Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips of tricks voor deze Tripel?  (gelezen 732 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VanDenBerge

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tips of tricks voor deze Tripel?
« Gepost op: 09-01-2020 21:58 u »
Ik ben benieuwd of iemand nog goede ideeŽn of tips heeft voor mijn eerst Tripel.
De Simcoe hop is niet zo vanzelfsprekend en daar twijfel ik ook over. Ik vind hem heerlijk, maar ben bang dat ie te overheersend wordt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTR-001
Naam receptHeilige Nelis
Brouwdatum14-01-2020
BierstijlTripel
Volume11.0 l
Begin SG1.080 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
9.60 lWater uit Nijmegen fikkersdries
8.58 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l3 mg/l6 mg/l13 mg/l10 mg/l8 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.88 kgPilsmoutDingemans3 EBC89.0 %
0.18 kgCara 120Dingemans120 EBC4.1 %
0.30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6.9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62.0 įC1 min.20 min.2.6 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 įC15 min.45 min.2.6 l/kg
Uitmaischen78.0 įC10 min.5 min.2.6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40.0 gHallertau Hersbrucker  (oud)bellen2.2%60 min.21.0 IBU
22.8 gHallertau Hersbrucker bellen1.9%20 min.3.4 IBU
25.2 gSimcoebellen5.0%0 min.5.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.545
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2020 22:11 u »
Het ligt eraan wat je wilt qua smaak.

Wil je een typische tripelsmaak dan is de simcoe hop wellicht niet de juiste keuze.
Voor voor meer die typische tripelsmaak moet je grijpen naar europese hopjes of de toevoeging van korianderzaad/sinaasappelschil.

Wil je meer een soort van sterk blond met een goede hoptwist dan is wat jij maakt vast lekker :).

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.074
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #2 Gepost op: 10-01-2020 01:06 u »
Ik zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ļC
20 minuten op 72 graden

Simcoe hop ken ik niet, dus weet ik niet. Ik zou Saaz gebruiken als aromahop voor een tripel, 5 minuten meekoken.
De gekozen gist is perfect voor een tripel natuurlijk.
Zal vast lekker worden!

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #3 Gepost op: 10-01-2020 17:42 u »
Gewoon doen hoor die Simcoe. Een heerlijke hop!
Hoe oud is de oude Hersbrucker  hop? Misschien heeft deze geen 2,2% alfazuur meer en haal je je bitterheid niet.
PS Simcoe is ook een prima bitterhop (wel wat duur)

Offline VanDenBerge

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #4 Gepost op: 10-01-2020 22:03 u »
Het ligt eraan wat je wilt qua smaak.
Dat is een goede vraag :) Ik wil aan de ene kant dat ik een bier van een bepaalde stijl kan brouwen. Aan de andere kant wil ik ergens wat creativiteit toe kunnen voegen, omdat ik denk dat het lekker is.
Vandaag ben ik bij de LaTrappe brouwerij geweest en heb daar uiteraard ook hun Tripel geproefd. Een lekker biertje, maar wel ergens wat "gewoontjes". Ik denk dat ik daarom de Simcoe ga toevoegen om hem toch de twist te geven. Of het dan nog een Tripel mag heten is dan even voor ondergeschikt belang.

Hoe oud is de oude Hersbrucker   hop? Misschien heeft deze geen 2,2% alfazuur meer en haal je je bitterheid niet.
De Hersbrucker  ligt zo'n jaar in de vriezer. Ik heb er niet zo bij stil gestaan dat daardoor de bitterheid afneemt. Ik gooi alles erin wat ik nog heb (zo'n 50 gram). Mocht ik hem er niet meer zo lekker uit vinden zien, dan gebruik ik de nieuwe verse hop die ik van de week heb gekocht. Bedankt voor de tip!

Ik zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ļC
20 minuten op 72 graden
Over het maischschema ben ik nog niet helemaal uit.
Ik vind het ook moeilijk in te schatten hoe het effect gaat zijn met extra kristalsuiker er bij. Het zorgt voor meer alcohol en een minder volle body, maar hoeveel? Misschien ook maar gewoon proberen :)
Ik neig er nu naar om naar een schema te gaan van beta 25 minuten en alfa 35 minuten (of langer indien jodium nog zetmeel aantoont) te gaan en iets meer suiker toe te voegen.

Bedankt voor jullie reacties! Het helpt me enorm om beter te worden

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #5 Gepost op: 10-01-2020 22:05 u »
Ik zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ļC
20 minuten op 72 graden

Ik zou ook dit maischschema aanhouden en voor een tripel naast de suiker en de pilsmout eerder 12% tarwemout en 3% havervlokken gebruiken. Als je een cara wil gebruiken, zou ik 3% carahell in een tripel gebruiken

Succes!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.545
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tips of tricks voor deze Tripel?
« Reactie #6 Gepost op: 11-01-2020 12:18 u »
Dat is een goede vraag :) Ik wil aan de ene kant dat ik een bier van een bepaalde stijl kan brouwen. Aan de andere kant wil ik ergens wat creativiteit toe kunnen voegen, omdat ik denk dat het lekker is.
Vandaag ben ik bij de LaTrappe brouwerij geweest en heb daar uiteraard ook hun Tripel geproefd. Een lekker biertje, maar wel ergens wat "gewoontjes". Ik denk dat ik daarom de Simcoe ga toevoegen om hem toch de twist te geven. Of het dan nog een Tripel mag heten is dan even voor ondergeschikt belang.

Dan moet je het gewoon doen :).
Past goed bij elkaar, wordt lekker.

Tags: