Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Saison d'Abricots  (gelezen 3497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Saison d'Abricots
« Gepost op: 21-10-2014 14:38 u »
Enige tijd geleden heb ik het volgende bier gebrouwen dat ik jullie niet wil onthouden. Hij smaakt namelijk erg lekker. Eigenlijk is het een bier dat meer geschikt is voor de zomer, maar ook nu gaat hij er nog goed in.

Het idee was om een fruitsaison te maken met abrikozen. Verse abrikozen had ik niet, dus heb ik gedroogde van de natuurvoedingswinkel gehaald, omdat deze niet gezwaveld zijn. Eerst had ik 500 gram tijdens het koken toegevoegd (in vieren gesneden, 20 minuten meekoken), maar toen ik het wort proefde, zat er geen abrikozensmaak in. De stukjes abrikozen die achterbleven in de kookketel, smaakten echter sterk naar abrikozen.

Bij het overhevelen smaakte het bier totaal niet naar abrikozen. Toen heb ik weer 500 gram genomen, deze een kwartier in een beetje water gekookt, gepureerd en de puree toegevoegd bij de nagisting. Dat ging een stuk beter. De abrikozensmaak zat er sterk in. De combinatie met Simcoe aromahop en de Belle Saison gist is uitstekend.

Als ik wat aan te merken heb, is het dat het bier wellicht wat te droog is. Een klein zoetje zou bij de abrikozen wellicht wel lekker zijn. Aan de andere kant: deze drinkt wel erg lekker door.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP104
Naam receptSaison d'Abricot
Brouwdatum08-08-2014
BiertypeSaison
Volume27,5
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,003 SG
Schijnbare vergistingsgraad94,2%
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement74,8 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
25,00 lWater uit Zutphen
2,50 gCaSO4
6,02 mlMelkzuur
11,15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
89 mg/l12 mg/l66 mg/l209 mg/l94 mg/l97 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,300 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC59,1 %
0,860 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,4 %
0,610 kgCara-pilsWeyermann4 EBC10,9 %
0,310 kgCara 120Dingemans120 EBC5,6 %
0,500 kgAbrikoos (gedroogd)Groentenboer3 EBC9,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.35 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gMagnumbellen14,5%60 min.17,7 IBU
30,0 gSimcoepellets11,4%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,40 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gBelle Saison (-)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,7 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,007 SG
Schijnbare vergistingsgraad84,1%
Start nagisting13-08-2014
Temp. nagisting23,0 °C
Start lagering24-08-2014
Temp. lagering23,0 °C
Alcoholgehalte6.4 vol.%


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.381
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2014 15:48 u »
Ik zou Simcoe ook als koudhop gebruiken, geeft prachtige fruitige toetsen. En een zoetje: mss meer caramout of toch maar eens een paar liter apart met stevia proberen te bottelen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.020
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2014 21:00 u »
Ik lees vaker dat de Belle Saison een droog bier als resultaat heeft. Hoe kun je dit voorkomen? Bij hogere temperatuur maischen? Of zijn er nog andere zaken?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.915
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2014 21:14 u »
Mijn ervaring met de Belle Saison gist is dat ie een wat traag einddeel van de vergisting heeft waardoor je het uiteindelijk toch net iets te vroeg bottelt. Is dat ook jouw ervaring met deze gist (gezien de meerdere brouwsels)?

Daarnaast is mijn ervaring dat deze gist ondanks de hoge svg toch wel een mooi zoetje overhoud waardoor in dit geval de abrikoos toch wel overeind zou moeten blijven.

Ik heb het (gedroogde) abrikoosaroma en -smaal goed weten te vangen met een alcoholisch extract.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #4 Gepost op: 22-10-2014 10:15 u »
@William: dat is mij nog niet opgevallen (van dat uitgisten).  Dat zoetje kan ik beamen. Ondanks dat geeft deze gist toch wel een droog mondgevoel. En de abrikoos is prima te proeven in dit bier, hoor.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.118
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #5 Gepost op: 22-10-2014 10:17 u »
@William: dat is mij nog niet opgevallen (van dat uitgisten).

Bottel jij ook met Belle, of allen van het vat?

Ingo

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #6 Gepost op: 22-10-2014 10:18 u »
Bottel jij ook met Belle, of allen van het vat?

Ingo

Wat ik na het vullen van het fust overhoud, gaat op fles.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.915
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #7 Gepost op: 22-10-2014 17:46 u »
Bottel jij ook met Belle, of allen van het vat?

Al mijn bier gaat in de fles - dus hergisting met La Belle.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #8 Gepost op: 15-08-2015 21:35 u »
Vandaag een Abrikoos/Perzik Saison gebotteld, dit naar recept uit de laatste Brew Your Own. Als gist, de Belle Saison korrelgist. Eind-SG was 1001, maar het bier had toch duidelijk een licht-zoetige geur en smaak en smaakte ook duidelijk naar Abrikozen. De vruchten uit blik zijn fijngeprakt toegevoegd einde hoofgisting.
De volgende keer gebruik ik denk ik abrikozenpuree dat ik voor een zacht prijsje op Internet tegen kwam (net als kersen trouwens): http://www.limburgsbakwinkeltje.nl/c-2542158/blik-fruit/

Doe er je voordeel mee.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptApricot Saison
KenmerkBYO july/august 2015
Brouwdatum28-7-2015
BiertypeSaison (Sterke)
Aantal liters18
Gewenst begin SG1071 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,7 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater25,7 liter
Spoelwater4,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid35 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %3,250 kg3 EBC
Tarwemout25,4 %1,500 kg4 EBC
Roggemout8,5 %0,500 kg6 EBC
Kristalsuiker3,4 %0,200 kg0 EBC
Carapils (W)4,2 %0,250 kg5 EBC
Viennamout3,4 %0,200 kg8 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Citra13,5 %14 gr60 minuten23 EBU
Citra13,5 %14 gr0 minuten0 EBU
Centennial9,0 %14 gr60 minuten16 EBU
Centennial9,0 %14 gr0 minuten0 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Iers MosTijdens koken3 gr15 Min.
GistvoedingscomplexTijdens koken1 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd als
Opmerkingen1 zakje gehydrateerd Danstar Belle Saison gist


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
156°C1 minuten4,5 l/kg
264°C45 minuten4,5 l/kg
378°C1 minuten4,5 l/kg


Opmerkingen5 ml CaCl2





Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.915
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #9 Gepost op: 15-08-2015 21:39 u »
Een aardige IBU-score voor zo'n laag eind sg. Was daar iets van te merken?

Ik heb vandaag een paar laatste flessen van een Saison met Belle Saison en sg 1003  en IBU36 weggegooid omdat het onprettige bitter werd ondanks de eerste zoete aanzet.

Offline Loek Essers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Brouwvereniging De Bierkaai
    • Something's Fermenting
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #10 Gepost op: 17-08-2015 22:11 u »
@Robert Ik heb ongeveer dezelfde saison gemaakt ook aan de hand van byo maar dan met verse abrikozen in plaats van puree. Hij zit nu ongeveer 2,5 week op de fles. Ik maak er net een open en hij is best wel zoet. Heb ook iets teveel bottelsuiker toegevoegd denk ik want hij komt er heel langzaam overheen na openen. (Ben gegaan voor 3,2%)

Ik ben wel benieuwd hoe zoet hij uiteindelijk bij jou smaakt. Ik ging voor ongeveer 200 gram vruchten de liter en had hem droger verwacht. Zou hij droger worden als ik hem langer op de vruchten laat staan? Goed bier trouwens, enorm veel abrikozenaroma en smaak! Maar ben mijn saisons wel wat droger gewend.

Hieronder mijn variant. (Niet in het gebruikelijke receptstramien maar dat komt vast goed.)

Abrikozen Saison
7 juli 2015


10 liter

Begin SG: 1.064
Eind SG: 1.002

8,1%

1700 g pils
850 g tarwe
295 g rogge
135 g carakristal 250
115 g suiker

Maischen:
90 min 64 graden
10 min 76 graden

90 min koken:
8 g citra bloem (12,2%, 60 min)
4 g amarillo pellets (10%, 60 min)
7 g citra pellets (0 min)
7 g amarillo pellets (0 min)

2074 g abrikozen in kwarten (secondary)

Belle Saison

17 juli: SG 1.007, geracked, abrikozen toegevoegd
28 juli: SG 1.002, gebotteld

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #11 Gepost op: 01-06-2018 16:46 u »
Ondertussen heb ik een nieuwe versie van deze abrikozensaison gebrouwen. De vorige keer had ik even gekookte en gepureerde gedroogde abrikozen tijdens de nagisting toegevoegd. Dit was niet zo'n succes, omdat er wat prut mee het fust in ging waardoor de fustkoppeling verstopte en dat gaf problemen bij het tappen.
Deze keer heb ik de abrikozenpuree toegevoegd bij de hoofdgisting. Door daarna over te hevelen, uit laten gisten op mandfles en van daar uit op fust te zetten heb ik dat probleem nu niet.

De vorige keer vond ik het bier bij nader inzien toch wat te droog/hard. Nu heb ik een minder droog maischschema toegepast en dat heeft gewerkt. De vergistingsgraad is wat lager (90,6 i.p.v. 93,6) en het begin SG is wat hoger. Ook heb ik andere hop gebruikt voor een wat traditioneler saisonprofiel. Gisteravond heb ik een flesje geproefd en dit bier bevalt me beter dan de vorige versie.

Hier het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP157
Naam receptSaison d'Abricot
Brouwdatum07-05-2018
BierstijlSaison
Volume27,0
Begin SG1,053 SG
Eind SG1,005 SG
Schijnbare vergistingsgraad90,6%
Alcoholgehalte6,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
24,00 lWater uit Zutphen
1,00 gCaSO4
3,20 mlMelkzuur
3,00 gCaCl2
11,45 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l2 mg/l27 mg/l69 mg/l42 mg/l38 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,79 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,5 %
1,02 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC16,4 %
0,61 kgCara-pilsWeyermann4 EBC9,8 %
0,32 kgCaramunich IWeyermann90 EBC5,1 %
0,51 kgAbrikoos (gedroogd)Groentenboer3 EBC8,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.10 min.4,2 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C5 min.45 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,0 gE.K. Goldingpellets5,0%60 min.9,3 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets5,0%10 min.5,3 IBU
30,0 gSaazpellets2,9%10 min.3,1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,40 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gDanstar Belle Saisonbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,0%
Start nagisting12-05-2018
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering20-05-2018
Temp. lagering3,0 °C


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.768
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Saison d'Abricots
« Reactie #12 Gepost op: 01-06-2018 19:06 u »
Klinkt als een lekkere combinatie. Overigens strak vergist op 20 ŗC.
Ik heb met deze gist nog wel eens ervaren dat hij na bottelen toch nog langzaam doorgaat met suikertjes verorberen. Terwijl hij in de gistfles dan tijden constant is geweest.

Tags: