Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mangrove Jack's biergisten  (gelezen 137325 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #75 Gepost op: 15-01-2015 22:44 u »
Iemand al ervaring met de M44 gist?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.057
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #76 Gepost op: 15-01-2015 22:57 u »
Zoals Hoppenbrouwers al aangeeft moeten 2 zakjes van in totaal 20 gram toch voldoende zijn voor 20 liter.
Inmiddels loopt de vergisting nu, alleen redelijk traag...
Ik denk dat het gewoon te maken heeft zoals ik al eerder aangaf dat de gist door de leeftijd te weinig vitaal is.

Ligt ook aan het begin SG van je wort. Die heb ik niet gelezen in je berichten.

Waar ik op wilde wijzen is dat de zakjes van Mangrove Jack's minder gist bevatten dan bij Fermentis.

En verder is mijn ervaring dat je bij een ondergister meer gist moet gebruiken naar mate je kouder vergist. Mr Malty houdt daar geen rekening mee. Bij de informatie over de Fermentis ondergistende gisten wordt dit wel vernoemd. Het aardig te zien dat Fermentis per 100 liter wort 80 g adviseert als je vergist bij 15 C en 120 g als de vergistingstemperatuur op 12 C. Onder de 12 C zou je zelfs 200 tot 300 g bij 9 C moeten gebruiken.
Nu is de gist van Mangrove Jack's natuurlijk niet dezelfde dan bijvoorbeeld de Fermentis W 34/70 maar in het geval jouw koelkast aan het werken is onder de 12 C zou het toch kunnen zijn dat je te weinig gist hebt gent.   

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #77 Gepost op: 16-01-2015 00:24 u »
Net een potje steriele wort van 12.5 brix van mijn vorige brouwsel (1050, pale+munich mout) ca 300 ml gent met de M44 westcoast + roerwerkje in een 500 ml jampotje. Eens kijken wat de smaak en SVG gaat doen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #78 Gepost op: 16-01-2015 06:43 u »
Ligt ook aan het begin SG van je wort. Die heb ik niet gelezen in je berichten.

Waar ik op wilde wijzen is dat de zakjes van Mangrove Jack's minder gist bevatten dan bij Fermentis.

En verder is mijn ervaring dat je bij een ondergister meer gist moet gebruiken naar mate je kouder vergist. Mr Malty houdt daar geen rekening mee. Bij de informatie over de Fermentis ondergistende gisten wordt dit wel vernoemd. Het aardig te zien dat Fermentis per 100 liter wort 80 g adviseert als je vergist bij 15 C en 120 g als de vergistingstemperatuur op 12 C. Onder de 12 C zou je zelfs 200 tot 300 g bij 9 C moeten gebruiken.
Nu is de gist van Mangrove Jack's natuurlijk niet dezelfde dan bijvoorbeeld de Fermentis W 34/70 maar in het geval jouw koelkast aan het werken is onder de 12 C zou het toch kunnen zijn dat je te weinig gist hebt gent.   

Mijn begin SG was 1050 en ik ben de vergisting gestart met een temperatuur van 12 graden. Omdat er 2 dagen niets gebeurde heb ik de temperatuur verhoogd naar 14 graden. Als je kijkt naar de aanwijzingen van Fermentis (en er vanuit gaat dat dit ook geldt voor de gist van Mangrove Jack)  zou 20 gram dus net iets te weinig zijn geweest voor 12 graden.
De volgende keer voor de zekerheid dus maar 3 zakjes gebruiken...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #79 Gepost op: 21-01-2015 21:20 u »
Net een potje steriele wort van 12.5 brix van mijn vorige brouwsel (1050, pale+munich mout) ca 300 ml gent met de M44 westcoast + roerwerkje in een 500 ml jampotje. Eens kijken wat de smaak en SVG gaat doen.
Eindbrix=5.6. Dat betekent een SVG van ca 89%. Gist was niet gehydrateerd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #80 Gepost op: 24-01-2015 11:19 u »
Mijn Engelse IPA met de M79 Burton Union startte op 1,060 en eindigde op 1,010 (svg van 83,3%). Uiteraard was de gist in water gehydrateerd. Hoe het bier smaakt vertel ik wel als ie op druk is en enige tijd heeft gerijpt.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.791
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #81 Gepost op: 24-01-2015 11:24 u »
Uiteraard was de gist in water gehydrateerd.
Waarom is dat zo vanzelfsprekend?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.878
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #82 Gepost op: 24-01-2015 11:36 u »
Zie A3's profiel-onderschrift :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.791
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #83 Gepost op: 24-01-2015 12:59 u »
Zie A3's profiel-onderschrift :)
Dat verklaart nog niet waarom het vanzelfsprekend zou zijn. Er is genoeg discussie over geweest en er zijn genoeg experimenten geweest waaruit blijkt dat het verschil verwaarloosbaar is.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.878
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #84 Gepost op: 24-01-2015 13:28 u »
A3 is anders stellig in zijn mening dat het wel effect heeft, vandaar dat hij het vanzelfsprekend vindt. Inderdaad een eeuwigdurende discussie.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #85 Gepost op: 24-01-2015 13:59 u »
Zojuist heb ik mijn pils overgeheveld naar een mandfles voor de nagisting en natuurlijk heb ik het ook even geproefd. Het jongbier smaakt prima!!
Dus allemaal toch goed gekomen ondanks de hele trage start.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.791
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #86 Gepost op: 24-01-2015 14:50 u »
Zojuist heb ik mijn pils overgeheveld naar een mandfles voor de nagisting en natuurlijk heb ik het ook even geproefd. Het jongbier smaakt prima!!
Dus allemaal toch goed gekomen ondanks de hele trage start.
Hoe lang duurde het voordat hij echt goed aan de gang was en welk SG had je aan het eind van de hoofdvergisting?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #87 Gepost op: 25-01-2015 13:26 u »
Hoe lang duurde het voordat hij echt goed aan de gang was en welk SG had je aan het eind van de hoofdvergisting?
De vergisting begon pas na 3 dagen, maar kwam pas echt los na een dag of 5.
Het SG ben ik helaas vergeten te meten na de hoofdvergisting, ik zal het wel posten als ik ga bottelen.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #88 Gepost op: 25-01-2015 13:37 u »
Vandaag een Irish red brouwen en die vergisten met de M07 gist.
Zal het resultaat hier melden.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #89 Gepost op: 25-01-2015 14:23 u »
Gistermiddag gebrouwen met de MO3 Newcastle Dark Ale.
De vergisting kwam pas 's nachts op gang, ongeveer na 12 uur. Het waterslot staat nu flink te blazen.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #90 Gepost op: 25-01-2015 14:45 u »
De MO3 gist van Mangrove Jack's vind je terug onder twee namen, "Newcastle Dark Ale" en "UK Dark Ale". Verder dezelfde tekst op de pakjes, vreemd.

Bert

       

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.279
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #91 Gepost op: 25-01-2015 15:38 u »
Gisteren is mijn Alt gestart met Mangrove Jack's M79 Burton Union.
Vergisting kwam na een uur op 12 op gang. Wordt vervolgt...


ThomasM

  • Gast
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #92 Gepost op: 25-01-2015 16:07 u »
Waarom een alt met die gist?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.279
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #93 Gepost op: 25-01-2015 17:17 u »
Waarom een alt met die gist?

Omdat ik op een Duitse site vond dat deze ook geschikt is voor Alt en Klsch. Verder had ik alleen nog Danstar Nottingham liggen en die werd niet echt aangeraden voor een Alt

http://www.braupartner.de/shop/Trockenbier-Hefe_%285-M79%29_BURTON_UNION_%2810_gr%29.phtml

Dat heb ik nu geprobeerd en ik zal tzt mijn bevindingen terugkoppelen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #94 Gepost op: 25-01-2015 20:22 u »
Eind Brix=5.6. Dat betekent een SVG van ca 89%. Gist was niet gehydrateerd.
Ook eind SG gemeten: 1005, klopt volgens het boekje met de eind Brix - begin Brix. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen met de M44 gist.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #95 Gepost op: 27-01-2015 19:26 u »
Ik ben nu een Tripel aan het brouwen en ga deze zometeen vergisten met de M27 Belgian Ale.
De klimaatkast heb ik al ingesteld op 26.5 graden

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #96 Gepost op: 27-01-2015 19:31 u »
Ik twijfel voor mijn Saison tussen de M27 of de belle saison... Iemand een mening?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #97 Gepost op: 27-01-2015 19:40 u »
Ik twijfel voor mijn Saison tussen de M27 of de belle saison... Iemand een mening?
Gewoon de M27 eens proberen.

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #98 Gepost op: 27-01-2015 20:50 u »
Doen we. Ben benieuwd hoe jouw vergisting verloopt met de tripel! Zou de gist net zo lang doorgaan als de Belle Saison?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.923
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Mangrove Jack's biergisten
« Reactie #99 Gepost op: 27-01-2015 21:16 u »
Doen we. Ben benieuwd hoe jouw vergisting verloopt met de tripel! Zou de gist net zo lang doorgaan als de Belle Saison?
We gaan het zien. Ik zag op buitenlandse fora nogal wisselende reacties; de n vond het geweldig de ander helemaal niks.
Vorige jaar heb ik de Belle Saison gebruikt, daarbij had ik me inderdaad niet gerealiseerd dat deze gist blijft doorgaan, waardoor ik telkens heel veel schuim had bij het openen. Dus ook bij deze ga ik een beperkte hoeveelheid bottelsuiker toevoegen.

Tags: gist