Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vraag over amylasen  (gelezen 417 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stakker33

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vraag over amylasen
« Gepost op: 15-12-2019 15:43 u »
Goededag medebrouwers!

Ik zwerf hier nu al een behoorlijk tijdje rond (2015/2016) zonder een account aan te maken.
Heb hier al flink wat informatie van afgehaald, waarvoor dank!
Maar ik begin toch wat vragen te krijgen om dieper het brouwproces in te gaan dus ik dacht het is maar eens tijd om een account aan te maken.
Dus bij deze gegroet allen!

Ik ben een beetje aan het spelen en denken om een tarwe/honing bier te maken.
Ik ben uitgegaan van het verhaaltje wat hier staat: https://www.hertogjan.nl/bieren/weizener/
 
Dus een Duitse weizen hop en mout stort, witbier gist en de smaakmakers koriander en sinaasappelschil zonder het gruit.

Ik wil hierbij een vleugje honing smaak aan toevoegen door zo'n 200 g honing op 10 liter wort toe te voegen bij begin nagisting.
Het plan is om een splitbatch bij het begin nagisting te gaan doen omdat ik niet weet hoe dit bier zonder honing zal smaken dus 10l/10l.

Nu ben ik bang dan het bier iets te ver door zal gisten en het bier iets te droog wordt door de honing.
Zou ik dit op kunnen vangen door vooral in de alfa-amylasen te gaan maischen? En hopelijk toch nog een redelijk fris biertje te krijgen?
Dus bijvoorbeeld: Beta - 10 min, Alfa - 45min en dan uitmaischen

Wat zijn jullie ideeŽn hierover?
Andere opmerkingen/vragen/ideeŽn altijd welkom!

Ik heb het begin SG iets lager gezet omdat ik rond de 5-5,5%alc wil uitkomen met de honing erbij

Bij voorbaat dank.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0098
Naam receptHoning Tarwe Bier
Brouwdatum28-11-2019
BierstijlWitbier
Volume21,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,40 lWater uit Arnhem2019
2,73 gCaCl2
2,00 gCaSO4
4,30 mlMelkzuur
10,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
96 mg/l3 mg/l9 mg/l94 mg/l46 mg/l69 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,82 kgLichte tarwemout - Wheat MDDingemans3 EBC60,0 %
1,88 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.4,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,6 gHallertau Traditionpellets5,8%75 min.10,5 IBU
11,5 gHallertau Traditionpellets5,8%10 min.2,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,35 gKorianderzaadspecerijkoken
10,50 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
Belgian Wit (M21) bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
Re: Vraag over amylasen
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2019 17:12 u »
20 g/L honing levert ca. 10 mL/ L  = 1,0 vol% alc op.
Ik zou het maischschema niet wijzigen.

Groet, Paul

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Vraag over amylasen
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2019 17:51 u »
Vandaag 20 liter gebrouwen
5 kg pale ale, 2e dag vergisten gaat er 450 gram honing bij
Moet dus een echt honingbier worden.
Ben benieuwd

Offline Stakker33

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vraag over amylasen
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2019 18:42 u »
20 g/L honing levert ca. 10 mL/ L  = 1,0 vol% alc op.
Ik zou het maischschema niet wijzigen.

Groet, Paul

Dank voor je antwoord.

Vandaag 20 liter gebrouwen
5 kg pale ale, 2e dag vergisten gaat er 450 gram honing bij
Moet dus een echt honingbier worden.
Ben benieuwd

Klinkt goed! Heb je vaker met honing in bier gewerkt?

Tags: