Wat drijft er op/in mijn bier?

Gestart door bobvt, 10-11-2014 18:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bobvt

Tijdens het wort koken van het onderstaande recept viel mij op dat er een paar kleine snippers/vlokjes ontstonden in het bier die er bij het lauteren niet leken te zijn.
Ik heb overigens andere gist gebruikt dan aangeduid in het recept. Zijnde: de S-04.
https://www.brewtoad.com/recipes/hoppy-bob

Toen ik gisterenavond het bier hevelde zag ik iets wat leek op diezelfde schilfertjes... Wat zou dit kunnen zijn? Kaam? (zie foto's)
Mijn huidige plan is om vanavond met een gesteriliseerde zeef het bovenste laagje van het bier te filteren.

Het bier smaakte niet per se heel gek... ik haalde er een beetje een biscuitsmaak uit.. dat kan misschien een klein beetje muffig lijken... misschien hoort dat wel.

Wat denken jullie?
#wat_drijft_er_op_mijn_bier

bierhenkie

Ik denk dat je toch niet zo heel goed gefilterd hebt. Het lijken kleine stukjes kaf.

Bennemans

Of vlokjes gist wat er bovenop blijft drijven.

Jacques

Ik houd het op een beginnende kaaminfectie.

bobvt

Hmm... ik weet niet of het gist is... de vergisting is grotendeels voorbij. Ik verwacht niet dat het SG nog gaat dalen.

Ik probeerde net met een zeef die dingetjes te verwijderen, maar ze worden niet allemaal meegenomen. De zeef is te grof.

Als het een kaaminfectie zou zijn, hoe zou dat dan ruiken? Of beter: wat moet ik doen om eraf  te komen? Weer hevelen, maar niet alles over laten lopen?

Zou ik misschien het bier door een gesteriliseerde doek kunnen laten lopen?

Jacques

Door te filteren met een doek raak je kaam niet kwijt. De cellen zijn veel te klein...

Kaam kan een licht muffig aroma geven. Maar meestal merk je niet zo veel aan de smaak van het bier. Wel heb je vaak een mindere body door een kaaminfectie.

Hoe lang heb je het bier laten staan nadat de vergisting was afgelopen? Kaam kun je voorkomen door niet te lang te wachten met het bottelen van het bier.

bobvt

Ik heb het bier na 8 dagen geheveld.

Ik hoop dat het kafjes zijn... iemand nog ideeën over hoe ik die deeltjes uit mijn bier krijg? (Mocht het geen kaam zijn)

Jacques

Citaat van: bobvt op 10-11-2014  22:23 uIk heb het bier na 8 dagen geheveld.

Ik hoop dat het kafjes zijn... iemand nog ideeën over hoe ik die deeltjes uit mijn bier krijg? (Mocht het geen kaam zijn)

Dan heb je in ieder geval niet te lang gewacht.

Ik denk niet dat het kafjes zijn. Die zouden al lang bezonken zijn. En verder neem ik aan dat je wort niet met allerlei deeltjes gefilterd hebt na het maischen.

bobvt

Ja.. het gekke was dus dat het leek alsof het wort vrij helder was, maar na het bereiken van het kookpunt kwamen de deeltjes tevoorschijn.

Het maischproces is wel nog redelijk nieuw voor mij... dit was de 4e keer pas. En de eerste keer waarop ik mijn doel SG gehaald heb.

Het zou goed kunnen dat het kaam is natuurlijk, maar ik zou wel willen testen of dit echt zo is. Misschien toch filteren met een doek... of filter ik dan ook de gist eruit?

Ik snap dat als het kaam is, dat het dan terugkomt. Dat is dan misschien een mooie proef op de som?

Slecht idee? Goed idee?

bobvt

Dit geeft denk ik antwoord op mijn andere vraag: Wat zijn die deeltjes die tijdens het koken tevoorschijn kwamen.
http://www.homebrewtalk.com/f39/small-white-bits-floating-my-wort-333803/

Ik ga nog even door met zoeken.

Jacques

Citaat van: bobvt op 10-11-2014  22:39 uJa.. het gekke was dus dat het leek alsof het wort vrij helder was, maar na het bereiken van het kookpunt kwamen de deeltjes tevoorschijn.
...
Het zou goed kunnen dat het kaam is natuurlijk, maar ik zou wel willen testen of dit echt zo is. Misschien toch filteren met een doek... of filter ik dan ook de gist eruit?

Die vlokjes tijdens het koken zijn inderdaad eiwitvlokken. Die zakken uit, daar heb je geen last van.


Ook gist filter je niet uit met een doek. Door met een doek te filteren loop je het risico dat het bier geoxideerd raakt. Daar wordt het bier niet beter op...

bobvt

OK. Ik heb ergens nog een klein zeefje gevonden. Die was nog iets fijner.

Bij deze een foto van hoe het er nu uitziet.


Het aantal witte stukjes was al drastisch verminderd na het hevelen, viel me net op. Nu hopen dat het zo blijft.
Morgen wilde ik eigenlijk gaan drooghoppen.

Is dat nog bezwaarlijk als het bier in een dergelijke staat is?

Bedankt voor jullie hulp, guys! Ik heb er een boel aan.  :groots:

Jacques

Gewoon laten staan. Veel kun je er toch niet aan veranderen. Na het doorghoppen bottelen en evalueren.
Het mooie van onze hobby is dat we steeds opnieuw kunnen brouwen. Dus als het resultaat tegenvalt kun je het opnieuw proberen.

Gerb

Als het kaam is, dan gaat zeven je niet helpen. Ik zou juist adviseren om redelijk snel te bottelen wanneer het bier uitgegist is.

ciesvandekwis

Mij lijken het eerder harsrestjes van hop. In geval van kaam: niet wegkappen maar bottelen. 2-tal jaar geleden ook eens kaaminfectie gehad, gewoon in de fles en is lekker bier geworden. Tuurlijk dan geen jàren meer laten staan.

joosting87

Een aanvullende vraag. De topicstarter heeft het erover dat de witte deeltjes ontstonden tijdens het koken. Wort is dan toch steriel -> hoe kan er dan toch een kaaminfectie ontstaan?

Adbrouwt

Citaat van: joosting87 op 12-11-2014  16:20 uwort is dan toch steriel -> hoe kan er dan toch een kaaminfectie ontstaan?
Klopt maar probeer het maar eens steriel te houden dat is dus de grootste uitdaging. Eigenlijk zou je in een steriele omgeving alles willen doen. Ik vind het al verbazend hoevaak het goed gaat. Kaam is afkomstig van de candida albicans en die is vrij algemeen overal te vinden.

beermenke

Als het kaam is dan is de remedie, althans met wijn, hevelen en de fles tot ver in de hals vullen , daarop een klein laagje van enkele millimeters pure alcohol. Kaam heeft zuurstof nodig en op deze manier is die er nauwelijks. Een tijdje laten staan en dan bottelen. Succes

Brouwers

Citaat van: joosting87 op 12-11-2014  16:20 uEen aanvullende vraag. De topicstarter heeft het erover dat de witte deeltjes ontstonden tijdens het koken. Wort is dan toch steriel -> hoe kan er dan toch een kaaminfectie ontstaan?

Volgens mij zijn de witte stukjes die bij het koken zijn ontstaan gewoon trub (eiwitvlokken). Kan me niet voorstellen dat kaam 100 graden overleefd, laat staan ontstaat :D

Jacques

Citaat van: Brouwers op 12-11-2014  19:26 uVolgens mij zijn de witte stukjes die bij het koken zijn ontstaan gewoon trub (eiwitvlokken). Kan me niet voorstellen dat kaam 100 graden overleefd, laat staan ontstaat :D

Kaam overleeft die temperatuur ook niet. Zoals hiervoor is aangegeven is onze brouwplek nooit steriel. Zodra je onder de 40 ºC komt kunnen er allerlei micro-organismen overleven.

Citaat van: ciesvandekwis op 12-11-2014  15:13 uMij lijken het eerder harsrestjes van hop.

Die zie je vooral tijdens het begin van de vergisting en veel minder op het einde omdat deze uitzakken. De rand van het gistvat laat geen hoprestanten zien...

bobvt

Update: ik heb gisterenavond de hop toegevoegd... een paar pellets en een hopzakje met wat bloemen.

Ik heb er expres even mee gewacht, zodat ik kon zien of er een toename of afname van de drijvende deeltjes was.

Het leek erop dat er in ieder geval geen toename was. Ik zag wel een paar groepjes met bubbeltjes, maar dit is volgens mij vrij normaal. Binnen nu en 2 weken ga ik bottelen en dan weet ik meer.

Bedankt voor het meedenken.
@Jacques: bedankt voor de mooie woorden op 11 november.

Ik maakte me aan het begin even zorgen over kwaliteitsverlies, vooral omdat ik zo blij was met hoe het brouwproces deze keer verliep, maar nu heb ik goeie moed.

joosting87

Citaat van: Adbrouwt op 12-11-2014  19:03 uKlopt maar probeer het maar eens steriel te houden dat is dus de grootste uitdaging. Eigenlijk zou je in een steriele omgeving alles willen doen. Ik vind het al verbazend hoevaak het goed gaat. Kaam is afkomstig van de candida albicans en die is vrij algemeen overal te vinden.

Citaat van: Jacques op 12-11-2014  22:02 uKaam overleeft die temperatuur ook niet. Zoals hiervoor is aangegeven is onze brouwplek nooit steriel. Zodra je onder de 40 ºC komt kunnen er allerlei micro-organismen overleven.
 

Ja dat snap ik wel, maar het gaat erom dat die deeltjes ONTSTAAN tijdens het koken, zoals bobvt aangeeft. Dat er onder de 40 graden vanalles kan onstaan weet ik natuurlijk wel. Heb er op mijn werk genoeg mee te maken (steriel werken e.d.).

Dat er tijdens en na het koelen zo zuiver mogelijk gewerkt dient te worden is logisch... en dan kan kaam dus nog ontstaan. Dat begrijp ik ook. Maar dat die deeltjes tijdens het koken ontstaan... dat zal geen kaam zijn geweest. Dus zijn die deeltjes tijdens het koken eiwitten en dus andere deeltjes dan bobvt waargenomen heeft tijdens de nagisting. Is dat correct?

bobvt

Volgens mij is dat inderdaad de conclusie. Die eiwitten zouden al bezonken moeten zijn.

Aangezien ik nog niet genoeg ervaring heb om zelf te oordelen neem ik aan dat dit klopt.

Wellicht heb ik niet goed gedraaikolkt voordat ik het wort door de platenkoeler heb laten lopen. (Dus kafjes, eiwitten of hop die op de een of andere miraculeuze wijze niet willen zinken)

Misschien reageert de gist raar.

Misschien was de contacttijd van de Oxi-schnitzel niet lang genoeg en is er iets ontstaan zoals kaam, of een nieuwe levenssoort.

Ik heb ook belucht. Misschien zijn het stukjes keramische steen. :)

Ik zou het niet precies weten. Ik heb nu niet meer het idee dat de conditie van mijn bier in gevaar is.
De volgende keer met brouwen zal ik de deeltjes goed in de gaten houden.

RobinB

De eerste foto's doen me niet meteen denken aan kaam, maar ze zijn ook niet goed genoeg om het goed op te beoordelen.
Is er ook een vlies gevormd?

bobvt


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.