Saflager S-189

Gestart door Marc0F, 01-10-2014 10:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Marc0F

Vandaag krijg ik een lading van deze gist binnen, omdat Markiej zou vriendelijk was deze voor ons te herdistrubueren.

Ik weet dat het een ondergist is, en daar wil ik graag verder mee expirimenteren.
Maar heeft iemand ervaring met deze gist, en welke bieren je hier het beste mee kunt maken?

Een standaard Pils? Of zijn er betere opties?

Markiej87

Goeie vraag, ben benieuwd!

seed7

De gist komt van Hürlimann Feldschlösschen die maakten er o.a. Samichlaus mee,

Ingo

Oscar

Citaat van: Marc0F op 01-10-2014  10:11 uEen standaard Pils? Of zijn er betere opties?

Brouw ermee wat jij wilt...deze gist is relatief fruitig..... :) kan prima met een pils of een ondergistende IPA of iets anders spannend ondergistend....denk in smaken niet in biertypen.... ;)

Markiej87


Citaat van: Oscar op 01-10-2014  21:43 uBrouw ermee wat jij wilt...deze gist is relatief fruitig..... :) kan prima met een pils of een ondergistende IPA of iets anders spannend ondergistend....denk in smaken niet in biertypen.... ;)
Een echt Oscar-antwoord ;)

Citaat van: Oscar op 01-10-2014  21:43 uof een ondergistende IPA
Ik vind dat wel een heel cool idee. Die ga ik proberen denk ik!

Oscar

Citaat van: Markiej87 op 01-10-2014  22:23 uEen echt Oscar-antwoord ;)

Inspirerend dus... :brouwen:

Markiej87

Citaat van: Oscar op 01-10-2014  23:04 uInspirerend dus... :brouwen:
Vaak wel, uitnodigend tot experimenteren :)

Hoppenbrouwers

Citaat van: Oscar op 01-10-2014  21:43 u... of een ondergistende IPA
Een IPL dus

Ik ben ook wel benieuwd hoe die bevalt. Ben hem nog niet eerder tegen gekomen. Hoe kom je er bij om voor deze gist te kiezen? Had je er iets nee in gedachte?

Marc0F

Het was meer een handige inkoopactie waarbij ook deze gist zat.
Het leek me ook leuk om meer met ondergisters te gaan doen, vandaar (zeker nu de winter eraan komt).

IPA's is niet zo mijn ding, dus ik ben bang IPL's ook niet ;)

Ik ga denk ik beginnen met een relatief simpele pils die ik al eerder gemaakt heb en daarbij deze gist gebruiken.
Dan kan ik mooi de verschillen proberen waar te nemen :)

Ik zal deze thread blijven bijwerken met mijn bevindingen.

RobinB

Ik heb ook een zakje gekregen (hartelijk dank!!!) en zit eraan te denken er een mooie donkere Bock mee te maken. :)

Edolem

Ja, ik heb opeens ook S-189 genoeg!
Met dank aan Markiej87! Ik begin toch gewoon met pils en herfstbock. Maar inderdaad, er zijn ook andere mogelijkheden.

Marc0F

Het is misschien een leuk idee om de recepten die we ermee brouwen en de bevindingen daarvan hier te posten?

Daar worden wellicht allemaal wijzer van :)

Hoppenbrouwers

Heb ik een gezamenlijke inkoop actie gemist?

Marc0F

Niet helemaal Hoppenbrouwer,
Iemand had wat 500 g. pakken liggen, die Markiej geherdistribueert heeft onder diverse forumleden. De houdbaarheidsdatum loopt eind dit jaar af.

RobinB

Citaat van: Marc0F op 03-10-2014  01:14 uHet is misschien een leuk idee om de recepten die we ermee brouwen en de bevindingen daarvan hier te posten?
Goed idee!

Markiej87

Ik ga er een SMaSH met pilsmout en Saaz-hop mee maken :)

Marc0F

Dat klinkt goed, ik hoor graag of het wat geworden is.
Zodat ik hem dan eventueel kan na-apen ;)


Edolem

Less is vaker more!

RobinB

Een mooie herfstzaterdag om te brouwen!
Aangezien ik ook wat S189 heb gekregen van Mark, is de keuze op een mooie winterbock gevallen.
Ben benieuwd wat deze gist daarvan maakt!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBock 14
KenmerkR065
Brouwdatum14-10-2014
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters12
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21,3 liter
Maischdikte5,6 l/kg
Maischwater21,0 liter
Spoelwater0,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur52 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout57,0 %2145 gr6 EBC
Melanoidinmout5,0 %188 gr60 EBC
Munchenermout 15 EBC25,0 %941 gr16 EBC
Crystal10,0 %376 gr150 EBC
Chocolademout pale3,0 %113 gr600 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D)6,0 %30 gr90 minuten32 EBU
Hallertauer Tradition3,0 %15 gr10 minuten0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager S-189
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C60 minuten5,6 l/kg
278°C5 minuten5,6 l/kg

Voor mijn doen een wat complexe moutstort, maar ik vind de melanoidin nu eenmaal een toegevoegde waarde in een bock. :)

Hoppenbrouwers

Ga je niet spoelen?

Gerald

Citaat van: Hoppenbrouwers op 01-11-2014  21:50 uGa je niet spoelen?
Speidel Braumeister, hoeft dus niet. Maar kan wel volgens mij.

RobinB

Nee, wel uitlekken. :)

Ik wil niet al te veel wort over houden, moet mijn Speidel Braumeister nog modden... ;D

Hoppenbrouwers

Och verrek, jij hebt ook een Speidel Braumeister. Zit nog niet in mijn systeem, dat niet spoelen.

RobinB

Vanmorgen ff gecheckt, vergistingskoelkast staat in de schuur, en er staat een mooi laagje schuim op het wort!
De vergisting vindt plaats bij 12 ºC en de gist lijkt nog prima vitaal ondanks de naderende uiterste houdbaarheidsdatum.

lupulus

Ik heb een IPL gebrouwen hiermee:

4,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 72,7 %
1,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 18,2 %
0,50 kg karamel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 3 9,1 %
10,00 g Cascade [6,40 %] - Boil 60,0 min Hop 4 7,0 IBUs
10,00 g Summit [14,10 %] - Boil 60,0 min Hop 5 15,5 IBUs
10,00 g Cascade [6,40 %] - Boil 30,0 min Hop 6 6,1 IBUs
10,00 g Summit [14,10 %] - Boil 30,0 min Hop 7 13,4 IBUs
30,00 g Cascade [6,40 %] - Steep/Whirlpool 5,0 min Hop 8 2,3 IBUs
10,00 g Willamette [6,30 %] - Steep/Whirlpool 5,0 min Hop 9 0,8 IBUs
2,0 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S-189) [23,66 ml] Yeast 10 -
30,00 g Nugget [14,80 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 11 0,0 IBUs

Est Original Gravity: 1,060 SG
Est Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,3 %
Bitterness: 45,0 IBUs
Est Color: 26,6 EBC

Saccharification Add 14,84 l of water at 70,4 C 64,4 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min

Measured Original Gravity: 1,064 SG
Measured Final Gravity: 1,016 SG
Actual Alcohol by Vol: 6,3 %
Calories: 610,3 kcal/l


Een verrassend resultaat zeker met de Nugget als dry hop. Echt een hele zuivere afdronk door het lager gist, de hop blijft goed hangen bij dit biertje.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.