Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IPA naar aanleiding van een prijswinnend recept  (gelezen 2504 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jharens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
IPA naar aanleiding van een prijswinnend recept
« Gepost op: 04-12-2014 23:36 u »
Op verzoek, heb ik mijn recept van de IPA waarmee ik derde ben geworden op het ONK 2014, aan dit bericht toegevoegd. Het meest opvallende aan dit recept voor een (Amerikaanse) IPA is, dat ik geen drooghopping heb toegepast. Daarentegen heb ik vrij veel Cascade en Challenger hop toegevoegd nadat de verwarmingsbron is uitgezet en de temperatuur tussen de 80 en 90 C heb gehouden. Bij de IBU berekening heb ik getracht rekening te houden met het gegeven dat de isomerisatie van alfa zuur doorgaat bij deze temperatuur en dus wel degelijk bijdraagt aan de IBU.




Soort bier: IPA
Naam: Ganesh Bitter

Begin SG 1060
Eind SG 1010
Hoeveelheid: 14 liter alcohol : 6,8% + 0,5 % (van suiker op flesje)

Soort gist : WY 1056 (vers)
Waterbewerking : verhard met gips, ca 0,5 gr per liter (zowel maishwater als ook spoelwater)
Maischmethode : infusie

Kooktijd : 75 min, na ca 15 min begin van toevoeging hop.
Giststarter d.d. WY 1056: 4 dagen van te voren extra geactiveerd met ca 0,5 liter wort van sg 1040, veel belucht met magneetroerder.
Wort goed geroerd maar niet extra belucht.
Gebotteld op 10/3/2014: 44 flessen van 0,3 l = 13 liter met 4 ml 50 % suiker oplossing (ca 8 g/liter)

IngrediŽnten
3000 g pale mout 7 EBC
190 g Amber 50
190 g cara 120 EBC
190 g Tarwe mout
16 g Centennial (10,3%) 60 min
8 g  Centennial (10,3 %) 15 min
8 g Cascade (8,4%) 15 min
Challenger (8,8%) 8 15 min
28 g Cascade (8,4%) 30 min bij ca 90 C
28 g Challenger (8,8%) 30 min bij ca 90 C
4 g gips bij maischen en 4 g bij koken
beetje gistvoeding 


Maischschema
53 C   10 min
67- 68 C  60 min
niet uitmaischen


Kleur 29 EBC
Bitterheid 80 EBU?
Kcal/liter 590
ew omzettingsgraad 67%
Spoelefficienty 82%

Opmerkingen: 3 kg graan aangezet met 8 liter water van 56 C:
Gespoeld met ca 8 liter water van 80 įC.
De IBU is uitgerekend volgens de Tinseth methode, er is rekening gehouden met het feit dat de omzetting van alfazuren nog doorgaat totdat de temperatuur onder de 80C gezakt is.



Hoi Jos,
Misschien vindt je het leuk om te weten; over een week ga ik mijn eerste IPA brouwen aan de hand van jouw recept. 3e plaats op het ONK, dat moet goed zijn!
Ik zit er alleen over te denken om de gist te vervangen door de Wyeast 1099 White Bread; het fruitige karakter wat ik proef in de Blozende Blonde / Brand Zwaar Blond (met dank aan Jacques) spreekt me erg aan.
Bedankt voor het delen van je recept, en ik probeer je op de hoogte te houden.

Tags: