Hmm jullie overschatten de champagne gist nogal.
Het is gewoon een bottelgist, meer niet. Ze wordt door Belgische brouwers al jaren lang gebruikt als bottelgist. Van lang voordat Fermentis F2 bestond.
Deze gist kan een hergisting geven in een al alcoholische omgeving van ca 12 %.
Ze kan alleen enkelvoudige suikers vergisten.
Geeft weinig tot geen smaak.
Champagne is een witte wijn, die een hergisting krijgt. De wijn zelf is doorgaans niet vergist met champagnegist.
De hoeveelheid bottelsuiker voor champagne is veel hoger dan voor bier, daarom worden dikkere flessen gebruikt. Wijn schuimt veel minder dan bier, daarom kan dat.
Ook zijn de champagnekurken dikker dan bierkurken, ze kunnen zo de hogere druk vasthouden. Een champagnekurk in bier zou er enkel met een kurkentrekker kunnen worden uitgehaald. De druk in een bierfles is gewoon te laag om er uit te 'ploepen'.
Neem voor 10 gram suiker best champagneflessen en geen ciderflessen. Ciderflessen zijn eigenlijk sowieso al niet geschikt voor serieuze hergisting op fles.
Gebruik vooral niet teveel champagnegist. Het baat, maar schaadt ook.
Zo, genoeg info, nu zelf verder.