Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bok receptvoorstel  (gelezen 10971 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Bok receptvoorstel
« Gepost op: 10-07-2005 22:51 u »
Bokje in aantocht. Ik had zoiets  gedacht:

Bokkerijen



Batch Size (L):          25.00    Wort Size (L):     25.00
Total Grain (kg):         8.05
Anticipated OG:          1.070    Plato:             17.03
Anticipated EBC:          31.4
Anticipated IBU:          25.0
Brewhouse Efficiency:       69 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 42.2     3.40 kg.  Munichmout 15              Duitsland      1.037     15
 42.2     3.40 kg.  Viennamout                   Duitsland      1.038      7
  9.9     0.80 kg.  Cara-Crystal 120              België        1.032    120
  5.6     0.45 kg.  Kandijsiroop (donker)       België         1.035    200


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Tettnanger                        Pellet    4.60  11.4  First WH
 30.00 g.     Tettnanger                        Whole    4.30   5.2  30 min.
 30.00 g.     Styrian Goldings                 Whole    3.50   8.4  80 min.
 30.00 g.     Styrian Goldings                 Whole    3.50   0.0  8 min.


Yeast

Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico


Mash Schedule

Total Grain kg:     7.60
Total Water L:   35.00


                     Step   Rest   Start     Stop   Heat      Infuse   Infuse  Infuse
Step Name    Time   Time   Temp   Temp  Type     Temp    Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
inmaischen             0      8     52      52   Infuse     54       35.00   4.60
60° Betastap          10     25     62      60   Direct    ---     -------   ----
70° Alfastap          10     30     71      70   Direct    ---     -------   ----
Uitmaischen            8      5     78      78   Direct     ---     -------   ----

Total Water L:             35.00 
Total Mash Volume L:       40.07

===============================================================


Als gist ofwel de cleane Wyeast 1056 American Ale, of 3522 Belgian Ardennes (Chouffe) op niet al te hoge temperatuur. De bedoeling is, om niet te spoelen. Vandaar het lage rendement.

Ik had ook nog gedacht om misschien de London Ale 1318, of de London ESB 1968 te nemen, maar die zijn misschien te fruitig voor een bok. En ondergist vind ik nu midden in de zomer niet zo handig.


Wat denken jullie ervan? Toch nog wat donkere mout misschien? Meer kleur (meer kandijsiroop)? Ik ben niet zeker van de kleurafgifte van die siroop, misschien is het meer dan vermeld. Ik dacht laatst ongeveer 10 EBC//flesje//50 liter te hebben gemeten. Dat zou wijzen op een EBC van ongeveer 350.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #1 Gepost op: 10-07-2005 23:08 u »
Te gek recept Edgar !

Deze neem ik mee naar het BONK.  :dansen:

Grappie. Dat zou ik nooit doen. Dat weet je Edgar.
Ik ben geen bok-kenner, maar moet er niet een klein beetje chocolademout in?

Citaat
maar die zijn misschien te fruitig voor een bok.
Volgens mij mag bok tegenwoordig wel fruitig zijn.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #2 Gepost op: 10-07-2005 23:13 u »
Ik denk ook dat hij wat te licht wordt. 0.5% chocolademout in de stort, iets van carafe ontbitterd of zo, en de heren keurmeesters zijn ook weer blij. Waarom neem je niet de Wyeast 1010 (american hefeweizen, oorsprong Uerige alt). Dat lijkt me wel een goede bok bovengist.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #3 Gepost op: 10-07-2005 23:19 u »
Zou een keurmeester vinden dat een bok naar hop mag ruiken? Volgens mij niet en dan kun je je laatste gift beter weglaten.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.831
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #4 Gepost op: 10-07-2005 23:21 u »
Als je de heren keurmeesters gelukkig wilt maken: zorg voor een zoete bok, dus geen 1056 maar een Coopers/Windsor o.i.d. Wil je een lekker bier voor jezelf, ga gerust je gang. Mag wel wat donkerder, ik zou de helft van de vienna inruilen voor munchener en wellicht wat carafa dehusked voor de kleur.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #5 Gepost op: 10-07-2005 23:36 u »
Owkeej...

Laatste hopgift eruit dan.

Als ik een zoetere bok wil, kan de ESB gist misschien helpen. Maar ik nam de 1056 voor z'n cleanheid, en het mout- en hopkarakter dat overblijft. Sorry maar aan korrelgist begin ik niet, voorlopig. Moet een bok licht zoetig zijn, denken jullie?

Voorlopig dan:

Bokkerijen

----------------

Batch Size (L):          25.00    Wort Size (L):     25.00
Total Grain (kg):         8.09
Anticipated OG:          1.070    Plato:             17.02
Anticipated EBC:          50.4
Anticipated IBU:          24.3
Brewhouse Efficiency:       69 %
Wort Boil Time:             90    Minutes



   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 59.3     4.80 kg.  Munichmout 15                 Duitsland      1.037     15
 24.7     2.00 kg.  Viennamout                    Duitsland      1.038      7
  5.6     0.45 kg.  Kandijsiroop (donker)         België         1.035    350
  9.9     0.80 kg.  Cara-Crystal 120              België?        1.032    120
  0.5     0.04 kg.  Chocolade ontbitterd          België         1.030    800



   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 25.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.50   3.5  30 min.
 25.00 g.     Tettnanger Tettnang               Pellet   4.60   9.5  First WH
 25.00 g.     Tettnanger                        Whole    4.30   4.3  30 min.
 25.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.50   7.0  80 min.


Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico


Mash Schedule
-------------

Total Grain kg:     7.64
Total Water L:      35.26


                           Step   Rest     Start       Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name           Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
inmaischen             0      8            52      52     Infuse    54       35.26   4.61
60° Betastap          10     25         62      60      Direct   ---     -------   ----
70° Alfastap          10     30          71      70      Direct   ---     -------   ----
Uitmaischen            8      5          78      78      Direct   ---     -------   ----


Total Water L:             35.26
Total Mash Volume L:       40.36


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #6 Gepost op: 10-07-2005 23:41 u »
Ik denk ook dat hij wat te licht wordt. 0.5% chocolademout in de stort, iets van carafe ontbitterd of zo, en de heren keurmeesters zijn ook weer blij.

Voilà!

Citaat
Waarom neem je niet de Wyeast 1010 (american hefeweizen, oorsprong Uerige alt). Dat lijkt me wel een goede bok bovengist.

Omdat ik die niet in huis heb, en de andere wel.


Merci (aan allen) voor uw input tot zover!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.831
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #7 Gepost op: 10-07-2005 23:51 u »
Allée Edgarke,

De biertypengids doet wonderen hè? Misschien leuk om te weten dat de 1e prijs van het BONK naar een recept van Derek Walsh was gebrouwen. Leuk als referentie!

Herman

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #8 Gepost op: 11-07-2005 00:00 u »
Ik kan mijn gids niet vinden! Komt het overeen dan? De Tettnang en Styrian wist ik nog ja. En de Münchener ook, maar dat spreekt voor zich.

Citaat
Allée Edgarke

Laat je niet misleiden door die vlag, ik spreek gewoon Hollands! De kans dat dat bier op het BONK belandt, is klein.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2005 08:23 u »
oh, wacht, je wilt geen bockbier brouwen voor de BONK maar voor jezelf? Dat zou ik inderdaad een niet al te zoet bier maken met een mooie hopsmaak en geur. Alle tips van mijn kant waren bestemd voor een keurmeester bok. En die moet inderdaad zoet zijn. Zoete niet hoppige bieren scoren bij de meeste keurmeesters heel goed!

De prijswinnaar van BONK 2004 staat keurig op de site hoor http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1924.0.html

Zoals je ziet was dit een volmout dubbelbock, met een SG van 1018 met de Westmalle gist, dus die zal echt wel heel zoet gesmaakt hebben. Hij was overigens vrij hoppig zo te zoen (voor een keurmeester bier)

In mijn persoonlijke visie moet zowel een bock als een dubbelbock volmout zijn. Maar dat is gewoon omdat ik dat lekker vind.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #10 Gepost op: 11-07-2005 08:57 u »
Een bier brouwen alléén om een wedstrijd te winnen is mijn eer te na! Natuurlijk brouw ik 'm voor mezelf. Ik zou gewoon graag enigszins in stijl brouwen, omdat 'bok' een beetje een vergaarbak van donkere biertjes is geworden.

Ik heb geen bezwaar tegen een beetje restsuikers.

Martin, vind je dan dat ook die Kandijsiroop eruit moet? Ik doe die er alleen in voor de kleur en de smaak, niet voor de drinkbaarheid. Ik kan me wel vinden in jouw volmout-kruistocht.

Ik heb trouwens ook nog een California Lager liggen (Wyeast 2112). Daarmee kan je tot 18° lagers maken. Misschien is dat nog een idee. Hmmmm. De gistkeuze is de lastigste.

Overigens, ter relativering van onze starterstudies: De Koning Bok winnaar van vorig jaar deed 2 weken over de hoofdvergisting.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #11 Gepost op: 11-07-2005 09:04 u »
Yep, eruit die siroop is mijn advies. Gebruik maar iets meer cara ontbitterd, heb je gezien hoeveel daarvan in de winnaar van vorig jaar zit (hoewel dat een dubbelbock was).

Mijn persoonlijke smaak: dubbelbocken mogen zoet zijn, tot een stukje in de 1020 (Duitse dubbelbocken hebben volgens mijn berekeningen (opgegeven stamwort gehalte en % alcohol, zie voorbeeld in volgend bericht eind SG's tot 1024). En dan echt zoet he?

Gewone bockbieren mogen van mij best wat drogig en hoppig zijn. Drogig maar wel graag (cara)moutig! Mijn favorieten zijn amstel, SNAB en Budels. 2-1 voor de ondergisters dus maar allemaal niet heel zoet. En zeker volmout! Amstel is overigens 7%, neigt alweer naar dubbelbock.

Jaarlijks hebben we hier de meest uitgebreide discussies over bockbieren. Elk jaar weer vroeger, het is nu nog hoogzomer. We praten er natuurlijk zoveel over omdat het inderdaad een vergaarbaar van donkere biertjes is geworden. Alles kan en alles mag, als het maar een donker bier van >= 6.5% is!


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #12 Gepost op: 11-07-2005 09:05 u »
St. Stephansbock
Herkomst:   Zötler Bräuerei
Internet   http://www.zoetler.de
Internet info   Doppelbock. Hoort bij de sterkste bieren van Bayern
      18.6 °P: 1077-1025
Alcohol:                   7.1%

Ritterbock
Herkomst:   Kaltberg Schlossbräuerei
Internet   http://www.koenig-ludwig.de/koenig_ludwig.asp?lang=de
Internet info   brouwt ook König Ludwig bieren Totaal 5 bieren
      Im Herzen von Bayern, 40 Kilometer westlich von München, liegt Schloss Kaltenberg, Residenz Seiner Königlichen Hoheit, Luitpold Prinz von Bayern und eine der letzten echten Schlossbrauereien.
Alcohol:   9.0%, 21,5 °P, 1090-1024

Doppel-Hirsch
Herkomst:   Der Hirschbräu, Privatbräurei Hoss, Sonthofen, Allgäu
Internet   http://www.hirschbraeu.de/index_frame.htm
Info internet   7 bieren
Alcohol:   7,2%
Etiket info   18,5 °P: 1076-1021


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #13 Gepost op: 11-07-2005 09:18 u »
Merci. Een dubbelbok gaat het evenwel niet worden, want daar kan ik er geen 2 van achter elkaar drinken. Ik zal dan iets meer carafa nemen en nog wat meer cc120. Denk je dat 15% Cara-crystal 120 een probleem zou geven?

Ik denk ook dat een ondergister het lekkerst zou zijn. Misschien ga ik toch wat ruimte maken in mijn brouwkoelkast. De nieuwe Gambrinus Lager Yeast (2002) van Wyeast ziet er ook aanlokkelijk uit...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #14 Gepost op: 11-07-2005 13:35 u »
Ha Edgar,

Als ik ook nog een duit in het zakje mag doen: voor een mooie volle karamelsmaak kun je natuurlijk ook een paar procent Special-B toevoegen. Deze is ook behoorlijk donker, waardoor de chocolademout overbodig wordt. Vorig jaar hadden we iets meer dan een procent toegevoegd en onze bok smaakte hierdoor te gebrand. Met 0,5% zal dat wel meevallen, maar toch. De 1056 l gist wat ver door en geeft ook iets fris-zurigs aan een bier, dus die lijkt me niet echt geschikt voor een bok. De 1968 lijkt me beter: moutige smaak en gebalanceerde fruitigheid. Deze gist ook niet zo ver door.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #15 Gepost op: 11-07-2005 14:45 u »
Ik heb de Special B onlangs in mijn dubbel gebruikt, en omdat ik niet tevreden ben over de gebrande moutsmaak in dat bier, heb ik hem er hier uitgelaten. Echter in die dubbel zat ook melanoïdinemout, en dat kan ook de boosdoener zijn geweest. Ik zal vanavond met een biertje in de hand een mout-kauwsessie doen om te zien waar het nu aan ligt.

Ik zie het liefst zoveel mogelijk af van gebrande mouten of granen, omdat ik dat al heel snel niet meer lekker vind. Ik ben dus eigenlijk al nerveus voor die 0,5% chocolade.

Wat denk jij van evt. 15% CC120?






Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #16 Gepost op: 11-07-2005 15:01 u »
Dat kan ook makkelijk. Mijn ervaring met veel caramouten is, dat het bier in het begin wat gebrand smaakt, maar dat dit wegtrekt.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #17 Gepost op: 12-07-2005 07:04 u »
Citaat
Ik ben dus eigenlijk al nerveus voor die 0,5% chocolade.

Doe je toch 0,4% ?  :P

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #18 Gepost op: 12-07-2005 10:19 u »
Ik zou zelf gaan voor de wat hogere storting cara 120... Je blijft die chocolate altijd wel een beetje proeven volgens mij, ook bij 0,5%.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #19 Gepost op: 12-07-2005 12:11 u »
Maar toch denk ik dat chocolademout hoort in een bok.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #20 Gepost op: 12-07-2005 21:59 u »
Kijk aan, blijkt dat ik in de ongeopende Brouwland-tas een kilo Cara-Munich heb liggen. Natuurlijk ga ik dat gebruiken.

Ik heb de mouten gekauwd en kom tot de conclusie dat ik de Special B niet gebruik. De 6% in mijn Dubbel was voor mij in elk geval te veel, ik zal niet snel weer meer dan een procent of 2 nemen.

De ontbitterde chocolade houd ik er in, maar heel erg weinig. Het draagt maar 2 EBC-punten bij aan de kleur. Een hintje koffiesmaak, misschien.

Wat de gist betreft: De 1968 ESB lijkt me toch te fruitig. Ik houd het op de 3522, Belgian Ardennes. Het liefst zou ik de nieuwe 2002 proberen, maar ik heb geen tijd om 'm te gaan halen.


Het zou dan zoiets worden:

Bokkerijen
----------------

Batch Size (L):          25.00    Wort Size (L):     25.00
Total Grain (kg):         8.13
Anticipated OG:          1.069    Plato:             16.81
Anticipated EBC:          36.1
Anticipated IBU:          29.3
Brewhouse Efficiency:       69 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                                     Origin          Potential   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  7.4     0.60 kg.  Caramunich I - Weyermann         Duitsland      1.036      100
 61.5     5.00 kg.  Munichmout 15 - Weyermann     Duitsland      1.037      15
 24.6     2.00 kg.  Viennamout - Weyermann          Duitsland      1.038      7
  6.2     0.50 kg.  Cara-Crystal 120                       België           1.032      120
  0.3     0.025 kg. Chocolade ontbitterd                 België           1.030       800


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.50   4.2  30 min.
 30.00 g.     Tettnanger Tettnang           Pellet      4.60  11.5  First WH
 30.00 g.     Tettnanger                        Whole    4.30   5.2  30 min.
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.50   8.4  80 min.


Yeast
-----

Wyeast 3522 Belgian Ardennes


Mash Schedule
-------------

Total Grain kg:     8.13


                            Step   Rest     Start     Stop    Heat     Infuse     Infuse   Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
inmaischen             0        8         52          52    Infuse    54       33.92   4.18
60° Betastap          10       25       62          60    Direct     ---     -------   ----
70° Alfastap          10       30        71         70     Direct     ---     -------   ----
Uitmaischen            8        5         78         78     Direct     ---     -------   ----

         
Total Mash Volume L:       39.35


Hopelijk zondag brouwen.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.831
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #21 Gepost op: 12-07-2005 22:17 u »
Het recept ziet er goed uit lijkt me, wellicht kan hij wat lichter (je wou toch een drinkbare bok?). Die 1.069 plaatst hem binnen de dubbelbok dacht ik.

Laat je niet misleiden door die vlag, ik spreek gewoon Hollands! De kans dat dat bier op het BONK belandt, is klein.
Ik weet natuurlijk dat je een Nederlander bent, reden te meer om als bok-kenner toch aan het BONK mee te doen? Inzenden kun je vrijwel overal vandaan dus...

Herman

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #22 Gepost op: 12-07-2005 22:41 u »
Volgens Promash is het een bock (BJCP), volgens Walsh niet meer. Bij 76% vergistingsgraad (schijnbaar), wordt het een 7% bier. Dat is nog te doen, maar je hebt een punt. Als ik 4,7 kg Münchener neem i.p.v. 5, kom ik op 1064 en 6,5% alcohol. Dat is net ietsje beter te doen. Goed plan.

En een bok-kenner ben ik niet. (alsof alle Hollanders bokkenners zijn!)  Da's MO! De meeste Hollandse bokken laat ik staan omdat ze te zoet zijn. IJbok is ook geen bok (koriander), maar vond ik altijd wel lekker.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.831
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #23 Gepost op: 12-07-2005 23:01 u »
Ik bedoelde het relatief, de meeste Belgen hebben nooit bok gedronken. Niet dat ze dan heel veel missen.....

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bok receptvoorstel
« Reactie #24 Gepost op: 13-07-2005 07:45 u »
Heren,

De lekkerste bok uit de Benelux ( LEUTE ) komt uit Belgie.  :lessmile:

 :degroeten:

Tags: