OBBK 2014 V2 Oak Aged Saison

Gestart door Hoppenbrouwers, 25-12-2014 16:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Gerijpt op 5 latjes Amerikaans eikenhout (in 4.5 liter). Die waren getoast voor een uur op 180°C in de alu folie.

Volgens de keurmeester lekker fris en past goed bij deze bierstijl.
Gewaardeerd met 84 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL30
Naam receptSeizoensbier
Brouwdatum07-05-2014
BiertypeSaison
Volume15,0
Begin SG1,043 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement74,7 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Lieshout6,00 mlMelkzuur5,59 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l284 mg/l11 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,768 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,2 %
0,272 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,3 %
0,272 kgVienna moutWeyermann7 EBC10,3 %
0,136 kgBiscuitDingemans50 EBC5,2 %
0,082 kgCara 120Dingemans120 EBC3,1 %
0,100 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
inmaischen50,0 °C1 min.1 min.6,3 l/kg
63,0 °C12 min.30 min.6,3 l/kg
67,0 °C6 min.30 min.6,3 l/kg
72,0 °C10 min.15 min.6,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,7 gStyrian Goldingsbellen5,5%75 min.16,3 IBU
15,9 gStyrian Goldingsbellen5,5%10 min.5,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]15,9 gStyrian Goldingsbellen5,5%10 min.5,7 IBU
Belle Saison ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting20-05-2014
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering11-06-2014
Temp. lagering4,0 °C
Alcoholgehalte5,6 vol.%

Gisttabel klopt niet helemaal (forumopmaak? BrouwHulp?)

berdus

Rick,

Eiken latjes... wat waren dat precies? Wanneer heb ze toegevoegd, en hoe lang hebben ze in het bier gelegen? Ik dacht een dezer dagen het Speideltje weer eens vol te kieperen, en dit recept lijkt me een uitstekende kandidaat!

Groeten,
Bert

Hoppenbrouwers

Citaat van: berdus op 25-08-2015  22:27 uRick,

Eiken latjes... wat waren dat precies? Wanneer heb ze toegevoegd, en hoe lang hebben ze in het bier gelegen? Ik dacht een dezer dagen het Speideltje weer eens vol te kieperen, en dit recept lijkt me een uitstekende kandidaat!

Groeten,
Bert
Bertje, het was een parketvloer van een van onze gildeleden (wel een nieuwe natuurlijk, het was dus puur geschaafd eiken). Latjes heb ik getoast in de oven voor een uur op 180℃. Ik heb via een oppervlakte berekening bepaalt hoeveel ik nodig had om een eiken vat te simuleren. Ze hebben er ongeveer twee weken op gelegen.

Oh enne... Maak het de kat niet wijs he. ;)

berdus

Citaat van: Hoppenbrouwers op 26-08-2015  11:03 uBertje, het was een parketvloer van een van onze gildeleden (wel een nieuwe natuurlijk, het was dus puur geschaafd eiken). Latjes heb ik getoast in de oven voor een uur op 180℃. Ik heb via een oppervlakte berekening bepaalt hoeveel ik nodig had om een eiken vat te simuleren. Ze hebben er ongeveer twee weken op gelegen.

Oh enne... Maak het de kat niet wijs he. ;)

Dank u zeer!  :-X

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.