Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tips voor Sterke Bitterblonde  (gelezen 720 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Tips voor Sterke Bitterblonde
« Gepost op: 30-11-2017 22:07 u »
Hoi,

Ik wil komende zaterdag een kruising brouwen tussen een Sterke Blonde en een Bitterblond. Ik heb het volgende recept bedacht en ben benieuwd naar jullie verwachtingen, kritiek, tips, etc.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Sterke Bitterblonde
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume25,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Zutphen
18,10 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC50,0 %
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.2,3 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.2,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.2,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gMagnumbellen10,7%60 min.41,0 IBU
20,0 gWillamettepellets5,5%15 min.3,5 IBU
10,0 gWillamettepellets5,5%0 min.1,1 IBU


Gist
Windsor ()[/data][data]bovengist[/data]
HoeveelheidNaamType
[row][data]11,5 g



Ik hoor graag van jullie

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JoepH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #1 Gepost op: 30-11-2017 23:15 u »
Citaat
Ik hoor graag van jullie

Ik zou die eiwitrust eruit halen en voor de body de alfa-amylase iets verlengen.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #2 Gepost op: 01-12-2017 08:36 u »
Ik zou die eiwitrust eruit halen en voor de body de alfa-amylase iets verlengen.
Ik zou de body niet verhogen. Bij een bier met start SG 1.076 zonder suiker en de Windsor gist (die gist maar beperkt door) zal het zo al een bier worden om stevig op te kauwen.

Ik zou eerder wat suiker toevoegen of nog wat bitterder.

Hop komt niet echt stevig door bij deze gist, ik zou de late hopgiften verdubbelen.

Groet,
Hans

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #3 Gepost op: 01-12-2017 12:44 u »
Bedankt, ik wil hem lekker doordrinkbaar houden, dus weinig body. En ik wil hem iets blonder houden en fruitiger maken naast de bitterheid.

Ik heb het daarom wat aangepast

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Sterke Bitterblonde
Brouwdatum01-12-2017
BierstijlBlond
Volume21,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22,00 lWater uit Zutphen
7,57 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC91,7 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gMagnumbellen10,7%60 min.26,7 IBU
10,0 gMosaicpellets13,9%25 min.8,5 IBU
10,0 gWillamettepellets5,5%15 min.2,2 IBU
8,0 gWillamettepellets5,5%0 min.1,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gWindsor ()bovengist



Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.895
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #4 Gepost op: 01-12-2017 13:02 u »
Waarschijnlijk heb je het vinkje aanstaan bij giststarter, en heb je geen stappen ingevoerd. Als je dat vinkje uitzet, gaat het wel goed. Is een bugje waar al bekend is bij Adrie via het daarvoor bestemde topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #5 Gepost op: 01-12-2017 13:42 u »
Waarschijnlijk heb je het vinkje aanstaan bij giststarter, en heb je geen stappen ingevoerd. Als je dat vinkje uitzet, gaat het wel goed. Is een bugje waar al bekend is bij Adrie via het daarvoor bestemde topic.

Bedankt, opgelost

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.895
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #6 Gepost op: 01-12-2017 14:12 u »
Bedankt, opgelost

Graag gedaan.

M.b.t. je recept: Zelf zou ik de eiwitrust eruit halen, maar als jij deze stap altijd doet: lekker doen ;)
Verder niet veel aan te merken, lekker brouwen die hap :)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #7 Gepost op: 01-12-2017 23:36 u »
Volmout met de M-31 en geen eiwitrust zou mijn recept zijn. 😊  succes.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #8 Gepost op: 02-12-2017 09:51 u »
Ipv Danster is het T-58 geworden. De Danstar was niet op tijd voorradig

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #9 Gepost op: 02-12-2017 21:16 u »
Hij zit in het gistvat. In plaats van de geplande 21,8 liter is er 24 liter naar het gistvat gegaan en ipv een start SG van 1,075 heb ik een start SG van 1,069. Daar ben ik (gelet op het grotere volume aan wort best tevreden mee.

Ik ga de vergisting starten bij 19 graden. Zouden jullie deze nog flink omhoog schroeven met de T-58? Ik wil de esters eigenlijk voorkomen, dus ik gok dat ik mijn eigen vraag al beantwoord.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #10 Gepost op: 02-12-2017 21:27 u »
Temperatuur laag houden met t58 anders heb je helemaal geen schuimhoudbaarheid meer.
Door het hogere volume heb je wel een lagere bitterheid gekregen.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #11 Gepost op: 02-12-2017 21:33 u »
Ik ga de vergisting starten bij 19 graden. Zouden jullie deze nog flink omhoog schroeven met de T-58? Ik wil de esters eigenlijk voorkomen, dus ik gok dat ik mijn eigen vraag al beantwoord.

Ik ben om die rede begonnen op 16 graden, ik moet 'm aankomende week pas bottelen dus ik kan je nog niet zeggen of de opzet "minder esters" is gelukt op deze temperatuur.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #12 Gepost op: 02-12-2017 21:39 u »
Hmm... dan ga ik toch eerst maar eens terugkoelen naar 17.5 graden. Dan zien we wat het doet en dan kan ik altijd nog omhoog

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Sterke Bitterblonde
« Reactie #13 Gepost op: 09-12-2017 17:18 u »
Inmiddels op 1.016. Dat is het verwachte eind SG. Smaakt al goed!

Tags: