Moutextract brouwen is niet zo moeilijk en geeft je veel meer vrijheid om je eigen recepten samen te stellen.
In het buitenland zijn er op websites genoeg extract en partial mash recepten te vinden om te beginnen.
Er zijn volgens mij een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
1. Gebruik alleen licht moutextract. Kleur en extra smaken haal je uit speciaal granen die je steept;
2. Gebruik alleen droog extract. gemakkelijk af te wegen en vaak beter van kwaliteit dan vloeibaar extract in NL;
3. Vermijd volledig extract brouwen. Gebruik enkele speciaal granen om smaak en body te verhogen;
4. Voor het beste resultaat gebruik maximaal tot 70% van de SG-punten in extract, dus gebruik altijd wat granen;
5. Voor lichtere bieren (kleur) gebruik minder extract;
6. Bier dat gedomineerd wordt door Hop, kruiden, donkere granen of sterke gist smaken (weizen bv) kan meer extract hebben. Ik maak regelmatig een 100% extract weizen en dat gaat goed.
Dan is de procedure constant hetzelfde:
1. plet je speciaalgranen
2. stop je speciaalgranen in een zakje (worden verkocht als hopzakjes)
3. verwarm water tot 65 à 70 graden en steep gedurende 20-30 minuten (langer voor meer smaak, heter voor meer geroosterde bieren). Tijdens het steepen kan je best even soppen met je zakje.
4. haal je zak uit het wort (ja, het is nu al wort) en laat goed uitlekken. (NIET!!! uitknijpen)
5. breng je wort aan de kook en weeg ondertussen je eerste hoptoevoeging en je eerste moutextracttoevoeging af. Ik voeg graag het meeste extract in de laatste 15 min toe om zo min mogelijk verkleuring te krijgen. Als je dus langer dan 15 minuten wil koken niet al het extract bij het begin van de kook toevoegen. Langer dan 15 minuten koken is alleen nodig om minder smaakcomponenten van je bitterhop mee te krijgen en je kan wat minder hop gebruiken om op dezelfde bitterheid te blijven.
6. Voeg je extract toe van het vuur af.
7. breng alles weer aan de kook en voeg de (eerste) hop toe
8. kook gedurende de geplande tijd en voeg hop toe wanneer nodig (en evt 15 minuten voor het eind van je kook de rest van je extract)
9. koel alles na het koken zo snel mogelijk. Dat kan bv makkelijk met een wortkoeler of door een kleiner volume te koken dan je uiteindelijk wil hebben en de hete wort met zo koud mogelijk water aan te vullen tot het gewenste niveau.
10. voeg de gist toe en laat vergisten
Vanaf hier is alles hetzelfde als bij blikbrouwen.
Voordeel: je bent niet gebonden aan de smaak van de samensteller van het blik
nadeel: je moet zelf een recept maken en meer ingrediënten in huis halen...
Dan een aantal websites waar je makkelijk extract recepten kunt vinden
Brewtoad Je kan hier zoeken op stijl, gewenste hoppen, graansoorten, extractbrouwen, moutbrouwen, deelmaisch enz.
Beer Smith Recipes Ook hier, zoeken op wat je wilt en sorteren op extract bv.
Beerrecipes.org eigenlijk gelijk aan bovenstaande.
Dan tenslotte:
KLIK HIER

Succes ermee!