Bier met een verhaal: Eanske Brown ale

Gestart door Oscar, 26-03-2015 19:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Rond het jaar 1000, toen de 1e crafbeer revolutie net aan het opkomen was, was de Brown ale in
de kleine dorpjes in Twente (Oldenzaal, Denekamp, Hengelo, Almelo enz..) zeer populair. Het werd
in de loop der jaren volksdrank nr 1.

Rond het jaar 1300 trok de economie enorm aan, met name in Eanske! En zeker toen Eanske in
1325 zijn stadsrechten kreeg. In die jaren trokken steeds meer mensen richting Eanske om daar hun
geluk te proberen. Dit waren zeer barre tochten en natuurlijk werd er veel bier meegenomen om deze
barre tochten te overleven. Maar de mensen merkte dat het bier deze tochten niet kon overleven.
Dus besloten de brouwers om wat meer hop te gebruiken in hun bier om zodoende het bier langer houdbaar
te maken en te zorgen dat de mensen voldoende 'goed' bier hadden om de tocht tot een succes te maken.

Zo kwam het dus dat deze volksdrank al snel werd benoemd tot de Eanske Brown ale.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept1 Ounce Eanske Brow Ale : sonate in C#
KenmerkBV0120
Brouwdatum22-2-2015
BiertypeBrown Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater38,4 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater20,0 liter
Spoelwater18,4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur45 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid58 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC82,7 %5,250 kg8 EBC
Spelt mout (Bio)10,2 %0,650 kg5 EBC
Brown Malt7,1 %0,450 kg200 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade6,9 %28 gr90 minuten20 EBU
Centennial9,0 %28 gr45 minuten22 EBU
Chinook13,0 %28 gr15 minuten18 EBU
Columbus15,6 %28 gr0 minuten0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1275 Thames Valley Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter200 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,1 l/kg
272°C30 minuten3,1 l/kg
375°C1 minuten3,1 l/kg




Schuim:
Bij het inschenken vormt het bier een mooie volle en romige schuimkraag welke goed glasplakkend is en zeer stabiel.

Geur:
De geur van dit bier is fris, moutig, fijn hoppig met een licht citrus karakter.

Koolzuur:
Na het inschenken is er in het glas weinig koolzuur activiteit te zien, bij het proeven is er een fijne prikkeling in de mond waar te nemen. Voldoende voor dit bier.

Smaak:
De smaak van dit bier is vol, moutig, romig, licht iets karamellig met een fijne moutbitterheid. In de nasmaak blijft die bitterheid nog even aanwezig iets hangen. Het bier heeft een volle body en een licht plakkend mondgevoel.

 :brouwen:

Christiaan S

Ziet er smakelijk uit. Wordt dit een standaard bier in je collectie?

Oscar

Citaat van: Christiaan S op 26-03-2015  19:29 uZiet er smakelijk uit. Wordt dit een standaard bier in je collectie?

Dan zou ik zeker dit recept niet plaatsen. Nee dus... ;)

Christiaan S

Dan vraagt het om een kleine aanpassing en dan zelf proberen te brouwen. :brouwen:

bert braadslee

Dat zou ook wel heel erg reclame maken zijn voor een eigen commercieel product, om in de woorden van een mede-forummer te spreken:
"Dit lijkt ook wel een beetje op handel. Weer een grijs gebiedje...."

Leuk verhaaltje overigens!

In het kenmerk staat te lezen BVO120, staat de BVO hier voor biertje voor onderweg?

bierhenkie

Citaat van: bert braadslee op 26-03-2015  19:57 uDat zou ook wel heel erg reclame maken zijn voor een eigen commercieel product, om in de woorden van een mede-forummer te spreken:
"Dit lijkt ook wel een beetje op handel. Weer een grijs gebiedje...."

Leuk verhaaltje overigens!

In het kenmerk staat te lezen BVO120, staat de BVO hier voor biertje voor onderweg?
Ja, maar gezien het feit dat hij de receptuur vrijgeeft, en het verhaal, denk ik ook zeker niet dat dit een handelsbier van Oscar is. Dat schrijft hij zelf trouwens ook.

koffie

Citaat van: Oscar op 26-03-2015  19:35 uDan zou ik zeker dit recept niet plaatsen. Nee dus... ;)
Waarom niet ?

toon van den broek

Ja Oscar,

Van je commerciële bieren kan je gewoon het recept plaatsen. Is niks mis mee. We moeten onszelf ook niet te hoog aanslaan lijkt me.
Gewoon je best doen. Goed bier brouwen. En als een ander dat na wil maken: so what?
Tsja, en je verhaaltje over brown ale... Brouwers hebben vaak hele dikke duimen weten we inmiddels allemaal wel.

Groetjes, Toon.

Zooms

 ;D Haha Oscar,

Je duim is zeker een stuk korter geworden! Leuk verhaal heb je eruit gehaald  :groots:

Adrie

Schokkend nieuws eigenlijk. De Twentenaren waren Columbus voor! Herschrijf de geschiedenisboeken!  :o

Brouwers

Citaat van: Adrie op 27-03-2015  09:41 uSchokkend nieuws eigenlijk. De Twentenaren waren Columbus voor! Herschrijf de geschiedenisboeken!  :o
Leif Eriksson was sowieso de eerste :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.