Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Blik
Eigenlijk moet je de smaak niet meetellen want die is echt te verwaarlozen. Donkere kandij heeft een donkerdere kleur dan kristalsuiker of witte kandij. Maar het is beide suiker en 100% vergistbaar. Het enige verschil is de kleur die het mogelijk afgeeft aan je bier.
Edit: suiker was een leuker antwoord geweest.
Ik heb ik een proefje met eigengemaakt kandijsiropen eens laten zien dat de vergistbaarheid afneemt naarmate de kleur van de siroop donkerder wordt (n=1) maar wereldschokkend zijn de verschillen niet.
Ik gebruik af en toe gewone schenkstroop (pannenkoekstroop normaal), dat proef ik wel in het bier terug.
Met dat in gedachte houdende heb ik het antwoord ook gegeven.Mijn bieren die gemaakt zijn met bijna zwarte kandijsiroop of witte kristalsuiker vertonen amper waarneembare smaakverschillen. Voor de hobbybrouwer niet interessant bij het bepalen van het recept in ieder geval.
William je schreef in je testverslag van 02-02-2013 het volgende:"De smaak van het bier zonder suiker was neutraal. De bieren met suiker of kandijsiroop waren wat voller van smaak (maar hadden ook een hoger start sg) en waren iets fruitiger in aroma. Alleen het bier met donkere kandijsiroop was afwijkend. Deze was wat caramelliger, gebrander maar in de geur nog steeds fruitig."Je had het dus niet over amper waarneembare smaakverschillen. Heeft je geheugen het hierboven geschrevene enigszins beïnvloed of was je niet helemaal correct in je verslag?
Oeps, mijn fout, het citaat was niet van William.
Welke verhouding gebruik je?Ik denk dat ik de helft kandij doe en de andere helft stroop probeer Na hoofdgisting de helft overhevelen en stroop toevoegen en na de 2de gisting gelijk na gisten in hetzelfde vat.De andere helft suiker toevoegen en ook in dezelfde emmer nagisten na 2de gisting.
Kandijsuiker als je de donkere abdij bedoelt en kristalsuiker als je de lichte abdij bedoelt. De kandij geeft ook nog een beetje kleur en smaak.