Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison  (gelezen 5257 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison
« Gepost op: 25-12-2014 16:56 u »
Gerijpt op 5 latjes Amerikaans eikenhout (in 4.5 liter). Die waren getoast voor een uur op 180°C in de alu folie.

Volgens de keurmeester lekker fris en past goed bij deze bierstijl.
Gewaardeerd met 84 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL30
Naam receptSeizoensbier
Brouwdatum07-05-2014
BiertypeSaison
Volume15,0
Begin SG1,043 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement74,7 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Lieshout
6,00 mlMelkzuur
5,59 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l284 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,768 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,2 %
0,272 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,3 %
0,272 kgVienna moutWeyermann7 EBC10,3 %
0,136 kgBiscuitDingemans50 EBC5,2 %
0,082 kgCara 120Dingemans120 EBC3,1 %
0,100 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
inmaischen50,0 °C1 min.1 min.6,3 l/kg
63,0 °C12 min.30 min.6,3 l/kg
67,0 °C6 min.30 min.6,3 l/kg
72,0 °C10 min.15 min.6,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,7 gStyrian Goldingsbellen5,5%75 min.16,3 IBU
15,9 gStyrian Goldingsbellen5,5%10 min.5,7 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
starter[/data][data]Belle Saison ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]15,9 gStyrian Goldingsbellen5,5%10 min.5,7 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting20-05-2014
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering11-06-2014
Temp. lagering4,0 °C
Alcoholgehalte5,6 vol.%


Gisttabel klopt niet helemaal (forumopmaak? BrouwHulp?)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline berdus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Goei spul!
Re: OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison
« Reactie #1 Gepost op: 25-08-2015 22:27 u »
Rick,

Eiken latjes... wat waren dat precies? Wanneer heb ze toegevoegd, en hoe lang hebben ze in het bier gelegen? Ik dacht een dezer dagen het Speideltje weer eens vol te kieperen, en dit recept lijkt me een uitstekende kandidaat!

Groeten,
Bert

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison
« Reactie #2 Gepost op: 26-08-2015 11:03 u »
Rick,

Eiken latjes... wat waren dat precies? Wanneer heb ze toegevoegd, en hoe lang hebben ze in het bier gelegen? Ik dacht een dezer dagen het Speideltje weer eens vol te kieperen, en dit recept lijkt me een uitstekende kandidaat!

Groeten,
Bert
Bertje, het was een parketvloer van een van onze gildeleden (wel een nieuwe natuurlijk, het was dus puur geschaafd eiken). Latjes heb ik getoast in de oven voor een uur op 180℃. Ik heb via een oppervlakte berekening bepaalt hoeveel ik nodig had om een eiken vat te simuleren. Ze hebben er ongeveer twee weken op gelegen.

Oh enne... Maak het de kat niet wijs he. ;)

Offline berdus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Goei spul!
Re: OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2015 10:00 u »
Bertje, het was een parketvloer van een van onze gildeleden (wel een nieuwe natuurlijk, het was dus puur geschaafd eiken). Latjes heb ik getoast in de oven voor een uur op 180℃. Ik heb via een oppervlakte berekening bepaalt hoeveel ik nodig had om een eiken vat te simuleren. Ze hebben er ongeveer twee weken op gelegen.

Oh enne... Maak het de kat niet wijs he. ;)

Dank u zeer!  :-X

Tags: