Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil  (gelezen 2442 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Gepost op: 16-01-2017 19:31 u »
Met wat restjes wil ik graag het volgende receptbrouwen. Ik ben niet zeker van de hoeveelheid koriander en sinaasappelschil. Daarbij vraag ik me af hoe ik het alcoholpercentage kan verhogen zonder het start SG op te hogen? Iemand die mij kan helpen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4
Naam receptBlond
Brouwdatum15-01-2017
BierstijlBlond
Volume17,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,50 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
3,60 mlMelkzuur
11,58 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l0 mg/l5 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,539 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,0 %
0,504 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.45 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gSaazpellets3,8%90 min.8,9 IBU
12,0 gSpalt Selectbellen5,4%90 min.11,4 IBU
10,1 gSaazpellets3,8%15 min.2,0 IBU
10,0 gSpalt Selectbellen5,4%15 min.2,5 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,72 gKorianderzaadspecerijkoken
3,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #1 Gepost op: 16-01-2017 20:10 u »
Ik heb voor 17 liter Barley wine (10,9% alc)  5 gram koriander en 5 gram sinaasappelschil, 10 minuten meegekookt. Beide smaken zijn subtiel aanwezig. Of het alcoholgehalte in een bier invloed heeft op de smaak van de kruiden weet ik niet.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.355
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #2 Gepost op: 16-01-2017 21:36 u »
Als je iets meer alcohol wil, kies dan een andere gist. Als je de Fermentis Abbaye gebruikt, dan heb je gist die redelijk ver door gaat.

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #3 Gepost op: 17-01-2017 11:34 u »
En waarom dan niet gewoon suiker toevoegen voor meer alcohol, ja je begin SG wordt wat hoger... mjah so what, dat vergist toch wel ;).

Ander gist kan gelijk weer een andere smaak geven denk ik?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.355
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #4 Gepost op: 17-01-2017 11:45 u »
Klopt dat kan, maar aangezien er al 10% suiker in de stort zit, leek mij een andere gist een goede optie.

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #5 Gepost op: 17-01-2017 11:58 u »
Meer suiker geeft natuurlijk wel minder body... een andere gist kan weer een andere smaak geven.... Martijn zal toch echt zelf een beslissing moeten maken op deze  :weetniet:

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #6 Gepost op: 17-01-2017 12:39 u »
Als je veel vergistbare suikers wil hebben, zul je 3 kwartier moeten maischen op Ī 62,0 įC en niťt op 72,0 įC

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #7 Gepost op: 17-01-2017 18:51 u »
Dank je wel voor het meedenken. Ik had even de rede van mijn vraag moeten zeggen. Als ik naar de criteria van een blond kijk in BrouwHulp dan zit ik bijna aan de max van begin sg maar beneden het gemiddelde van het alcoholpercentage.

Als ik de Fermentis Abbaye gist selecteer kom ik op een % van 7,4. Geleerd dat gist dus ook een verschil kan maken :D

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #8 Gepost op: 17-01-2017 19:36 u »
Dank je wel voor het meedenken. Ik had even de rede van mijn vraag moeten zeggen. Als ik naar de criteria van een blond kijk in BrouwHulp dan zit ik bijna aan de max van begin sg maar beneden het gemiddelde van het alcoholpercentage.

Als ik de Fermentis Abbaye gist selecteer kom ik op een % van 7,4. Geleerd dat gist dus ook een verschil kan maken :D

Criteria mag je ook met een scheef oog naar kijken, smaakt het goed dan is het goed. Maar top, opgelost dus.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #9 Gepost op: 17-01-2017 19:52 u »
Buiten de criteria is voor mij zeker geen breukpunt, het viel me bij de vorige twee keren dat ik brouwde met BrouwHulp nog geen eens op. Maar ik probeer de basis van het brouwen te begrijpen, vandaar mijn vraag

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #10 Gepost op: 17-01-2017 21:45 u »
Ik leer ondertussen met je mee duseh ga zo door :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.091
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #11 Gepost op: 18-01-2017 21:59 u »
Meer suiker geeft natuurlijk wel minder body... een andere gist kan weer een andere smaak geven.... Martijn zal toch echt zelf een beslissing moeten maken op deze  :weetniet:

Dit blijft een hardnekkig misverstand...

Meer suiker betekent meer alcohol maar ook meer esters. Zowel alcohol als esters dragen bij aan de body van je bier.

Klopt dat kan, maar aangezien er al 10% suiker in de stort zit, leek mij een andere gist een goede optie.

In veel Belgische bieren zit aanzienlijk meer suiker dan 10%. Westmalle tripel is daar een mooi voorbeeld van.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 854
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #12 Gepost op: 18-01-2017 23:02 u »
In veel Belgische bieren zit aanzienlijk meer suiker dan 10%. Westmalle tripel is daar een mooi voorbeeld van.

Wat ook een misverstand is dat hobbybrouwers in percentage stort rekenen qua suikertoevoeging en de profs in percentage suiker bijdrage in het stamwort.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #13 Gepost op: 02-02-2017 19:28 u »
Hieronder mijn uiteindelijk recept welke ik morgen ga brouwen. Een vraag er over, is het echt nodig om 90 min te koken of kan ik ook zakken naar 60 min?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptKruidig blondje
Brouwdatum15-01-2017
BierstijlBlond
Volume22,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
3,43 mlMelkzuur
11,83 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l5 mg/l63 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC76,9 %
1,000 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC15,4 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.10 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.50 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
58,8 gHallertau Hersbrucker  pellets2,5%90 min.22,0 IBU
30,0 gSaazpellets3,8%15 min.4,6 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 795
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #14 Gepost op: 02-02-2017 20:24 u »
Ik kook altijd tussen de 60 en 70 minuten
Langer dan 70 lijkt mij nergens voor nodig of je wilt meer verdampen.
Ik ken mijn installatie onderhand dat ik weet met welke hoeveelheden ik straks 15 liter overhou. Kom ik 1 procentje alcohol te kort volgens gewenste berekening dan komt likkepot met de suikerpot 😉

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Blondje met koriander en zoete sinasappelschil
« Reactie #15 Gepost op: 15-12-2017 10:17 u »
Hoe was het resultaat uiteindelijk Martijn? Ik had zelf ook zoiets in gedachte voor de februari en maart maand. Beetje fris maar toch stevig.

Tags: