Beste collega amateurbrouwers,
Bokbier Open Nederlands Kampioenschap.
Voor de tweede keer op rij zal het Bokbier Open Nederlands kampioenschap worden gehouden. De gelegenheid waar amateur bierbrouwers zich met elkaar kunnen meten.
Werd het kampioenschap in 2004 door het Groningse Biergilde georganiseerd, in 2005 zal de organisatie in handen zijn van De Koperen Tsjettel uit Friesland.
Dit uniek samenwerkingsverband tussen Groningers en Friezen zal jaarlijks het BONK afwisselend in Groningen of Friesland organiseren. Daarmee wordt de trend voor een nieuwe (noordelijke) biertraditie gezet.
Het BONK zal worden gehouden op 26 november 2005 in de Friesche Bierbrouwerij te Bolsward. Brouwer Aart van der Linden brouwde in 2004 het beste Nederlandse Bokbier, derhalve een passende plaats voor een Bokbier Open Nederlands Kampioenschap.
Vanzelfsprekend zal er een rondleiding gehouden worden in de brouwerij waarbij het thema zal zijn: “Hoe brouw ik het beste bokbier van Nederland”.
Inzendingen mogen zowel onder- als bovengistend zijn. Daarnaast van het type Meibok/Blonde Bok, Dubbelbok of "Gewone Bok". Denk aan commerciële voorbeelden uit de range Amstel Bock – Heineken Tarwebok tot Maasland Bok of het IJ Bokbier. Variatie mogelijkheden genoeg, als het maar een bokbier is.
Klasse
Biertype
Begin SG
EBU
EBC
Smaakomschrijving
Merken
C
Blonde Bo(c)k
of
Meibo(c)k
1060-1070
20-40
14-35
Geur: moutig, kruidig-hoppig.
Smaak: vol, moutig, bitterig tot bitter
Einbecker Mai-Ur-Bock(D)
D
Bo(c)kbier
1062-1068
15-30
40-100
Geur: karamelmoutig, zoetig, cacaoachtig. Smaak: moutig, bitterig-zoet, karamel.
Amstel, Einbecker Ur-Bock dunkel(D)
D
Dubbelbo(c)k
1068-1080
20-35
50-100
Geur: sterk mout, branderig, karamel. Smaak: bitterig, mout, karamel, soms fruitig
Brand Dubbelbok, Paulaner München Salvator(D)
De wedstrijd zal plaatsvinden op zaterdag 26 november 2005.
Het inleveren van de flessen kan plaatsvinden in de periode van 1 tot 19 november.
Op 19 november zullen de flessen worden opgehaald en is inschrijven niet meer mogelijk.
De inschrijving voor de wedstrijd kan plaatsvinden via de special "BONK website" die vanaf 1 september in de lucht zal zijn.
Op de door het Labo (Landelijk Amateur Bierbrouwers Overleg) beschikbaar gestelde website kan een digitaal aanmeldingsformulier worden ingevuld en zal nadere informatie over de wedstrijd te vinden zijn.
De wedstrijd zal in de middag plaatsvinden en naast een rondleiding door de Friesche Bierbrouwerij zal ook een bokbier proeverij
deel gaan uitmaken van het programma.
Het keuren van de bokbieren zal worden verzorgd door de keurmeesters van het
bierkeurmeestersgilde Zij zullen ook dit jaar garant staan voor een gedegen weging van de ingezonden bieren.
Graag wil ik u mede namens het Groningsch Bier- en Wijngilde uitnodigen om aan het Bokbier Open Nederlands Kampioenschap deel te nemen. In de eerste week van september zal nadere informatie over de website, inschrijving, inleveradressen etc. bekend worden gemaakt.
Met vriendelijke groet,
Hans Warning
Voorzitter de Koperen Tsjettel
Friesland.