Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blondje  (gelezen 3685 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Blondje
« Gepost op: 27-06-2005 20:40 u »
Hoi mannen,

Volgende week ga ik lekker een weekje relaxen in Turkije met mijn vriendin... de week erop ga ik eindelijk weer eens brouwen! Ik heb het volgende recept in gedachten... lekker eenvoudig, zoals het hoort bij een blondje  :brouwen:

Recept voor   24 liter
Bitterheid      34 EBU
Kleur            15 EBC       

Pilsner      3 EBC      6000 gram
Munich     20 EBC     1000 gram

Northern Brewer      9,3 EBU      25 gram      60 min meekoken
Spalt Select             3,5 EBU      15 gram      60 min meekoken
Spalt Select             3,5 EBU      20 gram      15 min meekoken voor aroma

Gist            Wyeast Belgian Trappist (Westmalle)

Maischschema

45 / 15 op 62 oC en 73 oC

Hiermee ga ik uit van een begin SG van 1063 (mijn rendement is niet super, maar a la ;)) en een eind SG van 1011 (een vergistingsgraad van 82% moet haalbaar zijn bij dit maischschema).

Ik post de resultaten t.z.t.!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #1 Gepost op: 16-07-2005 15:57 u »
Zo, het brouwen zit er weer op!

Het was een voorspoedige dag, ik ben nog nooit zo vroeg klaar geweest! Het recept is praktisch hetzelfde gebleven... de Spalt Select bleek 3,7% alpha zuren te bevatten, dus ik heb een paar grammetjes minder 60 min gekookt.

Mijn opbrengst is alleen een liter meer, waardoor ik een SG van 1061 heb bereikt.

Giststarter 22 uur belucht, een mespunt Nutrivit toegevoegd en het brouwsel een kwartier geleden geent.. Ik laat jullie weten hoe e.e.a. verloopt :brouwen:

 :gistsmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #2 Gepost op: 16-07-2005 18:52 u »
Hoi Cas,

Ik durf te wedden dat je nu aan een biertje zit na zo'n lange dag.  :brouwen:  :proost:

Citaat
Spalt Select

Wat is dit eigenlijk voor soort hop Cas? Ergens mee te vergelijken?   :weetniet:
Nog nooit mee gebrouwen.

Groetjes,

Hoppie

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #3 Gepost op: 17-07-2005 13:35 u »
Hoi Hoppie,

Spalt Select is een vrij jong hopras (1991), volgens Ray Daniels is het ooit gekweekt om een vergelijkbaar aroma als Spalt, Saaz en Tettnanger te verkrijgen... Ik vind het persoonlijk sowieso erg moeilijk om hopsoorten te beschrijven, om een beetje feeling te krijgen met de smaken probeer ik gewoon bij ieder brouwsel een andere soort ;).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2005 16:32 u »
Hoi Hoi,

Ik heb vandaag mijn blondje overgeheveld naar de mandfles. Het SG was bij 22 oC 1014, niet verkeerd na een weekje!!! Het bier smaakte zeer goed, ik had persoonlijk meer esters verwacht bij een omgevingstemperatuur die wel opliep tot 27 oC...

Het beluchten van de giststarter heeft wederom weer bijgedragen aan gezonde en snelle vergisting, zie ook de gistkoek... Het doet me altijd zeer om deze in de WC te kiepen ;).   

Ik denk dat ik het brouwsel nog 2 a 3 weken laat lageren, hij is nog erg troebel. Verwachte eind SG is 1008 bij 22 oC. :pan: 

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #5 Gepost op: 12-08-2005 15:41 u »
Hoi Hoi,

Afgelopen woensdag heb ik 'm gebotteld...

Eind SG was 1010 bij 21 oC, niet zo hard doorgegist als verwacht... maar geen verkeerd resultaat :)

Nu eens kijken hoe ie smaakt over 2 weekjes.



Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #6 Gepost op: 28-09-2005 20:57 u »
Helaas heb ik het veel te druk gehad om een berichtje te posten... enuh de komende maand zal ik wel niet veel meer tijd hebben dan de afgelopen periode  >:(. Het kopen c.q. betrekkenen van een nieuwe woning slokt behoorlijk veel energie op, al is het 't 300% waard  :)!.

Het blondje is behoorlijk op smaak gekomen, ik vind hem alleen ietsje te bitter. Zodra ik de verhuisdozen heb uitgepakt ga ik weer een nieuw recept brouwen, t.z.t. zal ik weer meer te vinden zijn op het forum  >:D

tot gauw!!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #7 Gepost op: 28-09-2005 21:24 u »
Uhh.... Te bitter.
Effe kijken.  :o 34 EBU ! Ja, dat wil wel Cas.
Ach als je gesettled bent, kan je weer genoeg brouwen.
Net zolang dat het bier weer normaal smaakt; 15 EBU (Geintje)  ;)

Hey Cas, sterkte met de evt verbouwinkjes dan hè.

Groetjes,

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #8 Gepost op: 28-09-2005 21:32 u »

34 EBU met een eind SG van 1010 is wat mij betreft inderdaad iets te veel van het goede. Ik laat dit bier een paar maandjes op smaak komen.

 

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Blondje
« Reactie #9 Gepost op: 01-01-2006 17:09 u »
Hoi Cas,

En hoe smaakt dit biertje nu?

Herman

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2006 19:55 u »
Ik moet zeggen dat het bier een stuk beter in balans is gekomen qua droogheid / bitterheid. Het bier heeft alleen een lichte smaakafwijking die ik niet goed kan plaatsen. Het is een soort gras-achtig c.q. esterig smaakje of zo, misschien toch die hoge vergistingstemperatuur of zo (of een kleine infictie ???, het was natuurlijk midden zomer).

Als ik het recept nogmaals zou brouwen wordt de 60 oC rust 40 min, de bitterheid breng ik terug tot 30 EBU en de vergistingstemp mag niet boven de 22 oC komen.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #11 Gepost op: 18-03-2006 20:19 u »
Zo effe lekker Caspar z'n topic vervuilen Ha Ha.

Vandaag plots gebrouwen.
Een blondje met kleur 10 (beetje munich) en bitterheid 15 (Goldings).
Tijdens het brouwen dronk ik een Lazarus, en toen kreeg de inspiratie om er vanille in te doen, en
te bottelen met honing. Gelukkig had ik net toevalig nog een staafje vanille liggen waarvan ik
de helft heb gebruikt.
Het was niet echt sterk te proeven (bier leek wel wat zachter), maar zeer zeker wel te ruiken.
Als gist heb ik Unibrew voor blond zwaar bier gebruikt.
Volgens mij is dit hetzelfe als T58 van fermentis.
Want onderin naast het artikelnummer zag ik in kleine lettertjes T58 (kan geen toeval zijn).

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Blondje
« Reactie #12 Gepost op: 18-03-2006 20:34 u »
Zo effe lekker Caspar z'n topic vervuilen Ha Ha.

Vandaag plots gebrouwen.
Een blondje met kleur 10 (beetje munich) en bitterheid 15 (Goldings).
Tijdens het brouwen dronk ik een Lazarus, en toen kreeg de inspiratie om er vanille in te doen, en
te bottelen met honing.

Hey Hop,

Zo te lezen ben je weer lekker aan het experimenteren ;), op het ONK wil ik wel zo'n blondje proeven  :proost2:

Tags: