Hallo allen.
Ik heb een duvel gebrouwen, maar op een of andere manier is de bitterheid niet echt zoals hij zou moeten zijn.
Hij is inmiddels uitvergist, kan ik de bitterheid nog opkrikken door bijvoorbeeld nog hop te koken en daarmee bitterheid onttrekken aan de hop en dit water toevoegen aan het bier. Of misschien is er een andere optie.
Ik hoor het graag van jullie.
Je schrijft dat de bitterheid niet is zoals hij volgens jou zou moeten zijn.
Kun je het volledige recept geven en het begin en eind SG?
Het zal vooral aan je recept liggen dat je de gewenste bitterheid niet hebt gehaald.
Door hop lang genoeg te koken met water kun je hop isomeriseren. Het probleem dat er maar een beperkte hoeveelheid alfazuren oplossen en isomeriseren. In een flesje geïsomeriseerd hopextract is de concentratie veel hoger dan dat wij met onze eenvoudige middelen kunnen bereiken. Daarom is zo'n flesje wel een goed idee.
Mijn ervaring is dat dit een uiterst redmiddel is. Je mis namelijk veel aromacomponenten als je zo'n flesje gebruikt. En je moet goed opletten, want voor je het in de gaten hebt is het bier onaangenaam bitter. Er gaat niets boven het gebruik van hopbloemen en -pellets.