Kruiden Dubbel

Gestart door Thom, 15-12-2017 08:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Ik ben van plan om dit weekend een kruiden dubbel te brouwwen. Eigenlijk gewoon een normale dubbel alleen dan met kaneelstok erbij (of zouden andere kruiden erbij ook nog lekker zijn?). Nu is mijn vraag wat jullie van de hoeveelheid kaneel vinden en van de moutstort. Ik heb ook nog biscuitmout, crystalmout en brown mout.

Alvast bedankt! :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKruiden Dubbel
Brouwdatum26-11-2017
BierstijlDubbel
Volume10,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)41 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,50 lWater uit Almere
1,50 mlMelkzuur
5,35 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,10 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC67,0 %
0,31 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC10,0 %
0,19 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6,0 %
0,19 kgCara 120Dingemans120 EBC6,0 %
0,03 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,0 %
0,31 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 °C1 min.75 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,5 gMagnumbellen10,7%first wort hop19,9 IBU
5,0 gSaazpellets3,8%5 min.1,0 IBU
5,0 gPerlepellets3,5%5 min.1,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKaneelstokspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]5,00 gKaneelstokspecerijkoken
Belgian Abbey (M47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting22,0 °C


Hay

Ik heb een aantal weken terug een kerstbier gebrouwen daar zat naast kaneel ook honing en sinaasappelschil in, eigenlijk een beetje het recept van Blub.
Ik heb 10 gram kaneel op 20 liter gebruikt.
Nu vind ikzelf en een paar KENNERS hier van het forum dat de kaneelsmaak er iets teveel in zit.
Hoop dus dat dat nog een beetje wegtrekt.
Dus 5 gram op 10 l is misschien iets teveel.

mbroek

Citaat van: Hay op 15-12-2017  10:03 uIk heb een aantal weken terug een kerstbier gebrouwen daar zat naast kaneel ook honing en sinaasappelschil in, eigenlijk een beetje het recept van Blub.
Ik heb 10 gram kaneel op 20 liter gebruikt.
Nu vind ikzelf en een paar KENNERS hier van het forum dat de kaneelsmaak er iets teveel in zit.
Hoop dus dat dat nog een beetje wegtrekt.
Dus 5 gram op 10 l is misschien iets teveel.

Dat is ook wat ik eens heb ervaren. 1,5 gram / 10 liter maximaal.

Traploper

Heb zelf de CaraMunich nog niet gebruikt, maar voegt het iets toe om deze te gebruiken samen met de Cara120?

Hay

Cara munich en cara 120 is volgens mij precies hetzelfde.

Thom

Beter voor de zekerheid maar wat minder kaneel gebruiken: 4gram per 10 liter. Bedankt voor de antwoorden!
Citaat van: Hay op 15-12-2017  15:29 uCara munich en cara 120 is volgens mij precies hetzelfde.
Haha serieus? Ik was in de veronderstelling dat het verschillend was. :o Meer mensen die dit kunnen bevestigen?
Andere ideeën wat betreft moutstort? Als het twee gelijke moutsoorten zijn zou het een beetje stom zijn.

Easywoods

Citaat van: Thom op 15-12-2017  19:14 uBeter voor de zekerheid maar wat minder kaneel gebruiken: 4gram per 10 liter. Bedankt voor de antwoorden!Haha serieus? Ik was in de veronderstelling dat het verschillend was. :o Meer mensen die dit kunnen bevestigen?
Andere ideeën wat betreft moutstort? Als het twee gelijke moutsoorten zijn zou het een beetje stom zijn.

Ik heb Cara 120 gekocht in de veronderstelling dat het Cara munich is inderdaad... Zie "verander water in bier" blz.148  :brouwen:

Traploper

Natuurlijk zullen er wat verschillen zitten tussen verschillende mouterijen, maar in principe is het hetzelfde soort mout.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.