Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gisten mengen?  (gelezen 5373 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jake99

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gisten mengen?
« Gepost op: 06-11-2014 14:39 u »
Nu was ik morgen van plan om een donker bier te maken met de 1762 Belg abbey II.
Door onvoorziene omstandigheden heb ik geen tijd om dit pak op te kweken (1 pak gaat niet genoeg zijn), nu heb ik nog een 3522 Belg ardennes liggen.
Kan ik deze nog activeren en bij voegen aan de abbey?

Anders zal men geactiveerd smackpak nog 7 dagen moeten blijven staan.

mvg,
Jan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: gisten mengen?
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2014 15:09 u »
Dat kan. Geen probleem. Je weet alleen niet meer hoe je uiteindelijke bier gaat smaken. Het zal eigenschappen van beiden gisten krijgen. Hopelijk sluiten die goed bij elkaar aan.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #2 Gepost op: 07-11-2014 01:20 u »
Ik heb welleens gehoord dat de twee gisten met elkaar gaan vechten en dat 1 gist altijd zal winnen waardoor het dus eigelijk geen nut heeft.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Gisten mengen?
« Reactie #3 Gepost op: 07-11-2014 07:41 u »
Volgens Whitelabs kun je dat gewoon doen en kunnen twee gistsoorten prima naast elkaar leven.
Hier een artikeltje over het mengen van gist:
http://www.whitelabs.com/content/using-multiple-yeast-strains

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Gisten mengen?
« Reactie #4 Gepost op: 07-11-2014 08:47 u »
Wyeast 'Denny's Favorite' is ook een mengsel.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #5 Gepost op: 07-11-2014 22:59 u »
Waar heb je die info vandaan?
Volgens mij is het gewoon n stam. :)

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Gisten mengen?
« Reactie #6 Gepost op: 07-11-2014 23:13 u »
Ik heb welleens gehoord dat de twee gisten met elkaar gaan vechten en dat 1 gist altijd zal winnen waardoor het dus eigelijk geen nut heeft.

Ik denk niet dat ze gaan vechten maar allebei hun (zo groot mogelijke) portie gaan opsnoepen, waarbij de vitaalste de overmacht wint. Maar beiden zullen hun invloeden laten gelden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2014 23:26 u »
waarbij de vitaalste de overmacht wint. Maar beiden zullen hun invloeden laten gelden.

Dat klopt, maar kleine verschillen in startsnelheid kan leiden tot enorme verschillen in uiteindelijke hoeveelheden en dus invloed op de smaak.
Daarnaast geldt een gezamenlijk gistprofiel alleen voor het eerste brouwsel.
Bij een volgende zal de startsamenstelling anders zijn, waardoor de eerder dominantere enkel nog dominanter zal worden.

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Gisten mengen?
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2014 23:50 u »
Dus niemand heeft het ooit geprobeerd hier? Zoveel liefhebbers en niemand met ervaring?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #9 Gepost op: 08-11-2014 00:10 u »
Jawel, is wel eens geprobeerd.
Gebruikt de zoekfunctie en gij zult vinden! ;D

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Gisten mengen?
« Reactie #10 Gepost op: 08-11-2014 15:40 u »
Inderdaad, zo heb ik een leuk stukje gevonden over Orval. Heel interessant. Dat moet ik eens proberen, 1 van mijn favorieten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #11 Gepost op: 08-11-2014 15:47 u »
Nu is Orval natuurlijk wel een geval apart.
De gist die zij in de nagisting/hergisting toevoegen is een heel andere soort met een heel duidelijk smaakeffect.

Van een mengsel van twee verschillende stammen van dezelfde soort, bijvoorbeeld allebei bovengist (S. cerevisiae) is een dermate groot effect minder snel te verwachten. :)

Offline Peter B.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisten mengen?
« Reactie #12 Gepost op: 08-11-2014 22:14 u »
Gisten kun je heel goed mengen voor het brouwen van een bier! Afgelopen weekend heb ik een saison gebrouwen met torulaspora delbrueckii (Zymaflora Alpha) de eerste 24 uur als hoofdgist en daarna  S. cerevisiae (Belle Saison) om het af te ronden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gisten mengen?
« Reactie #13 Gepost op: 08-11-2014 22:38 u »
In Engeland kun je Windsor/Nottingham gemengd kopen bij herverpakkers.

Een soort van Saison kun je maken door T-58 en WB-06 te mengen.

En dan is er nog het "sequentieel" enten van verschillende gisten (zoals Peter beschrijft), in de wijnwereld niet ongebruikelijk en daar meer en meer in opmars om toch een beetje "wilde" vergisting te simuleren.

Ingo

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Gisten mengen?
« Reactie #14 Gepost op: 09-11-2014 00:01 u »
En dan is er nog het "sequentieel" enten van verschillende gisten (zoals Peter beschrijft), in de wijnwereld niet ongebruikelijk en daar meer en meer in opmars om toch een beetje "wilde" vergisting te simuleren.
Ingo vertel welke gisten kun je sequentieel enten om een soort van wilde vergisting te simuleren?
Scheelt me weer een lambiek van 2 jaar te vergisten ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gisten mengen?
« Reactie #15 Gepost op: 09-11-2014 00:41 u »
In Engeland kun je Windsor/Nottingham gemengd kopen bij herverpakkers.
Een soort van Saison kun je maken door T-58 en WB-06 te mengen.
Komt mij een beetje over als lapmiddelen. :)

Het lijkt me overigens niet onwaarschijnlijk dat er binnen Torulaspora delbrueckii ook verschillende stammen zijn met ieder hun eigen smaakprofiel. Wat dat betreft is het net zo (weinig) informatief als zeggen dat je met een S. cerevisiae vergist hebt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gisten mengen?
« Reactie #16 Gepost op: 09-11-2014 08:20 u »
Wat dat betreft is het net zo (weinig) informatief als zeggen dat je met een S. cerevisiae vergist hebt.

En Danstar Windsor is net zo informatief als Zymaflore Alpha.


@Ad
Torulaspora delbrueckii (Sihaferm Nature, Zymaflore Alpha)
Kluyveromyces thermotolerans (Sihaferm Symphony)
Pichia Kluyveri (Hansen Frootzen)
Hanseniaspora uvarum
Metschnikowia fructicola
Candida zemplinina

En nog veel meer, google b.v. "yeast dynamics population"

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.289
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten mengen?
« Reactie #17 Gepost op: 09-11-2014 09:13 u »
kleine verschillen in startsnelheid kan leiden tot enorme verschillen in uiteindelijke hoeveelheden en dus invloed op de smaak.
Misschien het beste om dan het brouwsel eerst te splitsen en pas (zuurstofvrij) te mengen als de gist in beide brouwsels de kans heeft gehad om zich flink te vermenigvuldigen, dus op het moment dat de hoofdgisting begint of misschien nog beter: na de gistingspiek.
HansH
 

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Gisten mengen?
« Reactie #18 Gepost op: 09-11-2014 10:41 u »
Misschien het beste om dan het brouwsel eerst te splitsen en pas (zuurstofvrij) te mengen als de gist in beide brouwsels de kans heeft gehad om zich flink te vermenigvuldigen, dus op het moment dat de hoofdgisting begint of misschien nog beter: na de gistingspiek.
HansH
 
In dat geval, gewoon vr bottelen een blend maken  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.289
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten mengen?
« Reactie #19 Gepost op: 14-11-2014 21:00 u »
In dat geval, gewoon vr bottelen een blend maken  :)
Als de 2 gisten een verschillende eindvergistingsgraad hebben dan loop je het risico op ontploffende flesjes.
Eerder bij elkaar doen geeft de gist de kans om alle suiker te vergisten die er vergist kan worden.
HansH

Tags: gist