Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2014 B2  (gelezen 3860 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2014 B2
« Gepost op: 22-11-2014 17:32 u »
OBBK 2014 B2

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  5 april 2014
Botteldatum:  6 mei 2014

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: American Amber Red

Dit bier is de aangelengde versie van de Imperial Red Ale uit de D-klasse.

Gebrouwen is 25 liter Imperial Red Ale met een O.S.G. van 1080.
Deze 25 liter is na de hoofdvergisting verdeeld over 2 flessen t.b.v. de nagisting.
En fles met 10 liter bier is na de navergisting overgeheveld in een bottelemmer met daarin 3 liter gekookt en afgekoeld water + bottelsuiker.
Dit is nu de OBBK 2014  B2 versie.

Onderstaande is het recept van de 25 liter Imperial Red Ale:
Begin SG: 1080
Eind SG: 1014
Berekende kleur:  60 EBC
Berekende bitterheid:  65 EBU
Aantal liters wort:  28.8  (gerekend na koken)

Mout / Graan
4000  gram  Pale Ale mout 7 EBC
2500  gram  Pilsmout 3 EBC
1250  gram  Munchenermout 15 EBC
450  gram Cara-amber 60 EBC
670  gram Cara-Crystal 120 EBC
46  gram Chocolade mout 800 EBC

Suikers
477 gram kristal suiker

Water
Brouwwater:  31.3 liter
Spoelwater:  12.7 liter
Totaal:  44 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.5

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L
Toevoeging van minerale zouten:
Calciumchloride:  2.5 gram
Calciumsulfaat: 14.1 gram
Deze hoeveelheden toegevoegd aan 44 liter water (brouw- en spoelwater).
Geen aanzuring van water met melkzuur of ander zuur.

Maischschema:
Temperatuur in C:  65/78
Tijd in minuten :     90/5

Hop
Cascade bloemen  7.7%, 48 gram (13 IBE), FWH
Amarillo bloemen  8.9%, 80 gram (50 IBE), FWH
Amarillo bloemen  8.9%, 12 gram (2 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 80 min
Kookpaninhoud:  50 Liter

Gist
Lesaffre:  U S-05 (2 zakjes).
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid).
Niet belucht.

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  6 dagen;  start bij 20 C oplopend naar 22.5 C (koelkast , UT100)
Nagisting 25 dagen bij 21 C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs B- klasse 90 punten.
Dit bier is aangelengde versie van de Imperial Red Ale (D klasse).

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: OBBK 2014 B2
« Reactie #1 Gepost op: 22-11-2014 18:08 u »
Mooi experiment om een klasse-D bier te verdunnen naar een klasse-B bier en dan ook nog in de prijzen te vallen!

Tags: