Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2014 B1 + Algemeen Kampioen - Bohemian Dark Lager - Étienne Vermeulen  (gelezen 6131 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Vandaag midden in een wederom bierig weekend (Borefts & B.A.F. op de Kaap) even de tijd gevonden om het recept hier te plaatsen, waarmee ik in klasse B de eerste prijs heb gewonnen met 91 punten. Tevens ben ik met dit bier uitgeroepen tot Beste Brouwer van Berrege en Omstreken en mag ik dus een jaartje op de wisselbeker passen.

Saillant detail is dat ik dit bier ingeleverd heb in een 33 cl longneck met een zwarte dop en verkeerde vulhoogte. Daar heb ik dus nog een paar punten laten liggen. Desondanks was het commentaar van de keurmeester:

Citaat
Goed:
Mooie geroosterde/gebrande geur en smaak. Mooie balans daartussen.
Ietsjes honing in smaak. Aangenaam veel restsuikers.

Verbeterpunten:
Wat te weinig hop, met name in nasmaak.
Maar dat is het enige puntje waar over te zeuren valt.

Goed gebrouwen!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk053
Naam receptBumfluff Brown Lager
Brouwdatum17-05-2014
BiertypeDark Lager
Volume24.0
Begin SG1.052 SG
Eind SG1.013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75.2%
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement89.5 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20.00 lWater uit Rotterdam. Nederland
1.20 gCaSO4
4.50 mlMelkzuur
15.08 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l8 mg/l46 mg/l158 mg/l57 mg/l80 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.600 kgPilsmoutDingemans3 EBC74.2 %
1.000 kgMünchenermoutDingemans16 EBC20.6 %
0.250 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC5.2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Proteasen50.0 °C1 min.3 min.4.1 l/kg
B-Amylasen62.0 °C20 min.40 min.4.1 l/kg
A-Amylasen72.0 °C15 min.35 min.4.1 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.5 min.4.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31.0 gSelect Spaltpellets6.3%first wort hop26.3 IBU
20.0 gHallertau Mittelfrühpellets8.9%10 min.7.4 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
200.0 mlBohemian Lager (2124)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting9.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting10.5 °C
Eind temp. hoofdvergisting10.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.013 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.3%
Start nagisting25-08-2014
Temp. nagisting4.0 °C
Start lagering11-06-2014
Temp. lagering4.0 °C
Alcoholgehalte5.1 vol.%


Het bier heb op 2 juli afgevuld, en heeft dus zo'n drie weken gelagerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Mooi recept dat ik ook wel eens wil brouwen.

Je hebt een behoorlijk hoog rendement maar je gebruikt ook relatief veel spoelwater (43%): is daarom het rendement zo hoog?

Na.v. de opmerkingen van de keurmeester: de dark lager staat tot niet bekend om z'n hop in de nasmaak?

Veel plezier met het aanzicht van de pul uit Berrege ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Klopt in het receptuur de gisthoeveelheid?  :weetniet: Of moet dat 2 liter zijn?

 :degroeten:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.691
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Klopt in het receptuur de gisthoeveelheid?  :weetniet: Of moet dat 2 liter zijn?

 :degroeten:
Op 24 liter is 200 ml een heel normale gift. Niets vreemds aan.
Ik denk dat jij het verward met een starter. 2 liter gist zou namelijk moordend voor je bier zijn.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 593
  • Land: nl
hihihi bumfluff.
Gefeliciteerd :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Je hebt een behoorlijk hoog rendement maar je gebruikt ook relatief veel spoelwater (43%): is daarom het rendement zo hoog?

Dat zal helpen, en ik RIMS, dat draag ook wel bij aan de efficientie. Maar rendement is niet alles, gelukkig wordt ook de kwaliteit van het bier gewaardeerd :-)

Na.v. de opmerkingen van de keurmeester: de dark lager staat tot niet bekend om z'n hop in de nasmaak?

Volgens mij ook niet, maar zoals de keurmeester al zei, het was ook alleen om iets te zeuren te hebben.

Veel plezier met het aanzicht van de pul uit Berrege ;)

Dankje! Ik moet nog even een mooi plekje regelen, maar hij staat al in de woonkamer.

Klopt in het receptuur de gisthoeveelheid?  :weetniet: Of moet dat 2 liter zijn?
Op 24 liter is 200 ml een heel normale gift. Niets vreemds aan.
Ik denk dat jij het verward met een starter. 2 liter gist zou namelijk moordend voor je bier zijn.

Het was inderdaad 200 ml slurry van een vorig brouwsel (de Urtype Pils waarmee ik 71 punten heb behaald).

hihihi bumfluff.

 ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Het was inderdaad 200 ml slurry van een vorig brouwsel (de Urtype Pils waarmee ik 71 punten heb behaald).

Duidelijk. Dacht wel aan een starter, maar even niet zo snel aan slurry...

Offline Remy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij De Bierloods
    • Hobbybrouwerij De Bierloods
Gefeliciteerd nogmaals, ik ga hem binnenkort proeven :-)

Tags: