afgevoerde energie (= tijd x vermogen). De duur zal mede afhangen van omgevingstemperatuur en hevigheid van de gisting. kortom nogal veel invloeden die de zaak verstoren kunnen.

Je zou eens een testje kunnen doen door een goed vastgelegd vermogen te maken in de koelkast, bv een paar 12 V lampjes aansluiten op een DC supply en dan stroom en spanning meten. bijvoorbeeld 1,2,3 lampen van 12 V  5 Watt. Dan kijken of het aantal keren dat de koelkast aanslaat per uur evenredig is met het gemaakte vermogen. zo krijg je een indruk van de nauwkeurigheid.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #6 Gepost op: 20-06-2015 12:42 u »
De vergistingspiek kan je in de praktijk volgen met het koelvermogen. Het is vrij onnauwkeurig maar het geeft een indruk meer niet. Een proef met een lampje van 15 Watt heb ik jaren geleden eens gedaan en op het forum gemeld. En inderdaad in het begin dat de compressor draait koelt die nog niet maar dat middelt zich wel wat uit. Wanneer je in de vele Tcontrol schermen op het forum de groen curve vergelijkt met de paarse kan je het verband zien. Wat mij daarbij opvalt is dat het koelvermogen iets achter lijkt te lopen op de koolzuurproductie.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #7 Gepost op: 20-06-2015 14:38 u »
Onnauwkeurig is deze methode niet denk ik.
Wat ik uit de telling af kan leiden is of er nog warmte wordt geproduceerd door de vergisting.
Nu de nagisting op zijn eind loopt wordt er bijna geen warmte meer geproduceerd.
De koeling slaat ook bijna niet meer aan.
Sinds gisteren 1 keer.
De omgevingstemperatuur in de koelkast is nu zeer constant geworden.
De temperatuur van het bier is nu nog 0,7 graden hoger.
Ik verwacht dat de laatste zakt tot de omgevingstemperatuur.
De uiteindelijke temperatuur zal door het verwarmingselement onder in de koelkast bepaald worden.
Uit testen met water blijkt dat 20,0 graden te zijn.

Mijn conclusie is dan ook dat de vergisting is gestopt als de teller niet meer oploopt.
Koolzuurproductiemeting wordt misschien wel meer be´nvloed door de factor temperatuur wegens de  volumeveranderingen.
Nog directer is gewichtsmeting. 
 

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #8 Gepost op: 20-06-2015 15:24 u »
Het punt is dat je tijdens de vergistingspiek wanneer er rond de 1 Watt warmte per liter bier ontstaat je meetmethode wel bruikbaar is maar na de piek zal het geheel misschien nog iets van 1 Watt en minder produceren. Dan is het warmtelek van je koelkast dominant en meet je vooral het temperatuurverschil in de koelkast en daarbuiten door te tellen hoe vaak je koelkast inschakelt.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #9 Gepost op: 21-06-2015 10:51 u »
Het punt is dat je tijdens de vergistingspiek wanneer er rond de 1 Watt warmte per liter bier ontstaat je meetmethode wel bruikbaar is maar na de piek zal het geheel misschien nog iets van 1 Watt en minder produceren. Dan is het warmtelek van je koelkast dominant en meet je vooral het temperatuurverschil in de koelkast en daarbuiten door te tellen hoe vaak je koelkast inschakelt.

Klopt wel behalve de dominantie van het warmtelek.
Het aparte warmte-element sluit dat uit.
Dit element heeft een regeling die de omgevingstemperatuur exact op 20,0 graden houdt.

Wat ik nu zie is;
Koelkast slaat niet meer aan.
Warmte-element nog steeds niet actief geweest.
Temperatuur van de omgevingslucht in de koelkast is nagenoeg constant.
Temperatuur van het bier is iets gezakt, iets van 0,1 graad, maar nog steeds hoger dan de omgeving.

Hier leid ik uit af dat de vergisting bijna niet meer bezig is.
Zodra de vergisting niet meer actief is zal de temperatuur van het bier verder dalen.

Bij deze manier van volgen is de vergisting gestopt als de temperatuur van het bier gelijk of lager wordt dan de omgevingstemperatuur in de koelkast.

Of zie ik nog wat over het hoofd?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Vergisting volgen door te tellen ipv meten
« Reactie #10 Gepost op: 21-06-2015 18:02 u »
Ik denk dat je methode toch wat te onnauwkeurig is om het einde van de vergisting te bepalen maar bewijst het tegendeel.

Tags: