Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2014 V1 Koffie Stout  (gelezen 5699 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
OBBK 2014 V1 Koffie Stout
« Gepost op: 25-12-2014 16:53 u »
Met 5 g/liter gebrande hele koffiebonen in de lagering. Geeft een heerlijke koffiesmaak aan je bier.

Volgens de keurmeester niet erg origineel maar wel goed uitgevoerd.
Gewaardeerd met 87 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL27
Naam receptRIS
Brouwdatum12-03-2014
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume20,7
Begin SG1,092 SG
Eind SG1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,1%
Berekende kleur (Morey)121 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)48 IBU
Brouwzaalrendement82,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Lieshout
6,00 mlMelkzuur
10,94 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l285 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,612 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,0 %
0,553 kgCara 120Dingemans120 EBC7,0 %
0,395 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,0 %
0,237 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC3,0 %
0,237 kgCara-aromaWeyermann400 EBC3,0 %
0,079 kgSpecial BDingemans350 EBC1,0 %
0,790 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,2 l/kg
66,0 °C1 min.40 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gPacific Gembellen14,7%90 min.33,4 IBU
20,0 gPacific Gembellen14,7%15 min.14,7 IBU
22,5 gPacific Gembellen14,7%5 min.6,7 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
397,0 mlSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,2%
Start nagisting25-03-2014
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering03-04-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte9,2 vol.%


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: OBBK 2014 V1 Koffie Stout
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2015 10:53 u »
Hoe lang heeft het bier op die koffiebonen gestaan?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.920
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: OBBK 2014 V1 Koffie Stout
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2015 15:30 u »
Volgens de keurmeester niet erg origineel maar wel goed uitgevoerd.

De laatste opmerking is vreemd: wel een eerste prijs geven maar ondertussen zeggen dat het niet origineel is. Ik dacht klasse V juist origineel moest zijn.
Had je aftrek op originaliteit (iets van passend bij klasse V)?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: OBBK 2014 V1 Koffie Stout
« Reactie #3 Gepost op: 28-06-2015 09:13 u »
Hoe lang heeft het bier op die koffiebonen gestaan?
Ongeveer 12 dagen.
De dagen zijn ook niet zo belangrijk, de hoeveelheid bonen wel. De smaak wordt namelijk volledig geëxtraheerd. Als de smaak er uit is kan er niets meer afgegeven worden vandaar dat tijd niet het meest cruciaal is. Heb de bonen ook geprobeerd toen ik het bier er af gehaald had. Was nagenoeg geen koffiesmaak aan te bekennen.
De laatste opmerking is vreemd: wel een eerste prijs geven maar ondertussen zeggen dat het niet origineel is. Ik dacht klasse V juist origineel moest zijn.
Had je aftrek op originaliteit (iets van passend bij klasse V)?
Nee. De keurmeester doelde waarschijnlijk op het feit dat er voorheen al HEEL veel koffiestouts ingestuurd zijn in klasse V. Dus het bier voldoet wel aan de orginaliteitseisen van de klasse, maar het idee van het bier is dat niet meer.

Tags: