Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe zit met dry hopping  (gelezen 1703 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Hoe zit met dry hopping
« Gepost op: 03-04-2019 19:54 u »
Hoe zit dat nu met dry hopping?
Gaat nu de hop vers geplukt of droog vanuit de zak zo het bier in?
Naar mijn idee strooi ik het eerst in kokend water om alle ongewenste dingen van buiten kwijt te raken en dan het mengsel in mijn lager fles te plamuren.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #1 Gepost op: 03-04-2019 21:11 u »
Ging er bij mij zo in na de hoofdvergisting. Eerst koken vermindert denk ik de kracht van de aroma. Dag of vijf mee laten trekken in een hopzakje en dan weer er uit. Deed het bij mijn IPA met Citra en Saaz: erg lekker geworden.

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #2 Gepost op: 03-04-2019 21:17 u »
Ik dryhop door de hop er zo bij te doen. Tot nu toe geen problemen door gehad.
Wel heb ik betere ervaring met hopkorrels dan met hop bloemen voor de dryhop. Geeft naar mijn idee meer smaak.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #3 Gepost op: 03-04-2019 21:25 u »
Eerst koken vermindert denk ik de kracht van de aroma.
Hmmm, dan doe ik er wat meer in!
Ik heb mijn twijfels over rauw erin steken.
Echter korrels lagen in de planning, dat gaat wat gemakkelijker door een wat nauwere hals.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #4 Gepost op: 03-04-2019 21:32 u »
Hmmm, dan doe ik er wat meer in!
Ik heb mijn twijfels over rauw erin steken.
Echter korrels lagen in de planning, dat gaat wat gemakkelijker door een wat nauwere hals.

Er is al het ťťn en ander over dit onderwerp geschreven op dit forum. Uitgangspunt schijnt te zijn dat hop van nature stoffen produceert die het voor bacteriŽn etc minder fijn maken om juist daar te gaan zitten. Daarmee verkleint de kans op infecties. Ik vond juist die "rauwe/ruwe?" smaak van virgin-hop het lekkere aan mijn IPA. Zou het gewoon eens proberen: velen gingen je al voor als ik het goed heb.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #5 Gepost op: 03-04-2019 21:48 u »
Hmmm, dan doe ik er wat meer in!
Ik heb mijn twijfels over rauw erin steken.
Echter korrels lagen in de planning, dat gaat wat gemakkelijker door een wat nauwere hals.

Hier hebben we weer de Amerikaanse ideeŽn, eerst alles in de Star San voordat we het gaan gebruiken.
Gewoon een hopzakje (deze kook ik voordien even uit in een pannetje water) daarna de korrels erin en in je gistemmer.
Niet te bang zijn.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #6 Gepost op: 03-04-2019 22:16 u »
Hop is anti-bacterieel, zo erin gooien die handel. Je zit in de navergisting de meest kritische fase is voorbij.
Als je een ding niet moet doen is eerst koken, stuur het geld wat je uitgeeft aan die droog hop dan direct op naar mij en je bier zal praktisch hetzelfde smaken

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #7 Gepost op: 04-04-2019 07:50 u »
Het kan er zo in (zoals lier schreef: hop is anti-bacterieel). Koken zou alleen maar bitter maken en je gaat juist drooghoppen voor het aroma (en aroma  wordt  juist minder door koken)

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #8 Gepost op: 04-04-2019 09:04 u »
Ik dacht meer aan de hop overgieten met kokend water en dan gelijk het mengsel bij het bier in de 5 L fles.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #9 Gepost op: 04-04-2019 09:28 u »
Ter test kun je het altijd een keer behandelen, maar gewoon zo toevoegen levert geen problemen op.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #10 Gepost op: 04-04-2019 09:52 u »
Inderdaad, dat is ook mijn bedoeling.
Ik heb meerdere 5L flessen beschikbaar voor experimenten.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #11 Gepost op: 04-04-2019 11:21 u »
Gaat het hier niet specifiek over vers geplukte hobbellen ipv de gekochte gedroogde variant ?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #12 Gepost op: 04-04-2019 11:51 u »
Op het ogenblik dat je gaat dry hoppen is de pH van het bier al zo laag dat bacteriŽn helemaal geen kans hebben om te vermenigvuldigen. Bovendien is het zo dat hop anti bacterieel werkt. Dus niet overgieten met kokend water, het is nergens voor nodig je verliest er alleen maar aroma door.

Verse niet gedroogde hop gebruiken tijdens het koken kan enkel in September en dan enkel de dag na het plukken, niet later. Je maakt er een fantastisch biertje mee, met een ongeŽvenaarde smaak. Wel rekening houden met het vocht wat er nog inzit door niet gedroogd.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2019 12:07 u »
Ik heb ook nog nooit gehoord van mensen die voor het dryhoppen ook maar iets van bewerking doen aan de hop. Gezien de hele wereld dry-hopped door de hop er gewoon zo in te mikken denk ik dat je er wel aardig zeker van kan zijn dat je daar geen contaminatieprobleem van hoeft te verwachten. Zoals al gezegd zal wat voor voorbewerking dan ook alleen maar ten nadele zijn van de aroma's die je hoopt te verkrijgen

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2019 18:13 u »
Ik dacht meer aan de hop overgieten met kokend water en dan gelijk het mengsel bij het bier in de 5L fles.
Dan is de hop niet dry meer maar nat.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.134
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #15 Gepost op: 04-04-2019 19:22 u »
Veel late en vooral vlamuit hop. Dat geeft een veel frisser resultaat dan dryhop. En bovendien geen risico op extra navergisting, noch infecties.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #16 Gepost op: 04-04-2019 19:42 u »
Welke hoeveelheden aan hop doe ik er dan bij per liter?
Ik heb begrepen dat voor dryhopping, ik moet beginnen met 1 gr/L en met verse hop 10x zoveel.
Hoeveel doe er bij tijdens flamuit?
Bij het brouwen gebruik veelal 1 g/L Merkuur (bitter) 75 min, 1,5 gr/L Mittelfru (bitter/aroma) 60 min en 2,5 gr/L (aroma) 5 min.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe zit met dry hopping
« Reactie #17 Gepost op: 05-04-2019 13:01 u »
Allereerst merk ik op dat we op dit forum dryhopping koudhoppen noemen. Als je op dit term gaat zoeken kom je wat topics over dit onderwerp tegen.

Het is niet nodig om gedroogde hop in de vorm van hopbloemen of hoppellets te bewerken voordat je gaat koudhoppen. Als je een hopzakje of iets dergelijks gebruikt is het wel goed het zakje te desinfecteren. De hop zelf hoeft niet omdat hop anti-septische werking heeft. En verder is het jongbier minder ontvankelijk voor infecties. Maar dat betekent niet dat in jongbier geen infectie kan ontstaan. Vooral pediococcen, melkzuur- en azijnzuurbacteriŽn kunnen groeien in jongbier. Gelukkig voor ons bevat hop stoffen die de groei van genoemde micro-organismen beperken.

Tags: