Installatie bouwen. Budgetvriendelijke ketels, branders etc. nodig!

Gestart door Shaka, 17-11-2014 15:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shaka

Goedendag forumleden,

Mijn naam is Freek en ik brouw sinds voorjaar 2014. Dit doe ik in mijn keukentje met behulp van wat pannen, een zeef en een hevel. Hier rollen 4 liter batches uit. Het is leuk, maar de kwaliteit wordt op deze manier niet echt hoog.
Nu wil ik eind dit jaar een brouwinstallatie gaan bouwen met een wat grotere capaciteit. Ik zit de denken van 30/35 liter ketels, zodat ik in ieder geval 20 liter bier kan maken. Ik wil het geld van een pomp besparen en het systeem op zwaartekracht laten werken, dus we moeten wat de hoogte in.
Ik ben al wat aan het rondkijken naar goedkope branders (3 stuks) en drie ketels van ongeveer 35 liter in de buurt van Groningen. Wie kan mij hieraan helpen of weet iemand die dat kan? En zijn er nog andere tips voor goedkope koperleidingen en aansluitingen (kraantjes, T-stukken, kniestukken etc.) Bij voorbaat dank!

Proost :biersmile:

Hay

Heb hier is gelezen dat een zekere Menno goeie en goedkope pannen heeft.


http://www.hobbybrouwshop.nl/

Johannesdeloper

Hallo Freek,

Ik ben ook nog beginner en volop aan het verzamelen om te gaan moutbrouwen.

Koperen pijp heb ik bij het warmtecentrum gekocht, aardige mensen en ze zitten overal, zodat je bezorgkosten kunt uitsparen:
http://www.warmteservice.nl/Installatiemateriaal/Leidingen/Koperen-leiding/Koperen-buis-%28wanddikte-1%2C0-mm%29-12-mm/p/40850125

Via 'Menno' heb ik een schrootmolen en een rvs pan van 33l gekocht:
http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen

Een Fantast digitale thermometer kocht ik bij IKEA:
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/20103016/

Een vergistingsvat heb ik gemaakt van een 26l vergistingsvat bij Arend Bloem Kanoshop
http://www.arendbloem.nl/kwo/prod.php?id=523

Allerlei kleingoed heb ik meegekregen met het basisbrouwpakket van Brouwmarkt
http://www.Brouwmarkt.nl/complete-startsets/bierbrouwen/startsets-basic/startset-bierbrouwen-basic.html

Shaka

Top! Gek dat ik altijd langs de website hobbybrouwenshop.nl heb gekeken. Die ketels van 33 lijken me goed, scheelt weer klussen tov van een fust. De branders zijn ook niet te prijzig. De thermometers zijn ook een goede tip en ik ga ook maar eens een bezoekje brengen aan Warmteservice in Groningen  :)
Gistvat moet ik nog even over nadenken. Ik denk dat ik die wel van Brouwmarkt haal, incl waterslot en aftapkraan is dat niet veel duurder. Of ik wacht op de nieuwe fastfermenter cct van Brouwland.
Schrootmolen etc heb ik allemaal al :) Brouwde dan wel 4 liter per keer, maar zeker wel volmout!

Meer tips zijn welkom!

Johannesdeloper

Die curvervaten zijn dikker harder plastic, waarschijnlijk meer voedselgeschikt. Verder draai je die met een schroefdraad dicht
en er zit een goed afdichtende rubberrand op.
Bij de Brouwmarkt vaten, die met de pakketten meegeleverd worden, moet je erg oppassen voor lekkage.
Ik heb dat opgelost door om de stop van dat witte afdichtingstape te rollen.

Shaka

Citaat van: Johannesdeloper op 17-11-2014  16:30 uBij de Brouwmarkt vaten, die met de pakketten meegeleverd worden, moet je erg oppassen voor lekkage.
Ik heb dat opgelost door om de stop van dat witte afdichtingstape te rollen.
Ik bedoelde ook niet die emmertjes, maar de Speidel gistingsvaten. Deze: http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/gistingsvaten-emmers/speidel-gisting-lager-vaten/speidel-gistingsvat-met-kraan-en-waterslot-30-liter.html

Johannesdeloper

CiteerIk bedoelde ook niet die emmertjes, maar de Speidel gistingsvaten. Deze: http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/gistingsvaten-emmers/speidel-gisting-lager-vaten/speidel-gistingsvat-met-kraan-en-waterslot-30-liter.html

Je hebt gelijk voor weinig meer heb je een mooie kant en klare vergistingsoplossiing.

orangeloo

Waarom 3 branders? Maak een mooie brouwkar dan heb je er maar 1 nodig.  :brouwen:

Shaka

Dank voor je reactie Orangeloo. Ik heb het bekeken en ik hou er een vraag aan over. Hoe spoel je de boel? Als de bovenste ketel de warmwaterketel is, en die daaronder de maischketel, waar vang je dan het wort in op?
En hoe hou je zowel het spoelwater als het maischen op temperatuur, steeds wisselen?


marcel-g

Citaat van: Shaka op 17-11-2014  20:13 uDank voor je reactie Orangeloo. Ik heb het bekeken en ik hou er een vraag aan over. Hoe spoel je de boel? Als de bovenste ketel de warmwaterketel is, en die daaronder de maischketel, waar vang je dan het wort in op?
En hoe hou je zowel het spoelwater als het maischen op temperatuur, steeds wisselen?
Ik heb de installatie zo gemaakt.

de bovenste(weck ketel) is voor het spoelwater, de middelste de maisch ketel en de onderste de kookketel.
Ik gebruik ook maar een brander, zodra ik klaar ben met maischen schuif ik de brander onder de kookketel.

orangeloo

Omdat je geen pomp wil gebruiken ga ik er vanuit dat je geen HERMS wil bouwen maar gewoon een traditionele installatie.



In dat geval is de bovenste ketel de maischketel en kan je op zwaartekracht overhevelen naar de onderste kookketel.
Je kan in mijn brouwframe de brander als een soort lade van de ene onder de andere ketel schuiven.

Ik heb een elektrische weckketel voor het warme water.
Maar je kan ook eerst een pan water opwarmen op de plaats van de kookketel.
Op het moment dat je de 78 ºC hebt bereikt in je maischketel zet je de brander onder de warmwaterpan en als het water op 80 ºC is het filterbed mooi gevormd. Daarna zet je je kookketel op de brander en ga je hevelen. Het warme water gooi je voorzichtig met een maatbeker op een deksel van bv een emmer wat je op je filterbed heb gelegd. Op deze manier hou je je filterbed heel.

Shaka

Ziet er mooi uit Marcel! Helaas kan ik niet lassen. Mijn plan was om voor een houten stellage te gaan en de branders daarop te zetten.
Ik denk dat je die weckketel nog had van je begintijd in het brouwen? Ik houd het op een ketel met een brander eronder, dat is goedkoper dan een weckketel en de inhoud is dan iets groter. Hoe heten die fittingen trouwens die door de ketelwand heengaan en waar kan ik die halen? Kan ze nergens vinden! Ik heb inmiddels al wel een systeem in mijn hoofd met 2 branders waarin de maischketel en de kookketel kunnen worden omgewisseld! Scheelt toch weer 50 euro!


orangeloo


marcel-g

Citaat van: Shaka op 17-11-2014  21:20 uZiet er mooi uit Marcel! Helaas kan ik niet lassen. Mijn plan was om voor een houten stellage te gaan en de branders daarop te zetten.
Ik denk dat je die weckketel nog had van je begintijd in het brouwen? Ik hou het op een ketel met een brander eronder, dat is goedkoper dan een weckketel en de inhoud is dan iets groter. Hoe heten die fittingen trouwens die door de ketelwand heengaan en waar kan ik die halen? Kan ze nergens vinden! Ik heb inmiddels al wel een systeem in mijn hoofd met 2 branders waarin de maischketel en de kookketel kunnen worden omgewisseld! Scheelt toch weer 50 euro!
De weckketel had ik nog, 27 liter. Anders marktplaats even afspeuren.
Ik heb in de bierfusten een gat geboord en daarin een rvs sok 1/2" bsp gelast, nou... niet ik maar een vriend van me die iets beter last dan ikzelf.
Voor rvs spulletjes hier een link : http://www.inox-shop.eu/nl/draadsok-rvs-316.html
Maar een houten frame? Hmm... lijkt mijns inziens niet zo'n goed idee.
Succes met het bouwen van je installatie.

Eric v B

Citaat van: Shaka op 17-11-2014  21:20 uZiet er mooi uit Marcel! Helaas kan ik niet lassen.

Je hoeft niet per se te lassen. Je kunt ook gaten boren en met boutjes en moertjes werken. Is naar mening altijd beter dan hout.

Shaka

Oke! Ik had mijn idee van deze website: http://www.brouw-bier.nl/praktijk/maken/brouwerij/
Hier zie je ook een houten stellage. Ik kan bij cruciale punten bijvoorbeeld wel wat aluminium platen plaatsen. Hout is zoveel goedkoper dan staal  ^-^

orangeloo



Moet volgens mij wel kunnen met hout. En inderdaad onder de branders een aluminium plaatje.
Hout is goedkoper als staal maar 3 branders is ook niet goedkoop.

Shaka

Ik heb even een plannetje uitgetekend van wat ik in gedachten heb. Een stellage met 2 branders.

- De bovende brander verwarmt de warmwaterketel

- De onderste brander verwarmt zowel de maischketel als de kookketel. Doordat de middelste brander op hoogte zit kan ik doormiddel van zwaartekracht toch spoelen vanuit de warmwaterketel door de maischketel rechtstreeks naar de kookketel. Als de kookketel al het wort heeft opgevangen, dan kan ik de maischketel omwisselen met de kookketel en zo kan de onderste brander ook de kookketel verwarmen.
Tevens kan ik vanwege de hoogte van de kookketel zo een platenkoeler erop aansluiten en (ook doormiddel van zwaartekracht) via de platenkoeler zo het gistingsvat vullen.

Zie hieronder de tekening:


orangeloo

Nadeel is dan wel dat je wort afkoelt tijdens het hevelen / spoelen en dat je een hete pan op moet tillen.
Heb ik ook gedaan in het begin maar is mij niet bevallen.  :brouwen:

Shaka

Hoe belangrijk is het om het wort niet te laten afkoelen?

David Steeman

Brouwtechnisch gezien niet erg belangrijk, maar het scheelt veel in brouwtijd als je tijdens het filteren al de kookketel kan stoken.

Ik zou de topicstarter adviseren om direct branders te voorzien voor alle ketels; ofwel één brander die je onder de pannen kan schuiven. Dat werkt een pak makkelijker, veiliger en sneller. Doe je dat niet dan lijkt het mij dat je hier na x aantal keer brouwen toch naar overstapt. Dat tillen van de pan heet wort doe je maar een paar keer.

Jacques

Citaat van: waaslandwolf op 18-11-2014  17:48 uBrouwtechnisch gezien niet erg belangrijk, maar het scheelt veel in brouwtijd als je tijdens het filteren al de kookketel kan stoken.

Hoe korter het wort op een hoge temperatuur staat, des te beter dat is om de vorming van Maillardproducten te beperken.
Als het wort eerst afkoelt en daarna weer opgewarmd wordt heb je meer warmtebelasting waardoor je meer Maillardproducten krijgt. Maillardproducten zijn verbindingen tussen aminozuren en suikers. In wort zijn die volop aanwezig. Meer Maillarproducten kan gewenst zijn bij een donker bier maar niet bij een lichtgekleurd bier.

Shaka

Bedankt voor de tips en toelichting heren! Toch maar voor een 3traps denk ik dan. Nog maar even goed de hersens laten kraken hoe ik dit zo goedkoop mogelijk kan construeren.

Shaka

Even een kleine update van de bouw van mijn installatie. Misschien post ik ook nog wel een compleet bouwverslagje als alles klaar is!

Zie hier de stellage van hout en geperforeerde L-profielen. Ik gebruim 1 brander, die kan ik gemakkelijk onder elke ketel schuiven. Ik heb bovenkant van de ketels afgeslepen (nog niet te zien op de foto). Ik was eerst van plan om top eraf te zagen, maar ik kreeg dit met moeite mooi rond en het duurde me te lang. Heb maar door de zijkant heengesneden en dus handvaten achterwege gelaten. Zal ze ook niet nodig hebben met dit systeem.



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.