Weer een IPA? Jazeker want ze zijn gewoon te lekker!
Het doel is om met name de Nelson Sauvin er goed door te laten komen. Deze heeft een druif karakter. Er gaat 5 liter wort + 3 liter water (Spa) in de vergistingsfles. De gist gebruik ik omdat het profiel mij aanspreekt (ben er benieuwd naar):
https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=8Ik vraag me alleen af of de Marris Otter als basis genoeg is om deze berg hop te kunnen "dragen" (vaak zijn IPA's oranje of bruin van de kristalmouten)? Hierover hoor ik graag van de ervaren brouwers op dit forum.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 10 |
Naam recept | Nelson Simcoe IPA |
Brouwdatum | 07-11-2014 |
Biertype | Amerikaanse IPA |
Volume | 6,0 l |
Begin SG | 1,065 SG |
Berekende kleur (Morey) | 10 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 62 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 8,90 l | Water uit Zutphen |
4,03 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 66 mg/l | 12 mg/l | 66 mg/l | 215 mg/l | 94 mg/l | 41 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 2,700 kg | Pale mout. Maris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 100,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | 1 | 65,0 °C | 1 min. | 60 min. | 2,6 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 5,0 g | Simcoe | bellen | 11,2% | 30 min. | 7,8 IBU |
30,0 g | Nelson Sauvin | bellen | 12,0% | 10 min. | 19,5 IBU |
30,0 g | Simcoe | bellen | 11,2% | 10 min. | 18,2 IBU |
30,0 g | Nelson Sauvin | bellen | 12,0% | 0 min. | 16,3 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 1,00 g | Iers mos | klaringsmiddel | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 pak(ken) | Whitbread Ale (1099) | bovengist |