Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist nog te gebruiken?  (gelezen 2987 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pocket

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: 00
  • informatiebron mijn Hobbybrouwen.nl is
Gist nog te gebruiken?
« Gepost op: 15-12-2014 14:27 u »
Dag Brouwerts,

4-11-14 heb ik mijn eerste moutbrouwsel gebotteld, ik heb toen de slurrie die in mijn mandfles zat overgegoten in een fles en die vervolgens ongeveer een week in de koelkast laten staan en daarna is het de vriezer in gegaan.

Ik wist dat het te hergebruiken was maar had me daar nog niet in verdiept en ben vervolgens vergeten dat ik het nog had.

Dus mijn vraag: is mijn gist nog te gebruiken?

(Het gaat om Wyeast 3063 tarwe)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


homoeccentricus

  • Gast
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2014 16:54 u »
"daarna is het de vriezer in gegaan": betekent dat dat je de gist in de diepvriezer hebt gestoken? Zonder voorzorgsmaatregelen (het toevoegen van glycerol) gaan de celwanden stuk. https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1328609783

99% van de gist zal dan wel dood zijn, maar je weet nooit met die ene procent. Misschien heeft iemand op dit forum al met succes een giststarter gemaakt van ingevroren gist?

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2014 17:10 u »
Als je schoon hebt gewerkt zit er waarschijnlijk niks anders in de fles. Veel zal dood zijn, want invriezen is niet goed voor cellen. Je kan wel opkweken vanuit deze flessen, maar het is zeker geen gezonde gist, en je kan het niet direct gebruiken om mee te brouwen. Ik zou verwachten dat er net zoveel levends in zit als een commercieel bierflesje met hergisting op de fles.

Als je dit weer opkweekt, is het leuk als je vertelt wat je ervaringen zijn, maar dan ook wat meer details over hoe je hebt ingevroren. Hoeveel gist in hoeveel vloeistof, wat is die vloeistof precies, en wat voor volume heb je ingevroren. Welke temperatuur vriezer, etc. Dat kan heel behulpzaam zijn voor anderen die gist willen invriezen!

 :degroeten: :biersmile:

Offline pocket

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: 00
  • informatiebron mijn Hobbybrouwen.nl is
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2014 17:23 u »
"daarna is het de vriezer in gegaan": betekent dat dat je de gist in de diepvriezer hebt gestoken? Zonder voorzorgsmaatregelen (het toevoegen van glycerol) gaan de celwanden stuk. https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1328609783

99% van de gist zal dan wel dood zijn, maar je weet nooit met die ene procent. Misschien heeft iemand op dit forum al met succes een giststarter gemaakt van ingevroren gist?
Ik heb inderdaad niks met de gist gedaan om te zorgen dat het niet "doodgaat". Dan denk ik dat ik maar een nieuwe smackpack ga bestellen.

Offline pocket

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: 00
  • informatiebron mijn Hobbybrouwen.nl is
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2014 17:25 u »
Als je schoon hebt gewerkt zit er waarschijnlijk niks anders in de fles. Veel zal dood zijn, want invriezen is niet goed voor cellen. Je kan wel opkweken vanuit deze flessen, maar het is zeker geen gezonde gist, en je kan het niet direct gebruiken om mee te brouwen. Ik zou verwachten dat er net zoveel levends in zit als een commercieel bierflesje met hergisting op de fles.

Als je dit weer opkweekt, is het leuk als je vertelt wat je ervaringen zijn, maar dan ook wat meer details over hoe je hebt ingevroren. Hoeveel gist in hoeveel vloeistof, wat is die vloeistof precies, en wat voor volume heb je ingevroren. Welke temperatuur vriezer, etc. Dat kan heel behulpzaam zijn voor anderen die gist willen invriezen!

 :degroeten: :biersmile:
Ik moet me maar is goed gaan inlezen en het dan proberen :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #5 Gepost op: 15-12-2014 22:56 u »
je zou een beetje ervan af kunnen schrapen met een uitgekookt theelepeltje en dat opkweken in appelsap 200 ml pakje, dan zie je of het binnen een dag gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist nog te gebruiken?
« Reactie #6 Gepost op: 16-12-2014 07:42 u »
99% van de gist zal dan wel dood zijn, maar je weet nooit met die ene procent. Misschien heeft iemand op dit forum al met succes een giststarter gemaakt van ingevroren gist?
Ook al is 99% dood, dan nog blijven er miljoenen levende cellen over.
Ik schat in dat het minder is dan 99%, naar mijn ervaring is gist nog heel goed opkweekbaar na invriezen zonder glycerol.
Met glycerol is wel beter, daarom zou ik dat altijd wl adviseren.

Tags: gist