Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen  (gelezen 1658 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.475
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2020 17:54 u »
En dan heb je nog de vraag, wat is een eenstapsmaisch precies?
In mijn optiek is het alleen een echte eenstapsmaisch als je spoelwater dezelfde temperatuur is als je maischtemperatuur.

Ik gebruik meestal een eenstapsmaisch maar met een hoge temperatuur spoelwater (b.v. 90 C). Is dat nou eigenlijk wel een eenstapsmaisch? Zodra je begint de spoelen knal je de temperatuur zo uitmaischtemps (78 C). Stiekem is dat gewoon verkapt uitmaischen :).


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2020 18:16 u »
En dan heb je nog de vraag, wat is een eenstapsmaisch precies?
In mijn optiek is het alleen een echte eenstapsmaisch als je spoelwater dezelfde temperatuur is als je maischtemperatuur.

Ik gebruik meestal een eenstapsmaisch maar met een hoge temperatuur spoelwater (b.v. 90 C). Is dat nou eigenlijk wel een eenstapsmaisch? Zodra je begint de spoelen knal je de temperatuur zo uitmaischtemps (78 C). Stiekem is dat gewoon verkapt uitmaischen :).

Bij een éénstapsmaisch vindt de versuikering op één temperatuur plaats. Doorgaans ergens tussen de optimale temperaturen van beta en alfa amylase

Uitmaischen hoort daar niet bij, dan zijn de enzymen immers niet meer actief.

Offline Weerdenburger

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #27 Gepost op: 09-01-2020 19:26 u »
En dan heb je nog de vraag, wat is een eenstapsmaisch precies?
In mijn optiek is het alleen een echte eenstapsmaisch als je spoelwater dezelfde temperatuur is als je maischtemperatuur.

Ik gebruik meestal een eenstapsmaisch maar met een hoge temperatuur spoelwater (b.v. 90 C). Is dat nou eigenlijk wel een eenstapsmaisch? Zodra je begint de spoelen knal je de temperatuur zo uitmaischtemps (78 C). Stiekem is dat gewoon verkapt uitmaischen :).

Ik weet dat er discussie is over het nut van uitmaischen, maar over het algemeen ziet men het uitmaischen niet als maischstap.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #29 Gepost op: 09-01-2020 20:28 u »
Ik ben algemeen kampioen 2019 geworden met een eenstapsmaisch

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39489.0.html

Dat zegt niet zoveel, misschien was je bier met een meerstaps maisch nog veeeel beter geworden.  :weetniet:
Ik zeg niet dat dat zo is, maar het zou kunnen.

Offline Ztefan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #30 Gepost op: 09-01-2020 20:48 u »
Dat zegt niet zoveel, misschien was je bier met een meerstaps maisch nog veeeel beter geworden.  :weetniet:
Ik zeg niet dat dat zo is, maar het zou kunnen.

Wel iets, gezien dit topic is aangemaakt om te stellen dat je er geen prijzen mee kunt winnen. Verder ben ik het met je eens dat het winnen van een prijs een methode niet bewijst of ontkracht hoor.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #31 Gepost op: 09-01-2020 22:59 u »
Zijn er ooit tests gedaan met dezelfde ingredienten? Dus meerstaps en eenstaps met dezelfde basis?

Voor wat het waard is...
http://brulosophy.com/2016/04/04/single-infusion-vs-step-mash-brudragon-collaboration-exbeeriment-results/


Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #32 Gepost op: 10-01-2020 00:14 u »
Voor wat het waard is...
http://brulosophy.com/2016/04/04/single-infusion-vs-step-mash-brudragon-collaboration-exbeeriment-results/

Voor wat het waard is inderdaad. Dat is een onderzoek waarin het aspect 'wetenschappelijk verantwoord' ver te zoeken is.
Die jongens gaan wel vaker kort door de bocht.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.371
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #33 Gepost op: 10-01-2020 08:46 u »
"De meeste Surinamers wonen in Nederland.
De meeste Citroens DS rijden in Nederland
dus,
De meeste Surinamers rijden Citroen DS"

Ingo
Mooi! Zulke voorbeelden maken het zo duidelijk. Heerlijk!

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #34 Gepost op: 10-01-2020 09:15 u »
Typisch: het ene meet je bij 21.2 graden en de ander bij 32.1 graden. Uiteraard zou jij kunnen auto corrigeren, maar lijkt mij dat als je dingen wilt vergelijken, je ook je metingen gelijk moet houden. Dat je nu een verschil hebt van 0.003 kan alleen hier al door verklaard worden lijkt mij.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.196
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Met eenstapsmaisch win je geen prijzen
« Reactie #35 Gepost op: 10-01-2020 09:31 u »
Mooi! Zulke voorbeelden maken het zo duidelijk. Heerlijk!
Gestructureerd en verantwoord kunnen redeneren is een vak waar je talent voor moet hebben.

Tags: