Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te weinig bitterheid  (gelezen 4628 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Te weinig bitterheid
« Gepost op: 28-11-2014 09:48 u »
Hallo allen.
Ik heb een duvel gebrouwen, maar op een of andere manier is de bitterheid niet echt zoals hij zou moeten zijn.
Hij is inmiddels uitvergist, kan ik de bitterheid nog opkrikken door bijvoorbeeld nog hop te koken en daarmee bitterheid onttrekken aan de hop en dit water toevoegen aan het bier. Of misschien is er een andere optie.
Ik hoor het graag van jullie.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 413
  • Land: nl
  • Brouwen aan een betere toekomst
Re: te weinig bitterheid
« Reactie #1 Gepost op: 28-11-2014 10:25 u »

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: te weinig bitterheid
« Reactie #2 Gepost op: 28-11-2014 10:27 u »
Hop koken met water geeft niet voldoende bitterwerking.
Zo'n ge´someriseerd extract werkt beter. :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #3 Gepost op: 28-11-2014 10:46 u »
Hallo allen.
Ik heb een duvel gebrouwen, maar op een of andere manier is de bitterheid niet echt zoals hij zou moeten zijn.
Hij is inmiddels uitvergist, kan ik de bitterheid nog opkrikken door bijvoorbeeld nog hop te koken en daarmee bitterheid onttrekken aan de hop en dit water toevoegen aan het bier. Of misschien is er een andere optie.
Ik hoor het graag van jullie.

Je schrijft dat de bitterheid niet is zoals hij volgens jou zou moeten zijn.
Kun je het volledige recept geven en het begin en eind SG?
Het zal vooral aan je recept liggen dat je de gewenste bitterheid niet hebt gehaald.

Door hop lang genoeg te koken met water kun je hop isomeriseren. Het probleem dat er maar een beperkte hoeveelheid alfazuren oplossen en isomeriseren. In een flesje ge´someriseerd hopextract is de concentratie veel hoger dan dat wij met onze eenvoudige middelen kunnen bereiken. Daarom is zo'n flesje wel een goed idee.
Mijn ervaring is dat dit een uiterst redmiddel is. Je mis namelijk veel aromacomponenten als je zo'n flesje gebruikt. En je moet goed opletten, want voor je het in de gaten hebt is het bier onaangenaam bitter. Er gaat niets boven het gebruik van hopbloemen en -pellets.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #4 Gepost op: 28-11-2014 12:05 u »
Heren bedankt, ik ga hop extract bestellen en qua smaak komt het wel goed.
Ik ga gewoon koudhoppen. En het probleem zat hem inderdaad in het recept Jacques.
Gewoon te weinig hop toegevoegd en ook nog wat verdunt om het juiste SG te krijgen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #5 Gepost op: 28-11-2014 14:37 u »
Trouwens, is dat geisomeerde hop extract krachtig of gaat er al gauw aardig wat in om de bitterheid van 27 liter bier op te krikken, dit zit ik me eigenlijk nu af te vragen.

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #6 Gepost op: 28-11-2014 17:21 u »
Het is best sterk spul. De benodigde hoeveelheid voor een bepaalde hoeveelheid punten bitterheid staat op de fles.

Doe eens een druppel in een half glas bier en drink de andere helft ernaast.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #7 Gepost op: 28-11-2014 17:47 u »
Goeie tip, dat is gelijk weer zo'n leermoment.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #8 Gepost op: 30-11-2014 15:53 u »
Hoeveel dagen zijn er eigenlijk nodig om alle smaak uit de hopbloemen te halen, is een paar dagen genoeg of moet ik op een langere tijd rekenen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #9 Gepost op: 30-11-2014 17:16 u »
Hoeveel dagen zijn er eigenlijk nodig om alle smaak uit de hopbloemen te halen, is een paar dagen genoeg of moet ik op een langere tijd rekenen.

Onder welke omstandigheden bedoel je? Koken van het wort? Drooghoppen? Maken van een hopextract?

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #10 Gepost op: 30-11-2014 20:30 u »
Sorry Jacques, ik bedoel met koudhoppen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te weinig bitterheid
« Reactie #11 Gepost op: 30-11-2014 21:32 u »
Sorry Jacques, ik bedoel met koudhoppen.

Ok. Heb je al gekeken bij de tag koudhoppen/drooghoppen?

Koudhoppen moet je niet te lang doen omdat op een bepaald moment te veel smaakstoffen uit de hop komen (je krijgt daardoor een groene grassige smaak). Hoe lang je het beste kunt koudhoppen ligt ook aan de temperatuur van het bier af. Bij een hogere temperatuur lossen meer stoffen op dan bij een lagere temperatuur.