Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Fruitig blondje, overkill of niet?  (gelezen 368 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 428
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fruitig blondje, overkill of niet?
« Gepost op: 06-12-2017 17:06 u »
Dit weekend staat er een blondje op de planning en ik dacht aan deze lekker fruitig te maken met sinasappelschil, korianderzaad, Cascade hop en Ardennes Wyeast (staat al op te kweken). En het recept hieronder bedacht, al een keer eerder gebrouwen alleen toen met kristalsuiker, Saaz hop en t-58. Wellicht een beetje overkill aan 'fruitigheid' op deze manier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruitig blondje
Brouwdatum09-12-2017
BierstijlBlond
Volume40,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
47,37 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
2,53 gCaSO4
10,63 mlMelkzuur
9,99 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l12 mg/l45 mg/l147 mg/l63 mg/l64 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,64 kgPilsmoutDingemans3 EBC72,0 %
2,12 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
0,85 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,9 gMagnumpellets14,3%first wort hop14,2 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%30 min.7,0 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%5 min.1,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
30,00 gKorianderzaadspecerijkoken
50,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l + 2,0 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 06-12-2017 17:51 u »
Zonde om bij deze mooie gist zo veel kruiden te gebruiken. Sowieso zijn deze hoeveelheden voor mijn smaak veels te veel, maar als jou het lekker lijkt gewoon proberen.
Succes. :brouwen:

Offline Thom

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 06-12-2017 20:04 u »
Ik vond zelf 1 gram sinaasappelschil persoonlijk teveel. een halve gram per liter vind ik zelf beter. Maar ja, dat ben ik. Zelf lijkt het me lekkerder om bijvoorbeeld met Cascade koud te hoppen. Daar had ik laatst een blondje mee gemaakt met T-58 gist en daar was ik erg blij mee. :proost:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 06-12-2017 21:22 u »
Op welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 06-12-2017 21:50 u »
Op welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Ik zou gaan voor min 25C° Celsius, lekker veel esters... Koppijn bier ::)

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 428
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 06-12-2017 21:58 u »
Vorige keer een la choufe kloon geėnt bij 16c en vanzelf op laten lopen naar 21 ŗC. Die temperatuur aangehouden tijdens de nagisting.

Wellicht dat ik toch de toevoeging nog onder de loep ga nemen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 887
  • Land: be
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 07-12-2017 06:57 u »
Ik heb ook een biertje dat ik al  jaarlijks brouw en bevat 1 gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaasappelschil. (alle kruiden ook de sinaas door de blender gedraaid tot poeder zodat deze zo veel mogelijk smaak afgeven). En het is een blijvertje in mijn gamma. Veel kruiden hoeft niet een probleem zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRed Karma
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
21,44 lWater uit PIDPA westerlo
2,80 mlMelkzuur
11,99 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l35 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutBrewferm3 EBC31,7 %
1,33 kgHavervlokkenBrewferm2 EBC21,1 %
1,33 kgCara RedWeyermann50 EBC21,1 %
0,85 kgTarwemoutBrewferm3 EBC13,5 %
0,80 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC12,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gStyrian Goldingspellets4,2%70 min.5,4 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets4,2%15 min.20,6 IBU
76,0 gSaazpellets3,8%10 min.13,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerij10 min koken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerij10 min koken
3,00 gSupperMoss HBklaringsmiddel10 min koken


Gist
HoeveelheidNaamType
23.0gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist
1,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bottelgist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering5,0 °C





Tags: