Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel met Fermentis Abbeye  (gelezen 7095 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Dubbel met Fermentis Abbeye
« Gepost op: 15-11-2014 14:42 u »
Beste brouwers

Voor de eerste maal wil ik de Fermentis Safbrew abbeye gist gaan gebruiken om een droog dubbel abdij bier met een mooi moutkarakter te maken. De challanger hop komt uit eigen tuin en mag een beetje aroma en bitterheid gaan geven. Hebben jullie nog tips om een mooi droog bier te krijgen maar toch een mooi mout karakter over te houden.

Alvast bedankt voor de input. Het brouwen gaat morgen gebeuren.

Ad  :shelp:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#25
Naam receptdubbel dikke cornelia 2
Brouwdatum16-11-2014
BiertypeDubbel
Volume15,4
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)51 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement80,3 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
13,00 lWater uit Almere muziekwijk
1,00 mlMelkzuur
10,21 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l2 mg/l9 mg/l88 mg/l8 mg/l10 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,432 kgPilsmout 33 EBC52,7 %
1,154 kgPalemout 7 EBC8 EBC25,0 %
0,277 kgKandijsuiker (bruin)10 EBC6,0 %
0,231 kgCaramŁnch type 2110 EBC5,0 %
0,231 kgSpecial B391 EBC5,0 %
0,231 kgMunchenermout 15 EBC16 EBC5,0 %
0,060 kgChocolademout900 EBC1,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 įC1 min.40 min.3,0 l/kg
Stap 272,0 įC1 min.20 min.3,0 l/kg
Stap 378,0 įC1 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gNorthern Brewer (D)bellen10,0%90 min.31,4 IBU
11,0 gChallengerbellen5,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,00 gspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2 pak(ken)Danstar Abbeye ()bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2014 15:50 u »
Ik had 19,4 liter SG 1064 en 1 zakje Abbaye. Het eind SG werd 1008.
Ik vond het bijzonder dat het nog steeds vol smaakte. Ik had ongeveer dezelfde ingrediŽnten als jij alleen had ik er nog 460 gram zelfgemaakte kandijsiroop bijgedaan. Dus zonder blijft er denk ik een moutiger bier over.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.741
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2014 16:22 u »
Waarom wil je een dubbel eigenlijk droog maken?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.489
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2014 16:26 u »
Is die al verkrijgbaar dan?
Dacht dat die pas volgend jaar uitkwam?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2014 17:09 u »
Ik had 19,4 liter SG 1064 en 1 zakje Abbaye. Het eind SG werd 1008.
Ik vond het bijzonder dat het nog steeds vol smaakte. Ik had ongeveer dezelfde ingrediŽnten als jij alleen had ik er nog 460 gram zelfgemaakte kandijsiroop bijgedaan. Dus zonder blijft er denk ik een moutiger bier over.
Franske dank voor het delen van je ervaring. Ik heb nu de helft aan kandij suiker dus dan zal het wel goed komen met de moutigheid.

Waarom wil je een dubbel eigenlijk droog maken?
Mijn andere abdij bieren eindigde hoog in SG met S33. Ik vond deze bieren veel te vol van smaak. Een dubbel moet lekker vlot weg drinken dus mag hij wel wat droger zijn zodat het een sessie bier kan zijn.

Is die al verkrijgbaar dan?
Vol op verkrijgbaar bij de meeste brouwzaken.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.489
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2014 17:58 u »
Van de week heb ik een quadrupel gebrouwen met de fermentis safbrew abbaye.
Maar omdat hier al meer mensen mee gebrouwen hadden wilde ik de lallemand danstar abbaye proberen en heb toen rondgebeld maar was nog niet te krijgen werd mij verteld
begin volgend jaar pas.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2014 18:45 u »
Beste brouwers

Voor de eerste maal wil ik de danstar abbeye gist gaan gebruiken om een droog dubbel abdij bier met een mooi mout karakter te maken. De challanger hop komt uit eigen tuin en mag een beetje aroma en bitterheid gaan geven. Hebben jullie nog tips om een mooi droog bier te krijgen maar toch een mooi mout karakter over te houden.

Alvast bedankt voor de input. Het brouwen gaat morgen gebeuren.

Ad  :shelp:

Gist
HoeveelheidNaamType
2 pak(ken)Danstar Abbeye ()bovengist



is dat niet heel veel gist voor 15 liter bier?
 :degroeten:
Huygenmeester

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #7 Gepost op: 15-11-2014 20:26 u »
Van de week heb ik een quadrupel gebrouwen met de fermentis safbrew abbaye.
Maar omdat hier al meer mensen mee gebrouwen hadden wilde ik de lallemand danstar abbaye proberen en heb toen rondgebeld maar was nog niet te krijgen werd mij verteld
begin volgend jaar pas.
Vandaag nog in het koelschap bij Brouwmarkt zien staan  :brouwen:
is dat niet heel veel gist voor 15 liter bier?
Kan ook met 1 zakje volgens mr Malty. Ga het veranderen bedankt.  8)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #8 Gepost op: 16-11-2014 00:47 u »
Bedoel je de Fermentis Abbaye of echt Danstar Abbey?
Die laatste ben ik nog niet tegengekomen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2014 09:31 u »
Bedoel je de Fermentis Abbaye of echt Danstar Abbey?
Die laatste ben ik nog niet tegengekomen.
Helemaal gelijk RobinB en Hay ik bedoel de Fermentis Safbrew abbaye!
Sorry voor het misverstand titel aangepast.  :verbergen:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.489
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #10 Gepost op: 16-11-2014 10:56 u »
Ha ha maakt niks, eigenlijk jammer ben ook benieuwd naar de Danstar.
De quadrupel met de Fermentis Abbaye gist ga ik morgen overhevelen naar een schoon vat.
Nu ruikt ie weer normaal maar daar is een dag of 2 een lucht vanaf gekomen dan denk je dat komt nooit meer goed.
Succes.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #11 Gepost op: 06-12-2014 19:07 u »
Vandaag dit biertje gebotteld SG van 1068 naar 1017 een SVG van 75%. En natuurlijk even proeven. Ik heb  nog nooit een biertje zo naar zoethout en drop vinden smaken. Wel lekker maar erg zoethoutachtig. Zijn er meer die met deze gist een uitgesproken zoethout smaak hebben gekregen.  :weetniet:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.303
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #12 Gepost op: 06-12-2014 19:34 u »
Hmmm ik kwan van:

16 brix = 1063,5
7 brix = 1005

schijnbare vergistingsgraad 92%

Met een haast vergelijkbare mout stort alleen wel zoethout toegevoegd welke nu na 6 weken op fles naar de achtergrond verdwijnt vergist op 21 ļC.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #13 Gepost op: 06-12-2014 19:42 u »
Schijnbare vergistingsgraad 92%.


Dat is onwaarschijnlijk hoog met relatief weinig suiker in de stort. Of de SG metingen / brix metingen kloppen niet of er zou een infectie aanwezig kunnen zijn. Smaakt het wel goed?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #14 Gepost op: 06-12-2014 19:43 u »
Vandaag dit biertje gebotteld SG van 1068 naar 1017 een SVG van 75%. En natuurlijk even proeven. Ik heb  nog nooit een biertje zo naar zoethout en drop vinden smaken. Wel lekker maar erg zoethoutachtig. Zijn er meer die met deze gist een uitgesproken zoethout smaak hebben gekregen.  :weetniet:
Bijna exact wat het model van Geert ook voorspelt! ;D
Ik vind basterdsuiker ook wel wat droppigs hebben, zou het in dit geval ook van de bruine suiker kunnen komen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #15 Gepost op: 06-12-2014 19:45 u »
Bijna exact wat het model van Geert ook voorspelt! ;D
Ik vind basterdsuiker ook wel wat droppigs hebben, zou het in dit geval ook van de bruine suiker kunnen komen?

Die 92%?  Het model van Geert kun je toch alleen maar toepassen op je eigen brouwinstallatie omdat je het daarmee ijkt?


ps - ha het toegevoegde citaat van Adbrouwt was een Ninja-edit :)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #16 Gepost op: 06-12-2014 19:48 u »
Mijn dubbel haalde een svg van 83% met deze gist (1070-1012). Volgende week ga ik een fles openen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel met Fermentis Abbeye
« Reactie #17 Gepost op: 06-12-2014 19:52 u »
ps - ha het toegevoegde citaat van Adbrouwt was een Ninja-edit :)

Eigenlijk was mijn eerste reactie gewoon te traag, jullie twee kwamen er tijdens het typen tussendoor. :)

Tags: