Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 101  (gelezen 11643 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
101
« Gepost op: 14-11-2014 23:15 u »
Morgen word het volgend recept gebrouwen onder code 101 - even geen inspiratie voor een naam. Het wordt een Rochefort-achtige met wat meer donkere tonen op een slurry van de Belgian Abbey II

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept101
Brouwdatum15-11-2014
BiertypeQuadrupel
Volume17,0 l
Begin SG1,083 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
20,90 lWater uit Veghel
7,01 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,903 kgPilsmoutDingemans3 EBC76,5 %
0,513 kgMa´svlokkenSupermarkt3 EBC8,0 %
0,256 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %
0,160 kgSpecial BDingemans350 EBC2,5 %
0,064 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,0 %
0,513 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Tussenrust60,0 ░C5 min.5 min.3,5 l/kg
Amylaserust67,0 ░C1 min.45 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C1 min.1 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,1 gSelect Spaltbellen6,0%90 min.25,9 IBU
27,5 gSaazbellen2,7%60 min.9,1 IBU


Overige ingrediŰnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
400 ml slurryBelgian Abbey II (1762)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 101
« Reactie #1 Gepost op: 14-11-2014 23:32 u »
Ik zou de bitterheid opvoeren naar minstens 70 en zeker 3 - 5 g/liter hop in de wirlpool doen! En bij voorkeur Australische en/of Amerikaanse hop gebruiken Yummie... :brouwen: :biersmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #2 Gepost op: 14-11-2014 23:42 u »
Ik zou de bitterheid opvoeren naar minstens 70 en zeker 3 - 5 g/liter hop in de wirlpool doen! En bij voorkeur Australische en/of Amerikaanse hop gebruiken Yummie... :brouwen: :biersmile:

Viespeuk. Het moet een quadrupel worden. Niet zo'n bier dat na drie maanden z'n hoparoma kwijt is en dat daarna alleen nog maar strafbitter is ;D

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2014 00:00 u »
Dat is sterk. Ben vandaag bezig geweest om een recept voor een bier als Rochefort 10 samen te stellen. Denk dat ik deze leen. Wordt alleen water uit Rosmalen, niet Veghel. Vast een groot verschil.
Dank voor het delen William.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2014 00:01 u »
Iets dat nieuw is voor me: wat is de functie van ma´svlokken?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 101
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2014 00:08 u »
Iets dat nieuw is voor me: wat is de functie van ma´svlokken?

Zit zetmeel in, en levert dus suiker... Verder weinig smaak lijkt mij... :weetniet:

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2014 00:18 u »
Dat ziet er heel logisch uit. Kan dus ook met suiker, alleen voelt dat als valsspelen :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 101
« Reactie #7 Gepost op: 15-11-2014 00:21 u »
Er gaat sowieso aardig wat suiker in veel Belgisch bieren. Ik zie dat niet als valsspelen. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #8 Gepost op: 15-11-2014 09:31 u »
Ik gebruik het maiszetmeel omdat ik dit nog had liggen. Ik zou niet weten of het nog iets extra toevoegt boven suiker.

De maisvlokken heb ik voorverstijfseld (10% oplossing) en dan zie je dat het een hele mooie intens gele kleur heeft maar dat ga je in een quadrupel niet terugzien. Met die 5 liter maisslurrie kan ik ook direct de maisch verwarmen naar 67░C

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: 101
« Reactie #9 Gepost op: 15-11-2014 12:11 u »
Ik gebruik het maiszetmeel omdat ik dit nog had liggen. Ik zou niet weten of het nog iets extra toevoegt boven suiker.

De maisvlokkrn eb ik voorverstijfseld (10% oplossing) en dan zie je dat het een hele mooie intens gele kleur heeft maar dat ga je in een quadrupel niet terugzien. Met die 5 liter maisslurrie kan ik ook direct de maisch verwarmen naar 67░C
Volgende keer een piepertje meemaischen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2014 12:26 u »
Volgende keer een piepertje meemaischen?

Want?

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #11 Gepost op: 15-11-2014 12:32 u »
Ik vermoed vanwege het zetmeel...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #12 Gepost op: 15-11-2014 12:40 u »
Ik vermoed vanwege het zetmeel...

Daar ga ik dan maar vanuit :)

Ik had trouwens een wat lager rendement dan normaal en wil toch wel het doel sg halen. In dit geval ga ik dan ook maar wat extra suiker toevoegen (150 gram). Ik had ook meer kandijsiroop kunnen kiezen maar dan wordt het waarschijnlijk iets tÚ gebrand.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #13 Gepost op: 15-11-2014 12:57 u »
Hier nog een collage van de kandijsiroop maken. Ik heb de drie-staps methode gebruikt met ammoniumfosfaat en daarbij verhit tot achtereenvolgens 143, 140 en 138░C met tussentijds blussen met water. Bij de laatste stap ben ik tot 116░C gegaan om het vloeibaar te houden bij kamertemperatuur maar zo dik dat het niet zo snel kristalliseert.

De geschatte kleurwaarde op basis van verdunning in water lijkt ongeveer 400-500 EBC. De foto's zijn van de eerste verhitting tot 143░C bij oplopende temperaturen, na blussen met water en het eindresultaat. De grootste kleuring zie je bij het blussen na de eerste stap.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #14 Gepost op: 15-11-2014 15:05 u »
Alles zit in het vat op een sg van 1085. De kandijsiroop was blijkbaar toch iets sterker dan verwacht (ik was uitgegaan van 70% suiker / droge stof)

De kandijsiroop heeft er een mooie appelfruitige geur aan gegeven en vooralsnog is het niet tÚ gebrand geworden. De kleur lijkt op het oog de 70EBC te halen wat voor de siroop 400 EBC zou betekenen.


Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #15 Gepost op: 15-11-2014 17:31 u »
Die kandijsuiker vind ik nog wat te spannend aangezien het maken van een gistslurry al nieuw is. 1 nieuw ding per keer, dus kandijsuiker in brokken ipv siroop voor mij.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #16 Gepost op: 15-11-2014 17:32 u »
Maar dank voor de handleiding, ga ik zeker toepassen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #17 Gepost op: 15-11-2014 17:34 u »
Maar dank voor de handleiding, ga ik zeker toepassen.

Kijk dan vooral ook naar het draadje van Adrie met wat nuttige tips.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: 101
« Reactie #18 Gepost op: 15-11-2014 17:37 u »
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12561.0
Deze bedoel je? Die ga ik eens doorspitten. Dank.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #19 Gepost op: 15-11-2014 17:39 u »

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 101
« Reactie #20 Gepost op: 16-11-2014 00:58 u »
Mooie collage!

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: 101
« Reactie #21 Gepost op: 16-11-2014 10:41 u »
Want?
Ik vermoed vanwege het zetmeel...
Inderdaad. Mais is ook niet echt een smaakmaker.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #22 Gepost op: 16-11-2014 10:44 u »
Inderdaad. Mais is ook niet echt een smaakmaker.

Aardappels had ik ook liggen maar zou deze eerst nog moeten schillen en 20 minuten koken om het zetmeel verstijfseld te krijgen. Vandaar mijn keuze :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #23 Gepost op: 16-11-2014 10:59 u »
De Belgian Abbey II slurry had er zin: binnen ÚÚn uur was de eerste koolzuurproductie gesignaleerd en nu na 20 uur is de vergisting al over de top (zie paarse lijn voor de koolzuurproductiesnelheid) en is de vergistingsgraad zo'n 40%. De

Ik was wat laag in temperatuur begonnen (19->20░C) om de gist in toom te houden maar laat de temperatuur nu oplopen naar 23░C


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 101
« Reactie #24 Gepost op: 22-11-2014 22:14 u »
Inmiddels heb ik dit bier overgeheveld op een sg van 1022. Het was een mooie vergisting waarbij pas na de piek van de vergisting bij langzaam verhogen van de temperatuur er veel schuim werd gevormd. In deze fase werden ook veel zoetige esters door de gist gevormd.

In de lagerfles heb ik twee bourbon vanillescheuten toegevoegd.


Tags: