Rond het jaar 1000, toen de 1e crafbeer revolutie net aan het opkomen was, was de Brown ale in
de kleine dorpjes in Twente (Oldenzaal, Denekamp, Hengelo, Almelo enz..) zeer populair. Het werd
in de loop der jaren volksdrank nr 1.
Rond het jaar 1300 trok de economie enorm aan, met name in Eanske! En zeker toen Eanske in
1325 zijn stadsrechten kreeg. In die jaren trokken steeds meer mensen richting Eanske om daar hun
geluk te proberen. Dit waren zeer barre tochten en natuurlijk werd er veel bier meegenomen om deze
barre tochten te overleven. Maar de mensen merkte dat het bier deze tochten niet kon overleven.
Dus besloten de brouwers om wat meer hop te gebruiken in hun bier om zodoende het bier langer houdbaar
te maken en te zorgen dat de mensen voldoende 'goed' bier hadden om de tocht tot een succes te maken.
Zo kwam het dus dat deze volksdrank al snel werd benoemd tot de Eanske Brown ale.
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | 1 Ounce Eanske Brow Ale : sonate in C# |
Kenmerk | BV0120 |
Brouwdatum | 22-2-2015 |
Biertype | Brown Ale |
Aantal liters | 25 |
Gewenst begin SG | 1060 (6,6 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 80,0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 38,4 liter |
Maischdikte | 3,1 l/kg |
Maischwater | 20,0 liter |
Spoelwater | 18,4 liter |
Kooktijd | 90 minuten |
Berekende kleur | 45 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 58 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Palemout 7 EBC | 82,7 % | 5,250 kg | 8 EBC |
Spelt mout (Bio) | 10,2 % | 0,650 kg | 5 EBC |
Brown Malt | 7,1 % | 0,450 kg | 200 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Cascade | 6,9 % | 28 gr | 90 minuten | 20 EBU |
Centennial | 9,0 % | 28 gr | 45 minuten | 22 EBU |
Chinook | 13,0 % | 28 gr | 15 minuten | 18 EBU |
Columbus | 15,6 % | 28 gr | 0 minuten | 0 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | 1275 Thames Valley Ale |
Gist toegevoegd als | Gist slurry |
Volume starter | 200 ml |
Beluchtingstijd | 0 uur |
Temperatuur giststarter | 20°C |
MaischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 63°C | 30 minuten | 3,1 l/kg |
2 | 72°C | 30 minuten | 3,1 l/kg |
3 | 75°C | 1 minuten | 3,1 l/kg |
Schuim: Bij het inschenken vormt het bier een mooie volle en romige schuimkraag welke goed glasplakkend is en zeer stabiel.
Geur:De geur van dit bier is fris, moutig, fijn hoppig met een licht citrus karakter.
Koolzuur:Na het inschenken is er in het glas weinig koolzuur activiteit te zien, bij het proeven is er een fijne prikkeling in de mond waar te nemen. Voldoende voor dit bier.
Smaak: De smaak van dit bier is vol, moutig, romig, licht iets karamellig met een fijne moutbitterheid. In de nasmaak blijft die bitterheid nog even aanwezig iets hangen. Het bier heeft een volle body en een licht plakkend mondgevoel.
