OBBK 2014 C2 - Double IPA

Gestart door Ralph, 29-10-2014 21:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ralph

Excuses dat het wat verlaat is, maar hierbij alsnog het recept waarmee ik onlangs op het OBBK de 2e prijs in de klasse C heb gewonnen. Een stevige hopbom kan ik wel stellen :).

Een paar opmerkingen/toevoegingen:
Ik heb het erg magertjes gedaan met de gist; een volgende keer zou ik toch echt meer toevoegen.

Dryhoppen heb ik op 15/16 graden gedaan (1 week). Naaste de Amarillo heb ik nog extra koudhop toegevoegd: 44 g Cascade + 42 g Chinook. Hiermee kwam ik uit op 7 g/L.
Na het koudhoppen heb het nog een paar dagen gekoeld op 8 graden.

Persoonlijk vind ik de alcoholscherpte iets te aanwezig in dit bier, maar deze is na een maandje wel iets gezakt. Na openen vliegt het citrusaroma je tegemoet! :)

 :brouwen:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk015
Naam receptHopDamn!
Brouwdatum09-06-2014
BiertypeImperial IPA
Volume16,5
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)63 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Water14,11 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,750 kgPale Ale moutHolland Malt6 EBC72,5 %
1,000 kgPilsmoutHolland Malt3 EBC15,3 %
0,800 kgMünchenermoutDingemans15 EBC12,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
stap 166,0 °C1 min.90 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gCascadebellen7,5%90 min.19,8 IBU
20,0 gCentennialbellen8,8%90 min.18,5 IBU
20,0 gCascadebellen7,5%60 min.14,8 IBU
20,0 gAmarillobellen10,2%15 min.9,9 IBU
20,0 gAmarillobellen10,2%koudhop0,0 IBU
15,0 gAmarillobellen10,2%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBRY-97 ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Start nagisting11-06-2014
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering13-06-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte9,1 vol.%


Etn82

Bedankt voor het plaatsen! Heb het ook meteen een link in de index geplaatst.

Het is een mooi recept, die BRY-97 zal het inderdaad zwaar voor z'n kiezen hebben gekregen :-)

 :brouwen:


William

Dit was inderdaad een toppertje!

Etn82

Vrijdag heb ik een flesje Hopdamn! van Ralph gekregen, en vandaag had ik voor het eerst een kans om deze te proeven.

Visueel
Bij het uitschenken ontstaat er heel fijn 'romig' schuim wat een stevige kraag vormt die lang blijft staan. Het bier zelf is goudgeel tot licht amber van kleur. Al bij al een erg mooie presentatie waarvan je zin krijgt om te gaan proeven.

Geur
De citrus springt er inderdaad meteen uit! Ik ruik vooral veel limoen. Daarnaast neem ik ook een toast waar die waarschijnlijk van de münchener komt.

Smaak
Bij het proeven neem ik eerst vooral de moutige body waar, dan komt al snel weer een licht fris citrus zuurtje naar voren. Ook bespeur ik een klein 'alcohol sneertje', echter niet heel storend.

Afdronk
Na het doorslikken rolt het bier langzaam maar goed stevig bitter uit.

Opmerkingen
Een mooi biertje wat duidelijk goed gebrouwen is. Van de Amarillo zou ik meer grapefruit verwachten, maar dat is misschien al een beetje vervlogen in die 4,5 maand dat deze op de fles zit.

Ik vroeg me wel af welke 'Pale Ale mout' je van Weyermann hebt gebruikt en waar je deze vandaan hebt. Ik kan deze zo snel niet vinden bij de bekende leveranciers.

Ralph

Hey Etiënne,

Bedankt voor je proefnotitie! De pale ale mout die ik heb gebruikt is van Holland Malt. Ook de pilsmout is niet van Weyermann. Dit heb ik niet goed ingevoerd in BrouwHulp...

Jacques

Citaat van: Ralph op 25-11-2014  20:29 uHey Etiënne,

Bedankt voor je proefnotitie! De pale ale mout die ik heb gebruikt is van Holland Malt. Ook de pilsmout is niet van Weyermann. Dit heb ik niet goed ingevoerd in BrouwHulp...

Hoi Ralph,

Zou je het recept in het eerste bericht kunnen veranderen?

Ralph

Hoi Jacques,

Excuses, ik lees net je bericht pas. Ik heb hem even aangepast.

Jacques

Citaat van: Ralph op 01-01-2015  22:12 uHoi Jacques,

Excuses, ik lees net je bericht pas. Ik heb hem even aangepast.

Dank.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.