Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Ik heb welleens gehoord dat de twee gisten met elkaar gaan vechten en dat 1 gist altijd zal winnen waardoor het dus eigelijk geen nut heeft.
waarbij de vitaalste de overmacht wint. Maar beiden zullen hun invloeden laten gelden.
En dan is er nog het "sequentieel" enten van verschillende gisten (zoals Peter beschrijft), in de wijnwereld niet ongebruikelijk en daar meer en meer in opmars om toch een beetje "wilde" vergisting te simuleren.
In Engeland kun je Windsor/Nottingham gemengd kopen bij herverpakkers. Een soort van Saison kun je maken door T-58 en WB-06 te mengen.
Wat dat betreft is het net zo (weinig) informatief als zeggen dat je met een S. cerevisiae vergist hebt.
kleine verschillen in startsnelheid kan leiden tot enorme verschillen in uiteindelijke hoeveelheden en dus invloed op de smaak.
Misschien het beste om dan het brouwsel eerst te splitsen en pas (zuurstofvrij) te mengen als de gist in beide brouwsels de kans heeft gehad om zich flink te vermenigvuldigen, dus op het moment dat de hoofdgisting begint of misschien nog beter: na de gistingspiek. HansH
In dat geval, gewoon vóór bottelen een blend maken