Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Straffe Blonde  (gelezen 2667 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Straffe Blonde
« Gepost op: 18-08-2016 19:53 u »
Aankomend weekend wilde ik onderstaand recept gaan brouwen.
Doel is een Sterke Blonde/Tripel-achtig bier, met een kruidnageltje.
Op- en aanmerkingen welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptStraffe Blonde
Brouwdatum18-08-2016
BiertypeSterke Blonde
Volume20,2 l
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Zuidplas
12,27 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC74,1 %
1,000 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC14,8 %
0,250 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC3,7 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Tarwerust45,0 įC1 min.10 min.2,9 l/kg
Beta63,0 įC1 min.60 min.2,9 l/kg
Alpha72,0 įC1 min.10 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gCitrabellen12,0%60 min.30,4 IBU
20,0 gCitrabellen12,0%10 min.6,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
17 gramSafbrew Abbaye (-)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Straffe Blonde
« Reactie #1 Gepost op: 18-08-2016 20:12 u »
Ik ben nog maar weinig tripels gebrouwen, maar een tarwerust lijkt me niet noodzakelijk in je maischschema.Ik het suiker aandeel ophogen (10-15%), zodat het bier wat verder doorgist. Verder is 15% caramout wat veel (ook al is het een lichte variant), maar dat is naar mijn persoonlijke smaak.

23 gram gist lijkt me wat tot slot wat veel. Tenzij het al wat oudere gist is.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #2 Gepost op: 18-08-2016 20:34 u »
Kruidnagel was toch een combinatie van maishtemperatuur en type gist?
Munich Light is toch een wat donkerdere basismout?
Van mij mag bier trouwens best wat voller in de mond zijn.

De hoeveelheid gist leek mij wel aan te raden, omdat het toch een wat zwaarder bier is.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Straffe Blonde
« Reactie #3 Gepost op: 18-08-2016 20:56 u »
Kruidnagel ontstaat enkel als de gist dit kan produceren. Dit zijn zover ik weet enkel de weizen en witbier gisten en nog niet eens allemaal.
Munich light is zeker geen slecht idee. Ik had het verkeerd gelezen. Je hebt namelijk ook Swaen Gold light.

Voldoende gist is juist, maar als je een gist gebruikt die je terug wil proeven wil je ook weer niet teveel gist enten.

Uiteraard kan hetmet minder suiker  ook. Kweste van persoonlijke voorkeur. Gelukkig mag je dat eenmaal weten als je je eigen bier brouwt  ;D :brouwen: Persoonlijke smaak speelt ook een grote rol in het samenstellen van een recept.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #4 Gepost op: 18-08-2016 21:11 u »
Ik dacht begrepen te hebben, dat abdij gisten ook een kruidnageltje konden produceren (ik denk aan Leffe Tripel).

Mrmalty zegt 16 gram. Wel een tikkie verschil inderdaad. Beetje zonde.
Dat wordt dus 1,5 zakje en dan meteen weer goed dichtplakken.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Straffe Blonde
« Reactie #5 Gepost op: 18-08-2016 21:14 u »
Kruidnagel was toch een combinatie van maishtemperatuur en type gist?
Munich Light is toch een wat donkerdere basismout?
Van mij mag bier trouwens best wat voller in de mond zijn.
De hoeveelheid gist leek mij wel aan te raden, omdat het toch een wat zwaarder bier is.
- Inderdaad, het kan zijn dat safbrew abbaye kruidnagel geeft. Maar kans acht ik niet zo hoog aangezien niet heel veel gisten kruidnagel(4VG) maken uit ferulinezuur. Het zijn met name de weizen gisten en ik dacht dat de chouffe gist het ook doet.
- Munich light is inderdaad gewoon munich mout, dus geen cara
- Body van het bier wordt door meer bepaald dan de restsuikers. De sterke blonde en tripels kenmerken zich over het algemeen door laag eind sg. Dat maakt ze zo veradelijk doordrinkbaar, vanuit de gistesters krijgen ze toch een redelijk body mee.
- Volgens mrmalty zou je 1.4 pakjes moeten gebruiken. Denk dat er niks mis mee is om iets meer toe te voegen, misschien niet het hele 2 pakej toevoegen.


Ik zie dat Rien ondertussen ook al gereageerd had.


Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #6 Gepost op: 18-08-2016 21:37 u »
Verder niets fundamenteel mis?
Anders ga ik het gewoon proberen en zie ik wel wat het doet.
Tot nog toe was alles wat ik gemaakt heb, lekkerder dan Heineken.
Niet dat je daar heel veel voor nodig hebt, maar toch... :biersmile:

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2016 21:24 u »
Zondag 4 september het bier gebrouwen. Lekker buiten.
Mijn nieuwe Drago gasbrander op de gasfles aangesloten en 18 liter water in de pan gedaan en de brander aangestoken.
In de tijd dat ik de mout had gewogen en geschroot, was de temperatuur al lang en breed over de beoogde inmaishtemperatuur heen (jeuj, wat gaat dat een stuk harder dan op het gasstel :o).
Gecorrigeerd door wat warm water uit de pan te halen en weer aan te vullen met koud water.
Daarna ingemaisht, wat nog niet helemaal meeviel; pan tot aan de rand toe vol.

Onder regelmatig (HEEL voorzichtig) roeren, de maishstappen doorlopen.
Daarna heb ik gefilterd en gespoeld, waarbij ik de bovenste laag van het gistbed een paar keer heb ingesneden.
Uiteindelijk genoeg opgevangen om de pan weer tot op een centimeter van de rand te kunnen vullen.
Het SG was na het spoelen 1.050.

Het verwarmen voor de kook, ging ook weer lekker rap.
Toen het wort rollend aan de kook was, heb ik de eerste hop erin gedaan; 20 gram (ipv de 18 uit het recept ;)) Citra. Mocht 60 minuten meekoken.
De suiker heb ik er op 15 minuten bijgedaan.
De aromahop (wederom 20 gram Citra), is er op 10 minuten ingegaan.
Kort daarna heb ik mijn geknutselde, koperen spiraalkoeler er ingehangen, om te steriliseren.
na 60 minuten koken, is de gaskraan dichtgegaan en de waterkraan open.

Na zo'n 20 minuten voelde de onderste 3/4 van de pan koud aan, terwijl ik daarboven nog net wat warmte kon voelen. Leek mij een mooi moment om de kraan uit te zetten.
Daarna het wort in de gistemmer laten lopen en 1,5 zakje Safbrew BE-256 gist toegevoegd.

Het monster wat ik genomen had, kwam uit op 1.072 ipv de beoogde 1.080.
Er moet wel bijgezegd worden, dat er,  op het oog, behoorlijk meer in de gistemmer leek te zitten dan bij vorige brouwsels, die uiteindelijk resulteerden in 19 liter bier in de flesjes.
Waarschijnlijk niet genoeg verdampt.

De smaak was behoorlijk bitter, met een stevige citrussmaak. Een beetje grapefruitachtig.

De vergisting was maandagochtend lekker op gang.
Die heeft het 2 dagen volgehouden, waarna er woensdagochtend geen reactie meer was in het waterslot.

s'Avonds heb ik het SG gemeten.
Bij het opentrekken van het deksel, kwam er een licht muffige geur uit de emmer.
Omdat het een abdijgist was, heb ik mij daar niet zoveel zorgen om gemaakt.
Alles was nog mooi schoon.
Het SG was gedaald naar 1.013.
De smaak viel een beetje tegen; de bitterheid van de brouwdag was bijna weg en de overweldigende citrussmaak was helemaal weggezakt.
Bovendien zat die licht muffige ondertoon ook in de smaak.

Vanavond de tweede meting gedaan.
Deksel open; geen muffige geur meer (jeej :dansen: )
Het SG was nog een paar puntjes gezakt, naar 1.011. Dan zit 'ie dus al aan een procent of 8 ;D
De smaak; het bitter is weer grotendeels terug en de citrussmaak komt ook weer lekker door.

Als er straks koolzuur op komt, kon het wel eens een fris en sprankelend biertje worden.

Voor nu alvast blij.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #8 Gepost op: 02-10-2016 14:40 u »
Gisteren een flesje opengetrokken, na een klein weekje op de fles te hebben hergegist.
Ik heb hem op kamertemperatuur gedronken.

De kleur is, hoewel nog niet helemaal helder, mooi goudgeel, iets neigend naar oranje.
De geur is bitterig, iets alcoholisch en fris, iets harsig, citrus.
De smaak; het bitter en het moutzoet complementeren elkaar op een mooie manier, iets alcoholisch en de harsige citrussmaak maakt het een lekker fris bier.
Lichte tot medium body.

 :dansen:

Vanavond probeer ik hem koud.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2016 19:48 u »
Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor dit biertje.

Paar veranderingen; iets fijner geschroot en wat minder ver doorgespoeld.
Door het laatste is er wat minder de kookketel ingegaan en dus ook in het vat.
Het SG was ook wat meer in lijn, met 1.078.
Als het net zo ver uitgist als de vorige batch, moet ik straks 60 flesjes van 8,5% leegdrinken.
Wat jammer nou :( Bijna ;D

Afwachten maar weer ::)

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #10 Gepost op: 07-12-2016 14:56 u »
Door omstandigheden ben ik even niet bij machte om het bier te bottelen. Geblesseerd aan het achterpoot, door een misstap op het werk :-\
Dat heeft mij er echter niet van weerhouden om te meten en te proeven ::) 8)

Het SG is zelfs nog verder gedaald dan bij de vorige batch; 1.007 :o
De smaak is fantastisch, ondanks het ontbreken van koolzuur.
Wel een klein kanonnetje geworden. Na 2 glazen loop je echt niet meer recht >:D

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Straffe Blonde
« Reactie #11 Gepost op: 07-12-2016 21:29 u »

Wel een klein kanonnetje geworden. Na 2 glazen loop je echt niet meer recht >:D

Voel je je pootje ook niet meer.
Kun je gelijk bottelen.  :proost:

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Straffe Blonde
« Reactie #12 Gepost op: 07-12-2016 22:11 u »
Dat was het inkoppertje, ja ;)

Tags: