Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wel of niet zelf schroten  (gelezen 7113 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lemniscaat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wel of niet zelf schroten
« Gepost op: 04-12-2014 22:28 u »
Beste Brouwmeesters. Binnenkort gaan we aan ons eerste brouwsel beginnen. Het moet een zwaar blond bier gaan worden.

De spullen die we al heben zijn:

Brouwketel 30 liter
tegenstroom wortkoeler zelfbouw
filterkuip zelfbouw max 40 liter
wortbeluchter
gist/mandfles 25 liter 2 stuks
thermometer
div slangen en kleinameteriaal

Nu zie ik ik onder andere brouwmout.nl dat je tegen kleine meerprijs geschrote mout kunt bestellen.
De houdbaarheid van geschrote mout is beperkt heb ik gelezen maar hoe beperkt is dit en treedt er merkbaar smaakverschil op.
Een moutmolen is namelijk best een investering die misschien voor een beginner nog niet nodig is.

Hoe denken jullie hierover?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2014 22:31 u »
Hoe denken jullie hierover ?

Zelf schroten en een moutmolen kopen!  :brouwen:

Offline Sint Maarten

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Leven in de brouwerij! www.debierkaai.net
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2014 22:36 u »
Helemaal met Oscar eens. Lekker zelf schroten. Is ook veel leuker!

Misschien heeft iemand op het forum nog een molentje liggen die niet meer wordt gebruikt. Plaats een oproep in aangeboden/gezocht. Zo ben ik ook aan mijn schijvenmolen gekomen voor een aantrekkelijke prijs.

Ok, een walsenmolen is beter. Maar een schijvenmolen is een goed begin!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #3 Gepost op: 05-12-2014 00:23 u »
Nu zie ik ik onder andere brouwmout.nl dat je tegen kleine meerprijs geschrote mout kunt bestellen.
De houdbaarheid van geschrote mout is beperkt heb ik gelezen maar hoe beperkt is dit en treedt er merkbaar smaakverschil op.
Een moutmolen is namelijk best een investering die misschien voor een beginner nog niet nodig is.

Hoe denken jullie hierover?

Als je de mout niet al te lang van te voren bestelt en na jouw bestelling geschroot is, is dat geen probleem.

Zelf schroten maakt dat je weet wanneer de mout geschroot is. Een walsenmolen koop je tegenwoordig voor zo'n € 100. Redelijk wat geld maar je kunt er jaren mee vooruit.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.506
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #4 Gepost op: 05-12-2014 08:20 u »

Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #5 Gepost op: 05-12-2014 08:24 u »
Alleen als je twijfelt of je er mee door wil gaan zou ik overwegen om niet zelf te schroten. Als je van plan bent het te blijven doen haal je het er zo uit.

De extra kosten (€ 2,65) is een stuk meer dan de basismouten per kilo kosten, in en batch gaat gauw 5 kg (voor een zwaar bier) dan ben je toch een boel geld kwijt.

Het kan wel aardig zijn voor de weinig gebruikte mouten. Ik heb nu nog wat restjes liggen die ik dan zou kunnen voorkomen (bv carafa wat ik maar weinig zal gebruiken).

Groet,
Hans

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #6 Gepost op: 05-12-2014 08:34 u »
Alleen als je twijfelt of je er mee door wil gaan zou ik overwegen om niet zelf te schroten. Als je van plan bent het te blijven doen haal je het er zo uit.

De extra kosten (€ 2,65) is een stuk meer dan de basismouten per kilo kosten, in en batch gaat gauw 5 kg (voor een zwaar bier) dan ben je toch een boel geld kwijt.

Het kan wel aardig zijn voor de weinig gebruikte mouten. Ik heb nu nog wat restjes liggen die ik dan zou kunnen voorkomen (bv carafa wat ik maar weinig zal gebruiken).

Groet,
Hans

Volgens mij is het schroten bij Brouwmout.nl gratis, maar de moutstortservice kost € 2,65 per kilo extra. Dat lijkt mij overigens wel handig als je een recept gaat maken met veel ¨exotische¨ mouten die je anders weinig gebruikt.
 
Maar de topicstarter stelt een vraag over wel of niet reeds geschrote mout bestellen en dat kost bij Brouwmout.nl dus niets extra.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #7 Gepost op: 05-12-2014 08:58 u »
Ik schroot inmiddels al 8 brouwsels met de brocante koffiemolen van mijn vrouw die toch al in de keuken hing.  :)  Dat gaat verassend goed, ik heb daar al meerdere keren 3 tot 4 kg per keer in geschroot en het resultaat is best wel goed volgens mij. De kafjes blijven aardig heel en ik heb geen filterproblemen.
 
Bij het schroten zet ik de molen op de meest grove stand en ik haal het hendeltje eraf en ik draai er een passend moertje (unc draad) op, waar ik dan de accutol op zet. Op de koffiemolen zet ik dan een maatbeker met een gat in de onderkant, zodat ik er wat meer mout tegelijk erin kan doen.

Maar met 4 kg ben ik toch wel 20 minuten tot een half uur bezig, dus ik wil wel graag een walsenmolen en die kosten nu ook maar rond de € 90,-. Bij Brouwmarkt is er nu al één met houten plaat voor € 89,50



Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #8 Gepost op: 05-12-2014 10:07 u »

Volgens mij is het schroten bij Brouwmout.nl gratis, maar de moutstortservice kost € 2,65 per kilo extra. Dat lijkt mij overigens wel handig als je een recept gaat maken met veel ¨exotische¨ mouten die je anders weinig gebruikt.
 
Maar de topicstarter stelt een vraag over wel of niet reeds geschrote mout bestellen en dat kost bij Brouwmout.nl dus niets extra.
Ik zie alleen bij de mixservice de optie om aan te vinken dat je het geschroot wil hebben. Of ik het goed of fout zie maakt niet zoveel uit.
Geschrootte mout zou ik niet langer dan een week willen bewaren. Als je zoveel brouwt als ik moet je de restjes weggooien van de hele verpakkingen.
Dat maakt het ook duur en in elk geval zonde en niet duurzaam.

Groet,
Hans

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #9 Gepost op: 05-12-2014 10:22 u »
Ik zie alleen bij de mixservice de optie om aan te vinken dat je het geschroot wil hebben. Of ik het goed of fout zie maakt niet zoveel uit.

Maakt inderdaad niet uit, maar ik zie nu wel dat je gelijk hebt. Volgens mij is dit veranderd, want volgens mij was dit eerst niet zo. Nu kun je inderdaad alleen bij de mixservice aanvinken dat je de mout geschroot wilt hebben en dan betaal je een vaste kiloprijs van € 2,65 en het schroten kost dan nog € 2,- extra.
 
Die € 2,65 is voor speciale mouten niet zo erg, maar voor pilsmout gaat dat verschil toch wel oplopen. Als je per keer 4 tot 5 kg moet schroten heb je een goedkope schrootmolen wel snel terug verdiend...
 
Als je het geschroot moet bestellen kun je geen voorraad houden en moet je dus voor elke brouwsessie bestellen en verzendkosten betalen.
 
Mijn advies... ga zelf schroten  :brouwen:
 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #10 Gepost op: 05-12-2014 12:23 u »
Bij best brouw is mout ook geschroot te koop. € 3,50 / 1 kg ipv € 1,95.

Offline Sint Maarten

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Leven in de brouwerij! www.debierkaai.net
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #11 Gepost op: 05-12-2014 12:30 u »

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #12 Gepost op: 05-12-2014 15:45 u »
Ik heb een schrootmolentje te koop als jullie interesse hebben:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27399.0.html

Het is wel een schijvenmolen.

Graag een PM bij interesse.

Groeten,

Miguel.

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #13 Gepost op: 05-12-2014 20:55 u »
De schrootservice is een mooie service voor de eerste paar keer brouwen.
Dat gezegd hebbende is een eigen moutmolen toch wel een vereiste als je besluit verder te gaan met de hobby.

Citaat
Als je de mout niet al te lang van te voren bestelt en na jouw bestelling geschroot is, is dat geen probleem.
De mout wordt altijd op de dag van verzending geschroot.

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #14 Gepost op: 05-12-2014 21:00 u »
Citaat
Volgens mij is dit veranderd, want volgens mij was dit eerst niet zo.
Schroten was eerst inderdaad gratis.

De whiskystokers die 75 kilo geschrote mout per keer gingen bestellen hebben mij op andere gedachten gebracht.  :o

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #15 Gepost op: 05-12-2014 21:42 u »
Schroten was eerst inderdaad gratis.

De whiskystokers die 75 kilo geschrote mout per keer gingen bestellen hebben mij op andere gedachten gebracht.  :o

Je zou dat kunnen oplossen door een maximum te verbinden aan het gratis schroten. Bijvoorbeeld 10 kg.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #16 Gepost op: 06-12-2014 00:52 u »


Met een fatsoenlijke schrootmolen is het geen moeite.... ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.809
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #17 Gepost op: 06-12-2014 11:36 u »
Ik schroot inmiddels al 8 brouwsels met de brocante koffiemolen van mijn vrouw die toch al in de keuken hing.  :)  Dat gaat verassend goed, ik heb daar al meerdere keren 3 tot 4 kg per keer in geschroot en het resultaat is best wel goed volgens mij. De kafjes blijven aardig heel en ik heb geen filterproblemen.
 
Bij het schroten zet ik de molen op de meest grove stand en ik haal het hendeltje eraf en ik draai er een passend moertje (unc draad) op, waar ik dan de accutol op zet. Op de koffiemolen zet ik dan een maatbeker met een gat in de onderkant, zodat ik er wat meer mout tegelijk erin kan doen.

Maar met 4 kg ben ik toch wel 20 minuten tot een half uur bezig, dus ik wil wel graag een walsenmolen en die kosten nu ook maar rond de € 90,-. Bij Brouwmarkt is er nu al één met houten plaat voor € 89,50


Sander, dit deed ik eerst ook met zo'n koffiemolen. Gaat inderdaad best goed, maar je bent zo verrekte lang bezig met schroten.
Doe jezelf een plezier en koop een walsenmolen, dan is het karwei in 5 minuten gepiept. Bovendien gaat het filteren daarna veel sneller, beter makkelijker. De walsenmolen is één van mijn beste aankopen ooit!!

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wel of niet zelf schroten
« Reactie #18 Gepost op: 06-12-2014 17:54 u »
Sander, dit deed ik eerst ook met zo'n koffiemolen. Gaat inderdaad best goed, maar je bent zo verrekte lang bezig met schroten.
Doe jezelf een plezier en koop een walsenmolen, dan is het karwei in 5 minuten gepiept. Bovendien gaat het filteren daarna veel sneller, beter makkelijker. De walsenmolen is één van mijn beste aankopen ooit!!
26 januari ben ik jarig  Ik moet nog even geduld hebben.

Tags: schroten