Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)  (gelezen 17423 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.379
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)
« Reactie #50 Gepost op: 13-12-2017 18:51 u »
Deze week ook een poging gedaan om een Champagne bier te brouwen.
Ik heb een keer een Karmeliet kloon gebrouwen waarbij de hergisting op fles was mis gegaan.
Veel te veel koolzuur en gushing, maar prima als champagnebier. Na goed koelen goed uit te schenken en een prachtige langdurige koolzuurstroom.
Het stond dus al een langere tijd op mijn lijstje om dit nog een keer te doen maar dan bewust  ^-^... Dus nu is mijn Orange Karma Brut is in wording.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)
« Reactie #51 Gepost op: 13-12-2017 23:34 u »
Zou voor 20 liter ook 1 zakje van 10 gr gist genoeg zijn, of zou je meerdere zakjes doen?

Ik denk dat die 10 gram ook voldoende zijn voor 20 liter, dat is met bier-korrelgisten vaak wel zo. Ik had het hele zakje toegevoegd omdat ik geen plannen had om een eventueel overblijfsel van de inhoud snel te gaan gebruiken (onder het motto baat het niet, dan schaadt het niet)

Hoeveel suiker heb je nog toegvoegd?

In totaal 250 gram kandij op 12 liter, dus 5/12 * 250 = 104 gram op 5 liter. Die 250 gram kwam van het recept.

Wat bedoel je precies met "iets extra's"?

Het bier was wat minder zoet waardoor je de smaak van de gebruikte gisten en dryhopping iets beter proeft. De nasmaak was enigszins droog maar neutraal (samen met de dryhop). Er waren behoorlijk wat geïnteresseerden voor, dus ik heb er zelf niet heel veel van kunnen proeven. Toevallig een paar weken terug mijn laatste flesje (met pijn in mijn hart) weggegeven.

Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)
« Reactie #52 Gepost op: 13-12-2017 23:49 u »
Ik heb nog wel een vraag met betrekking tot het bottelen: Zijn champagne-flessen daadwerkelijk nodig voor 'n brut-bier? Ik meende ergens gelezen te hebben dat omdat de champagne-gist erg ver doorgist er veel druk in de fles kan ontstaan als je het bier te vroeg bottelt. Bij een batch van 5 liter viel het namelijk nog wel te overzien, met die kurken en kooitjes, maar met 20 liter wordt dat bottelen een dagdeel werk.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.557
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)
« Reactie #53 Gepost op: 14-12-2017 00:08 u »
Hmm jullie overschatten de champagne gist nogal.
Het is gewoon een bottelgist, meer niet. Ze wordt door Belgische brouwers al jaren lang gebruikt als bottelgist. Van lang voordat Fermentis F2 bestond.

Deze gist kan een hergisting geven in een al alcoholische omgeving van ca 12 %.
Ze kan alleen enkelvoudige suikers vergisten.
Geeft weinig tot geen smaak.

Champagne is een witte wijn, die een hergisting krijgt. De wijn zelf is doorgaans niet vergist met champagnegist.
De hoeveelheid bottelsuiker voor champagne is veel hoger dan voor bier, daarom worden dikkere flessen gebruikt. Wijn schuimt veel minder dan bier, daarom kan dat.
Ook zijn de champagnekurken dikker dan bierkurken, ze kunnen zo de hogere druk vasthouden. Een champagnekurk in bier zou er enkel met een kurkentrekker kunnen worden uitgehaald. De druk in een bierfles is gewoon te laag om er uit te 'ploepen'.

Neem voor 10 gram suiker best champagneflessen en geen ciderflessen. Ciderflessen zijn eigenlijk sowieso al niet geschikt voor serieuze hergisting op fles.

Gebruik vooral niet teveel champagnegist. Het baat, maar schaadt ook.

Zo, genoeg info, nu zelf verder.

Offline Lange Möpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Champagnebier, een brouwverslag (met dank aan SIRiS)
« Reactie #54 Gepost op: 15-12-2017 12:42 u »
Het stond dus al een langere tijd op mijn lijstje om dit nog een keer te doen maar dan bewust  ^-^... Dus nu is mijn Orange Karma Brut is in wording.

Heb het recept gelezen, lijkt mij echt heel lekker! Benieuwd naar het resultaat. :proost:


Toevallig een paar weken terug mijn laatste flesje (met pijn in mijn hart) weggegeven.

Ben erg nieuwsgierig, maar jeetje wat wonen jullie allemaal ver weg!  ;)


Ik heb nog wel een vraag met betrekking tot het bottelen: Zijn champagne-flessen daadwerkelijk nodig voor 'n brut-bier? Ik meende ergens gelezen te hebben dat omdat de champagne-gist erg ver doorgist er veel druk in de fles kan ontstaan als je het bier te vroeg bottelt. Bij een batch van 5 liter viel het namelijk nog wel te overzien, met die kurken en kooitjes, maar met 20 liter wordt dat bottelen een dagdeel werk.

Ik wilde gewoon de nagisting op de mandfles gaan doen met champagnegist en daarna met 5 gr/liter in de hergisting bottelen.
Dit gewoon in een pijpje onder een kroonkurk/bierdopje.

Als je jongbier goed uitgegist is en je voegt maar 5 gram toe, dan maakt het toch niet uit of het met biergist of champagnegist vergist? die leveren bij de zelfde hoeveelheid bottelsuiker toch geen drukverschil op?  :weetniet:

Tags: