Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveelheid gist hergisting op fles  (gelezen 1694 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Laurent1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: be
  • Experimento!
Hoeveelheid gist hergisting op fles
« Gepost op: 30-10-2014 20:40 u »
Hoe kan je best weten welke hoeveelheid gist op welk moment nodig hebt voor de hergisting op fles, zonder te veel gist over te houden op de bodem?
Als amateur is het me opgevallen dat de hoeveelheid gist op de bodem beduidend groter is dan wanneer je een flesje koopt uit de winkel.
In functie van het brouwproces varieert dit uiteraard.
Wat voor mij het beste heeft gewerkt tot nu toe is: 7 dagen hoofdvergisting, 7 dagen lageren en 2 dagen coldcrashen. Telkens tussen elke stap overhevelen zonder de bodemlaag gist.
Iemand een magische formule?  ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveelheid gist hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2014 22:35 u »
Niks toevoegen (bottelgist), je bier goed laten klaren (liefst in een ander vat) en daarna nog bottelen uit een bottelvat waarbij je ook zo goed als geen (zichtbaar) gist meeneemt.

In het jongbier zweeft nog voldoende gist voor de hergisting. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.448
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveelheid gist hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2014 22:46 u »
Het klopt dat in flessen commerciŽle bieren weinig te vinden is. De commerciŽle brouwers proberen zo min mogelijk gist in de fles te krijgen om zo de negatieve effecten van de gist op de smaak en  schuimhoudbaarheid te beperken. Soms is het zo weinig dat je het gistlaagje bijna niet ziet.

Een magische formule heb ik niet. Aan de ene kant heb je voldoende actieve gist nodig voor vlotte hergisting terwijl je ook niet te veel gist in je fles wilt hebben.
Wat goed werkt is je bier na de nagisting nog een paar dagen goed koud te zetten (rond 0 ļC) . Veel gistcellen zakken dan uit en de gist die je bij het overhevelen meeneemt naar het bier hebben dan weinig ingeteerd op hun reservestoffen. Daardoor kunnen ze het bottelsuiker vlot kunnen vergisten. Als je het bier helder laat worden door het wekenlang bij kamertemperatuur te laten staan teren de gistcellen meer in op hun reservestoffen en kan de hergisting moeizaam verlopen.