Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar  (gelezen 9497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JOT

  • Bergsche Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Cruysbrueder:Kloosterbier uit Sint Annaland
ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Gepost op: 26-06-2005 12:36 u »
Hierbij het recept voor een lekker Sinterklaasbier
Met dit recept heb ik op het ONK 2005 de eerste prijs gehaald in klasse V.

Het recept is voor 20 liter

Storting:
3800 gram Pale Ale (7 EBC)
60 gram Amber (50 EBC)
140 gram Cara-Muenich (120 EBC)

Maischen:
90 minuten bij 67 graad Celcius

Koken:
60 minuten koken met 25 gram East Kent Goldings (6% alfazuur) + 1000 gram Kandij Donker
Tijdens de laatste 15 minuten toevoegen: 10 gram East Kent Goldings + 10 gram koekkruiden + 10 gram Iers Mos

Vergisten:
Safale-04

Extra:
Voor het bottelen nog 7 gram koekkruiden meekoken met de bottelsuikeroplossing.

Met vriendelijke groeten,
Johan Tiegelaar.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #1 Gepost op: 26-06-2005 21:52 u »
Heb je voor ons

- begin SG
- eind SG
- soort en merk koekkruiden
- de beoordeling van de jury (totaal punten, punten per item)
- bitterheid en kleur van bier

Vond je het zelf een lekke bier? Overheersden de kruiden of waren ze redelijk subtiel aanwezig. Alvast bedankt voor het plaatsen van je recept en voor de antwoorden op mijn vragen!

Offline JOT

  • Bergsche Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Cruysbrueder:Kloosterbier uit Sint Annaland
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2005 18:37 u »
De begin SG was 1053 en de eind SG was 1008.
De kruiden die ik gebruikt heb zijn Baukje Koekkruiden. Het was al een iets ouder potje dus als je verse kruiden gebruikt misschien iets minder toevoegen.

Het keuringsrapport gaf aan
Geur: Kaneel: Zwak
         Hoppig: Matig
         Moutig: Zwak

Smaak: Kaneel: Zwak
            Hoppig: Matig
            Moutig: Zwak

Basissmaak: Bitterig Zoetig

Mondgevoel: Matig Droog / Matig samentrekkend

Nasmaak: Matig Bitter / kruidig

Opmerkingen: Mooi in balans. Kruiden herkenbaar, maar toch subtiel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #3 Gepost op: 27-06-2005 22:54 u »
Hoi Johan,

Bedankt voor jouw aanvullingen. Ik heb het recept in een ProMash-bestand gezet en aan het eerste bericht gekoppeld zoals we dat hier op het forum gebruikelijk doen.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #4 Gepost op: 31-08-2017 11:18 u »
Bijlage is niet meer te vinden helaas.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #5 Gepost op: 31-08-2017 12:38 u »
Is ook 12 jaar geleden... Je zou het recept ook zelf op kunnen voeren in een BrouwHulp/BrouwVisie/etc?

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #6 Gepost op: 29-11-2017 16:30 u »
Ik zie deze net te laat.
Anders had ik deze gebrouwen voor deze sinterklaas :)
Better luck next year!

Tags: