Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe opkweken van de fles  (gelezen 6855 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
La Chouffe opkweken van de fles
« Gepost op: 05-05-2014 19:34 u »
Weet iemand of je de originele gist opkweekt van een fles La Chouffe of dat je een bottelgist te pakken hebt?
Is dat dezelfde gist als Wyeast 3522?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #1 Gepost op: 05-05-2014 21:38 u »
Daar gaan we wel van uit. Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Maar het kan met de tijd veranderen...

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.039
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: La Chouffe opkweken van de fles.
« Reactie #2 Gepost op: 05-05-2014 21:44 u »
Weet iemand of je de originele gist opkweekt van een fles La Chouffe of dat je een nagistingsgist te pakken hebt?
Is dat dezelfde gist als Wyeast 3522?

Men zegt dat het zo is. Ik heb de laatste keer dat ik een la chouffe-achtig biertje heb gemaakt een starter gemaakt van het depot van twee flesjes La Chouffe en heb deze gecombineerd met Wyeast 3522. Tijdens de vergisting zag en rook ik wel verschillen met andere brouwsels waarbij ik alleen Wyeast 3522 gebruikte. Of dit verschil echt alleen komt door het combineren van de gist of ook door andere ingrediŰnten, die ik heb gebruikt, weet ik niet. Het resultaat was in ieder geval lekker.
Wellicht hebben de meer gevorderde brouwers hier nog wel iets zinnig(er)s aan toe te voegen.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2014 22:07 u »
Opgekweekte versie uit de fles gist verder uit dan de Wyeast versie. Toeval?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #4 Gepost op: 05-05-2014 23:01 u »
Vooralsnog is er geen aanwijzing te denken dat het een andere stam is dan de hoofdgist.
Dat er subtiele verschillen zijn met de Wyeast kan best, ook met de versie van white labs zal er een subtiel verschil zijn evenals tussen Wyeast en white labs onderling.
Dit soort variatie wil nog niet zeggen dat het een heel andere stam is.

Volgens mij zijn een aantal ONK kloon-prijswinnaars ook met de flessengist gebrouwen?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.476
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2014 11:23 u »
Vroeger ging het bericht de ronde dat de 75 cl flessen wel nog de originele Chouffe-gist was. Ik heb beiden al opgekweekt en smaakt eerlijk gezegd geen verschil.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #6 Gepost op: 06-05-2014 11:59 u »
Vooralsnog is er geen aanwijzing te denken dat het een andere stam is dan de hoofdgist.
Dat er subtiele verschillen zijn met de Wyeast kan best, ook met de versie van white labs zal er een subtiel verschil zijn evenals tussen Wyeast en white labs onderling.
Dit soort variatie wil nog niet zeggen dat het een heel andere stam is.

Waarom zouden er kleine verschillen zijn?

Hopbier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #7 Gepost op: 06-05-2014 18:22 u »
Dat wordt vaak opgemerkt, maar kan vele oorzaken hebben.
Subselectie uit de quasispecies kan, zowel die van Wyeast en white labs zijn al een poos geleden ge´soleerd en sindsdien apart opgekweekt.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #8 Gepost op: 08-05-2014 17:58 u »
De reacties geven me de indruk dat er niet aan getwijfeld wordt of we de originele gist opkweken.
Zal het dan ook maar aannemen!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #9 Gepost op: 08-05-2014 21:47 u »
Het bewijs zit straks in je bier, maar bega niet de fout de gist op 1 "mislukt" bier af te schieten. ;)

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #10 Gepost op: 30-12-2014 17:26 u »
Wyeast 3522 weer eens gebruikt.
Smaakvol gebeuren waar ik niet ontevreden mee ben.
Wat me dwars zit is het volgende;

SVG 78%, eind SG 1,014.
Dat betekent dat het bier iets verder is uitgegist dan Wyeast aangeeft.
Misschien meetfoutje van mijn kant.
Toch komt het niet in de buurt van de uit een fles opgekweekte versie.
Deze gist veel en veel dieper uit.

Mijn voorzichtige conclusie is dan ook:

In de fles kweek ik wat anders op.
of
De opgekweekte is ge´nfecteerd wat ik niet herken.
of
De 3522 is geen Chouffegist.
of
Andere mogelijkheid.

Wat is waar?

Zijn er brouwers die hun SVG en/of eind SG van deze gist willen posten?
Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #11 Gepost op: 30-12-2014 18:13 u »
Wat was het resultaat met je fles-opkweek?

Offline Biker

  • Dionysos
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #12 Gepost op: 30-12-2014 20:35 u »
Een tripel, afgelopen zomer gebrouwen en met Wyeast 3522 vergist, had een begin van 1072 en een eind van 1014

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #13 Gepost op: 30-12-2014 20:56 u »
Van 1074 naar 1004  met de 3522 (en 10% suiker in de stort). Duurde wel 4 vier weken voordat de gisting volledig ten einde was. Het is een taaie trage rakker.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #14 Gepost op: 30-12-2014 21:38 u »
Hieronder mijn lijstje vergistingen met de 3522. Alle vergistingsgraden zijn rond de 80%, weinig effect van %suiker of gemiddelde maischtemperatuur.

start sgsuikerT maischSVG
(-)(%)(░C)(%)
105206280
105206479
106906583
107176780
107686980
1077116775

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #15 Gepost op: 31-12-2014 09:39 u »
Wat was het resultaat met je fles-opkweek?

1,004

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #16 Gepost op: 31-12-2014 10:01 u »
O ja, vorig jaar ook nog een keertje mee gebrouwen: van 1076 naar 1006. Vergistingsgraden van 92 en 95% voor beide brouwsels.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #17 Gepost op: 31-12-2014 10:18 u »
Wyeast geeft aan bij apparent attenuation 72-76%.
Misschien begrijp ik "apparent attenuation" niet goed.
76% is dan toch de maximale SVG?
Van 1,076 naar 1,006 zou dan toch niet mogelijk moeten zijn met deze gist?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #18 Gepost op: 31-12-2014 13:15 u »
Wat Wyeast aangeeft is een bereik rond het gemiddelde in hun standaard wort.
Afhankelijk van de vergistbaarheid van je eigen wort kan je andere waarden verkrijgen.
De waarden van Wyeast zijn dus voornamelijk bedoeld om hun gisten mee onderling te vergelijken, geen wetten van meden en persen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #19 Gepost op: 31-12-2014 15:19 u »
Dat betekent dat het bier iets verder is uitgegist dan Wyeast aangeeft.
Misschien meetfoutje van mijn kant.

Zoals Robin al aangeeft wordt door Wyeast een vergelijking gemaakt met zogenaamde EBC-standaardwort. Door je maischschema, samenstelling van je storting en ook de hoeveelheid gist dat je geŰnt hebt kun je hoger of lager uitkomen. Maar er zijn meer factoren. Zie daarom ook dit artikel van de wiki behorende bij het forum. 

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #20 Gepost op: 31-12-2014 18:52 u »
Wat Wyeast aangeeft is een bereik rond het gemiddelde in hun standaard wort.
Afhankelijk van de vergistbaarheid van je eigen wort kan je andere waarden verkrijgen.
De waarden van Wyeast zijn dus voornamelijk bedoeld om hun gisten mee onderling te vergelijken, geen wetten van meden en persen.

Heb je enig idee wat hun standaard wort is?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #21 Gepost op: 31-12-2014 20:07 u »
Kan een congreswort zijn, maar dat hoeft niet per se. Het standaardwort van Fermentis lijkt ook anders te zijn.
Best kan je die vraag aan Wyeast stellen. :)

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.039
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #22 Gepost op: 01-01-2015 23:05 u »

Zijn er brouwers die hun SVG en/of eind SG van deze gist willen posten?
Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Tot nu toe kom ik altijd tussen de 79 en 81 % SVG uit als ik deze gist gebruik. Ook als ik een combinatie van opgekweekte starter uit een flesdepot van Chouffe gebruik in combinatie met de 3522 is dit het geval.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: La Chouffe opkweken van de fles
« Reactie #23 Gepost op: 04-01-2015 13:48 u »
Hieronder mijn lijstje vergistingen met de 3522. Alle vergistingsgraden zijn rond de 80%, weinig effect van %suiker of gemiddelde maischtemperatuur.

start sgsuikerT maischSVG
(-)(%)(░C)(%)
105206280
105206479
106906583
107176780
107686980
1077116775


Dit lijstje nog maar even aanvullen met de nieuwste vergisting. De laatste vergisting met een laag SG wort gemaischt bij een hoge temperatuur (69░C)  geeft duidelijk een lager SVG dan de vergistingen to dusver met deze gist (n=1).
start sgsuikerT maischSVG
(-)(%)(░C)(%)
105206280
105206479
106906583
107176780
107686980
1077116775
105806970


Tags: